Slaviša Vujić uoči solističkog koncerta: "Imam mnogo hitova, a nisam miljenik velikih televizija"

 
M. K.
M. K.
 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 0

"Ja nikad u životu

pijanac nisam bio,

al' opila me tvoja lepota

k'o vino da sam pio.

Nisam te se nagledao,

nisam te se naljubio,

tako brzo sve je prošlo,

ja sam tebe izgubio.

Ja nikad u životu

lutalica nisam bio,

sve zbog tebe nevernice

ja sam mladost propio. Ja nikad u životu

plakati nisam hteo,

al suza u oku blista

otkad sam tebe sreo."

U subotu 6. jula od 20 sati u Centru za kulturu "Vlada Divljan" klasik narodne muzike Slaviša Vujić održaće solistički koncert. Slaviša je jedan od retkih koji ne pravi mnogo halabuke oko solističkog koncerta - nema glamurozne bilborde, nema podršku medija sa nacionalnom frekvencijom, ali zato ima 40-ak hitova za 40-ak godina pevanja.

- Nisam od onih koji prave solističke koncerte posle prvog albuma ili posle prvog pojavljivanja u "Zvezdama Granda". Nisam miljenik ni RTS-a ni Pinka. Posle 37 godina diskografsko-estradne karijere prvi put sam nastupio u "Šarenici" - priča Slaviša za Muzičku apoteku, pa dodaje:

- Posle dvadesetak albuma i hitova koje publika peva horski, rešio sam da uz podršku prijatelja iz Centra za kulturu "Vlada Divljan" obradujem moje najvernije slušaoce. Pored starih hitova zapevaću i nekoliko najnovijih pesama, čisto da osetim reakciju publike. Biće tu i gostiju iznenađenja i sjajni orkestar Aleksandra Jankovića.

Imao je trinaest godina kada je osetio svu lepotu i gorčinu pevanja za druge. Imao je sedamnaest godina kada je objavio prvi album sa vodećom pesmom "Nsam te se nagledao". I tako, punih 37 godina, traje jedan standard - urbana tuga i šmekeraj Slaviše Vujića.

- Mene je selo prevarilo da postanem pevač. Ja sam iz mog sela Vrbovac kod Kosovske Vitine došao u Beograd s namerom da budem pevač. Knjiga mi nije išla, a pesma mi je bila odbrana od učenja. U rodnom kraju sam zaradio i prvi aplauz, a tek kad sam došao u Beograd stigao je i prvi bakšiš.

Sredinom 80-ih proneo se glas - jedan mali dugokosi "razbija" u drumskoj kafani "Volan" u Staroj Pazovi.

- Imao sam petnaest godina kada sam "zacario" "Volanu". Pevao sam bukvalno svako veče, i to svaku pesmu od početka do kraja. Ako pesma ima jedanaest strofa, ja sam otpevao svih jedanaest. Skidao sam svaku pesmu, bez obzira kako mi leži, samo ako donosi lovu.

- Imao sam sreću da me zavoli i veliki Kemal Malovčić, da mi pruži šansu i povede na svoje nastupe. Dolazili su da me slušaju i Toma, Buca, Šaban, Kvaka, Vida, Milanče. Jedne noći dođe i Rade Vučković, pozva me za svoj sto i reče: "Mali, ja ću od tebe da napravim veliku zvezdu."

Iza Slaviše Vujića je dvadesetak studijskih albuma, oko dvesta snimljenih pesama, desetine večitih i potencijalnih hitova: "Nisam te se nagledao", "Suze na telefonu", "Ciganka mala prodaje cveće", "Ja srećnik nisam bio", "Crnooka nema momka", "Kome kući da se vratim", "Ne mogu bez tebe više", "Nije mi do tebe više stalo", "Ona mi majko uzela mladost", "Momak loš", "Za tvoju ljubav", "Umreće sve harmonike", "Čuvaj draga našeg sina", "Šta ću kući kad je prazna"... i naravno megahit "Crna golubica".

- Ah, te "Golubice"! Ja sam još na prvom albumu snimio Vučkovićevu pesmu "Golubice moja bela" koja se, pošteno rečeno, nije čula. Kada mi je početkom ovog veka Zoran Matić ponudio "Crnu golubicu", snimio sam je sa oduševljenjem. Pomislih, kad nije prošla ova bela, možda će da prođe ova crna - govori Slaviša, pa nastavlja:

- Na moju sreću, a možda i nesreću, ja sam prvi snimio danas već antologijsku pesmu "Nisam te se nagledao" i to na mom prvom albumu iz 1987. Imao sam šesnaest godina kada sam je snimio i sedamnaest kada se pojavio album, u stvari samo kaseta za malu produkciju "Vojvodinakoncert". Em što nisam imao nikakvu reklamu, em je štampana u tiražu kol'ko da podelim široj familiji, em sam pevao tim dečačkim i neistrošenim glasom koji je pravo iz kafane zakoračio na estradu.

Slaviša ima toliko hitova, da na tezgama može da peva samo svoje pesme. A čini se da ima makar još toliko potencijalnih hitova koji tek čekaju svoje vaskrsnuće.

- Najviše me boli poplava ovih "kavera" i kad čujem od kolega: "Oživeo sam ti pesmu!" A, majke ti, šta si joj radio? Šta si joj promenio pa si je oživeo!? Ja mogu da obučem tvoje odelo, ali mi stoji kao na strašilu. Iskreno, za poplavu svih tih "kavera" mnogo su krivi i kompozitori. Jedan nadobudni kompozitor mi reče da mi pevači imamo pesme samo na korišćenje. Tretiraju nas kao "rentakar" - ističe Slaviša Vujić.

(Rade Vučković)

Video: Publika na Ušću u transu: Ne daju Karleuši da ode sa scene

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA