Kako je nastala pesma "Još me peku suze tvoje": "Iznad mene nebo, ispod mene voda, a u meni ona"

 
A. M.
A. M.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Ovo su najpevanije suze u narodnoj muzici - ona plače a njega peku!

I posle 50 godina od objavljivanja "Još me peku suze tvoje", sve je više zainteresovanih za "kaver" ovog ubitačnog sentiša.

- Pesmu "Još me peku suze tvoje" napisao sam na vodi, tokom mirne plovidbe Dunavom. Iznad mene nebo, ispod mene voda, a u meni ONA. Čim je krenula prva suza, krenuli su i prvi stihovi. Napisao sam je u jednom dahu, i to kad sam obavljao posao "strojara unutrašnje plovidbe prve klase", što je bilo u rangu kapetana broda.

- Čim sam se vratio na kopno, pesmu sam odneo mom najplodnijem kompozitoru Aci Stepiću. Koliko znam, pesma je dugo stajla kod Ace, čekala je svog pevača. Kad je Ljubo Đurović prešao iz PGP-a u Jugoton, Aca Stepić je bio najtiražniji kompozitor zagrebačkog diskografskog giganta.

1974. godine u izdanju zagrebačkog Jugotona pojavio se singl Ljubomira Đurovića sa pesmama: "Još me peku suze tvoje" i ""Ranila si srce moje".

- Ljubo je tipovao na pesmu "Ranila si srce moje", ali vreme i narod izabraše "Još me peku suze tvoje". Sećam se, baš te godine kad se pojavila singlica sa "Suzama", Ljubi Đuroviću se rodio sin Igor. Posetio sam ga u Zemun Polju, ljuljao je sina u kolevci. Radovao se sinu, a hitovima nije ni stigao da se obraduje. Ubrzo se razboleo i preminuo u tridesetoj godini.

- Ljubomir Đurović nije ni bio svestan kakav je hit snimio. Mnogo mi je drago što sam moju najlepšu pesmu podario baš Ljubi Đuroviću. I mnogo mi je žao što Ljubo nije dočekao vaskrsnuće pesme u koju nije verovao - govorio je tekstopisac Mlađa Nikolić.

Cunami "kavera" nije zaobišao ni pesmu "Još me peku suze tvoje". Ako je suditi po pregledima na Jutjubu, nekim novim klincima više prija verzija Jovana Perišića i Peđe Jovanovića.

- Za neke od tih verzija nisam ni čuo, a neki me nisu ni pitali za dozvolu. Kolege mi kažu da treba da ih tužim. A ja kažem neka se "Suze" pevaju! Pesmi nije mesto na sudu! - govorio je hitmejker Aca Stepić.

- Osetio sam neku čudnu emociju u Ljubinom glasu, neku tihu plačljivost. Bio sam oduševljen lakoćom sa kojom je pevao, a naročito njegovom dobrotom i skromnošću.

"Još se sećam onog tužnog dana,

kad sam bio zadnji put sa tobom,

prolila si reku vrelih suza

i otišla bez poslednje zbogom.

Još me peku suze tvoje

što si lila one noći,

još se moje srce nada

da ćeš meni opet doći.

Dok si išla niz ulicu pustu,

oblak tuge nadamnom se svio,

htedoh reći ostani još malo,

al moj zov je jecaj ugušio.

Bez tebe su dani mpji tužni

jer te volim sve više i više,

neka vreme uzalud prolazi,

tvoj lik neće moći da izbriše."

(Aca Stepić - Mladen Nikolić)

Video: Koncert benda Rambo Amadeus & Organic Trio ft. Alba Nacinovich u okviru festivala Jazz in the Garden

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA