Sećanje na Acu Šišića: Virtuoznost pod kontrolom, violina bez "vozova"

 
J. G.
J. G.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Dana 2. jula 2007. godine preminuo je Aleksandar Šišić Šile, legendarni violinista i kompozitor, autor nezaboravnih narodnih kola, solista Narodnog orkestra RTS-a i prva violina najtraženijih estradnih ansambala. Evo kako je legendarni Šile u radio izdanju Muzičke apoteke pričao o svom umetničkom odrastanju.

- I ja sam živeo priču o večnoj ljubavi Cige i violine. U početku se ta ljubav razvijala kao u nekoj bajci, mada moje detinjstvo nije bilo nimalo bajkovito. Sirotinja me naterala da sa dvanaest godina počnem da radim kod gazda. Svirao sam za lonac masti i džak pšenice.

- Kad sam ss vratio umoran posle jedne naporne svirke, seo sam kraj šporeta na kome se u velikom loncu kuvao veš. Malo sam dremao, malo spavao, pa mi je u jednom momentu ispalo gudalo na vrelu ringlu. Otac mi je u svom besu kupio novu violinu, što je označilo i moj profesionalni početak.

I dok je bio anoniman, Šile je bio prava atrakcija na narodnim veseljima. Prvo se pročuo na vašarima i svadbama oko rodnog Obrenovca, a onda se ušunjao i u beogradske kafane.

- Dugo sam svirao u "Ineksu", "Tašu", "Gradskoj kafani". A onda me Toša Elezović (poznat kao Titov lični harmonikaš) vrbovao i odveo na višegodišnju turneju po Americi. U međuvremenu je glas o meni dopro i do Vlastimira Pavlovića Carevca i Miodraga Jašarevića i tako postadoh solista Radio Beograda.

Za Šišićevu svirku, prepoznatljivu po balansiranju između akademske preciznosti i improvizacija svojstvenih samoukom geniju, otimali su se Aca Stepić, Dragan Aleksandrić, Brana Đokić, Boki Milošević i šefovi drugih estradnih ansambala. Šišićeva violina ukrasila je stotine gramofonskih ploča najvećih pevačkih zvezda i instrumentalista.

- Za vreme jednog nastupa sa Narodnim orkestrom neko iz publike se popeo na binu, počeo da me pretresa i traži električne žice, u neverici da se violina može svirati tom brzinom. To je bio samo utisak, i to za neupućene. Ja sam, u stvari, svoju virtuoznost držao pod kontrolom. Svirao sam na pola gudala, bez ikakvih "vozova" - pričao je Šile.

Diskografska karijera Ace Šišića (1937 - 2007) trajala je od sredine 60-ih do sredine 90-ih. Snimio je desetak singlova i nekoliko albuma sa stotinak autorskih i starih narodnih kola: "Srbijanski vez", "Šiletova šestorka", "Šiletova Zvečanka", "Romska igra", "Romska poskočica", "Ciganski stakato", "Ciganski potpuri", "Micino", "Gordanino", "Pantino"... Komponovao je Šile i nekoliko lepih narodnih pesama i veliki hit "Svud me diraj, al u srce nemoj".

Bez obzira što je postao pravo malo božanstvo na violini, živeo je veoma skromno, daleko od očiju javnosti, maksimalno posvećen porodici (supruzi Mici, ćerki Gordani, sinu Panti) koju je ovekovečio u svojim legendarnim kolima.

(Goran Milošević)

Video: Čeda Marković gost Muzičke apoteke: Njemu ne treba ni mikrofon, ni orkestar

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA