Hasan Dudić i "Kad vreme učini svoje": Sećanje na dane kada je Hasan bio Šabanov magnetofon

 
A. M.
A. M.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Hasan Dudić je 21. jula 1957. godine u Šapcu, a on je jedan od najtiražnijih kompozitora i pevača narodne muzike sa prostora bivše Juge.

Prodao je milione ploča, snimio stotine hitova, a ovo je priča o jednoj pesmi koja ga prati kroz čitavu karijeru - tačno 50 godina!

"Kad vreme učini svoje,

a ljubavi dođe kraj,

otići ću negde daleko

da te zaboravim.

Jer ti mi beše sve,

ti si mi bila istina,

u koju se nekad davno

zaklinjah ja.

Ti dušu otrova moju,

a srce ko cvet vene,

sa drugim provodiš noći,

a kažeš volim te."

(Hasan Dudić/Šaban Šaulić)

- Još kao klinac od desetak godina osetio sam da mi pisanje ide od ruke. Neke od prvih snimljenih pesama piskarao sam i dorađivao sa mojim bratom Šabanom Šaulićem. Dešavalo se da Šaban započne pesmu, a ja je završim. Neke pesme sam ja sam započinjao i uradio, pa davao Šabanu da snimi. Tako je nastala i pesma "Kad ljubavi dođe kraj" - priča Hasan za Muzičku apoteku.

Odrastajući u Šabanovom okruženju u legendarnoj Šabačkoj mahali, Hasan je na vreme ukapirao koliko je važno da bude svoj, da neke pesme donese falsetom i šapatom i to baš u vreme grlatih pevača i urlatora. S druge strane, i Šaban je voleo taj Hasanov impuls, istančan osećaj za ritam.

- U julu 1974. godine, kad je Šaban došao na odsustvo iz vojske, odmah me izribao: "Šta misliš Haso, ti bi da igraš fudbal u mahali, a drugi da ti prave karijeru. Vreme ti je za novu ploču." Šaban se bacio na pisanje stihova za pesmu "Kad ljubavi dođe kraj". U stvari, hteo je za sebe da napiše pesmu i imao je u glavi neke stihove. Počeo je da se priseća, ali mu nije išlo.

- Kad god bi zapeo, ja sam nastavljao reči. "Čekaj malo Haso, otkud znaš te stihove"- pitao me Šaban začuđeno. "Ja sam tvoj magnetofon" - odgovorio sam. Ja sam, zbilja, pamtio sve Šabanove stihovre, pa i one u pokušaju. Šaban je pevušio i ne primećujući da ga upijam kao sunđer. Kako se samo iznenadio kad sam mu rekao da već odavno imam u glavi i drugu strofu.

Seća se Hasan i tačnog datuma snimanja pesme "Kad ljubavi dođe kraj", seća se i višemesečnog čekanja da izađe ploča.

- Imali smo i pesmu "Pokloni mi ljubav, pokloni mi sebe" za "B" stranu ploče, ostalo je još samo snimanje u čuvenoj "Petici". Sećam se i tačnog datuma - 28. jul 1974. Ja sam tada imao 17 godina, a u studiju sve sama elita: Rade Jašarević, Sveta Šešić i ekipa sa Radio Beograda. Hteo sam da je malo istrilerišem, a Bata Rade mi reče: "Srce moje, samo bez zavijanja, otpevaj je onako fino, radijski."

- U dogovoru sa Docom Ivankovićem, kompozitorom i muzičkim urednikom, snimio sam je za produkciju "Suzi" iz Zagreba. Doduše, čekao sam nekoliko meseci zbog problema sa trakom, a posle svih peripetija prodao sam je u trista hiljada primeraka.

Tako je pre 50 godina nastao bratski autorski tandem, tako je Haso snimio svoj prvi hit. Milioni su poverovali ovom nejakom glasiću velike emocije.

- Sećam se kad je urednik PGP-a Mića Đorđević predložio Šabanu da snimi LP (tu veliku ploču sa desetak pesama od milja smo zvali "tepsija"). Šaban je bio zatečen, a ja mu opet poslužih kao magnetofon. Uzeo dam olovku i sakupio pesme sa Šabanovih singlova, plus dve pesme koje je davao drugim pevačima. Predložio sam mu tada da i on snimi "Kad ljubavi dođe kraj". Posle godinu dana pojavila se i Šabanova verzija, a Bogu hvala posle pola veka žive i moja i Šabanova.

- Pesmu "Kad ljubavi dođe kraj" snimaju i moje mlađe kolege, pevaju i klinci u "Zvezdama Granda" i veterani u "Nikad nije kasno". Predlagali su i meni da je presnimim, ali bilo bi žalosno dirati u taj pečat i moje i Šabanove mladosti. Čuo sam i komentare da sam je otpevao prosto i posno. Zaboravljaju da je lepog čoveka lako obući - primećuje legendarni Hasan.

(Telegraf.rs)

Video: “To je svima čudno, ljubav je ostavila traga”: Prvi intervju Zorane i Mc Stojan nakon raskida

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA