Ilidžanski razgovori sa Bebom Selimović: Četiri godine od smrti prve dame sevdaha

 
J. G.
J. G.
 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 1

Izeta Beba Selimović rođena je 1936. godine u Trebinju. Bila je najmlađe dete u kući, pravo mezimče obasuto ljubavlju. Starija deca su govorila - mama je rodila bebu. I tako beba preraste u Bebu.

"Možda ćemo sada voleti se više

kad nas dele gore, kad nas dele mora,

kad niz obraz suze liju kao kiše,

kad nas više skupa ne zatiče zora.

Možda ćemo sada voleti se više

kad nas dele šume, kad nas dele ptice,

kad nam ovaj život nove strane piše,

kad uz moje usne nije tvoje lice.

Možda ćemo sada naći one pute

koji bi nas opet u zagrljaj svili,

možda ćemo sada kada srce plače

biti opet sretni kao što smo bili.

Možda ćemo sada naći one reči

koje bi nas opet nazivale nežno,

možda ćemo sada živeti u sreći

kada srce luta kroz to veče snežno."

(Kemal Monteno - M. Kovačević)

Snimala je Beba sa najvećim bosanskim autorima (Šerbom, Jovicom, Spasom, Jozom, Selverom, Irfanom, Blagojem), snimala je i sa brojnim muzičarima iz Srbije (Radojkom, Novicom, Škulom, Acom Stepićem, Draganom Kneževićem). Snimila je Beba i jednu sentiš dvojčicu, teški narodnjak legendarnog šlageraša Kemala Montena.

- Kada mi je Kemo prvi put otpevušio pesmu "Možda ćemo sada voleti se više", upitah ga čija je to pesma. Reče mi kratko, u svom stilu: "To je moja pesmica, a sad je tvoja." Snimila sam je sa oduševljenjem, samo za moju i Keminu dušu - pričala je Beba Selimović u mikrofon Muzičke apoteke.

Izeta Beba Selimović rođena je 1936. godine u Trebinju. Bila je najmlađe dete u kući, pravo mezimče obasuto ljubavlju. Starija deca su govorila - mama je rodila bebu. I tako beba preraste u Bebu.

- Polovinom prošlog veka službenici Radio Sarajeva obilazili su škole u potrazi za muzičkim talentima, decom koja su imala peticu iz muzičkog. Osluškujući tako po školama, one najtalentovanije pozvaše na audiciju. I ja sam dobila poziv, otišla i položila audiciju.

Medonosni roj raspevanih pčela slavnog Radio Sarajeva (Zaim, Safet, Himzo, Zehra, Zora, Šerbo, Jovica, Jozo) dobio je vredno pojačanje. Prvih nekoliko godina snimala je isključivo tradicionalne sevdalinke, a onda je Bebina lepota probila te zatvorene studijske prostore. Već posle prvih Bebinih nastupa na koncertima postalo je jasno - narodna muzika je dobila lepoticu umilnog glasa, odmerenu i harizmatičnu damu prefinjenih manira. Bebina harizma krunisana je i na prvim godinama Ilidžanskog festivala - Beba je prva žena koja je ostvarila pobedu na "Ilidži".

- Priznajem, bilo mi krivo što su tih prvih godina festivala pobeđivali samo muškarci. Dominirali su na bini, dominirali su u žiriju, dominirali su u publici. Publika je glasala ulaznicama, a dešavlo se da jedan kupi sto ulaznica.

- 1966. godine osvojila sam treće mesto sa pesmom "Sabah zora", '67. godine pripala mi je druga nagrada sa pesmom "Sa tugom prolaze dani", a '68. godine osvojila sam prvu nagradu sa pesmom "Ah, ljubav, ljubav".

I pored briljantne interpretacije starih i novih sevdalinki (Ah, moj Aljo", "Crven fesić", "Kraj potoka bistre vode", "Devojka sokolu zulum učinila", "Mene moja zaklinjala majka", "Gorom jezde kićeni svatovi"), najširu popularnost stiče pesmama koje nisu sevdalinke. Bebini najveći hitovi su, zapravo, moderni sentiši sa snagom evergrina. Irfan Ajanović, sarajevski pravnik i pesnik, komponovao joj je dva megahita "U srcu mome samo živiš ti" i "O, ćuti sad srce moje". I treći megahit komponovao joj je sarajevski kompozitor Damjan Babić.

2008. godine, na obeležavanju 45 godina Ilidžanskog festivala, primetih suze radosnice na Bebinom licu.

- Srećna sam što posle dvadesetak godina vidim kolege iz Beograda, nekad smo bili kao braća i sestre. U Beogradu sam ostajala po dva-tri meseca, imala svoje obožavaoce, svoje krojače, svoje frizerke, svoje cimerke. "Beogradska estrada" mi je ugovarala nastupe i po godinu dana unapred.

- Žao mi je što nema Zaima, Safeta, Meha, ali smrt je jedina pravda. Ovo je divan pokušaj da se oživi sevdalinka kao pesma ovog podneblja. Još je važnije da se u ovom turbo vremenu oživi sevdah kao način života.

Muzička apoteka je imala čast da na obeležavanju godišnjice "Ilidže" dobije retko priznanje od prve dame sevdaha. Kada je potpisnik ovih redova izgovorio naziv emisje za koji daje intervju i kada je ugledala sve svoje singlove na jednom mestu, uskliknula je od sreće.

- Ijaaaao, to je tako divan naziv, baš vam hvala za tako divan naziv. Pesma je zaista lek iz Božje apoteke. I ja sam pesmom lečilla ljude, uvek verujući u dobru pesmu i dobre ljude. Doduše, pevala sam i onima koji nisu bili dobri, sa dubokim uverenjem da će ih pesma popraviti i oplemeniti. Pesma je i meni pomogla da se vratim u život posle tragedije koju sam doživela sa prvim mužem.

I pored brojnih poziva iz celog sveta, Beba se posvetila porodici - sinovima, unucima, novom mužu, koncertmajstoru Sarajevske filharmonije Dževadu Šabanagiću.

- Ja sam Beba Selimović samo kad izađem iz kuće. A u kući sam majka, supruga, baka, komšinica, prijateljica, a naročito kuvarica i domaćica.

Prva dama bosanskog sevdaha preminula je 10. marta 2020. u Sarajevu.

(Goran Milošević)

Video: "Gedža, to ti je na španjolskom - gospodin": Nikola Urošević gost Muzičke apoteke

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bole

    12. mart 2024 | 09:28

    Hvala na divnom tekstu o legendi nase narodne muzike. Neka mladi nauce nesto o odlicnim pevacima, lepom druzenju, ljubavi, saradnji, razumevanju, suzama radosnicama....Iz danasnje perspektive to deluje nestvarno, a bilo je stvarno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA