Šabanove pesme i uspomene sa Ilidže: "Važnije mi je druženje po sarajevskim kafanama od pobede na festivalu"

 
J. G.
J. G.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 1

1970. i 1971. godine Šaban Šaulić je ostvario svoje prve, jedine i poslednje takmičarske nastupe na čuvenom Ilidžanskom festivalu.

"Ne krivi mene, kriva si sama,

što naša ljubav ne traja dugo.

Jer ti si uvek pričala jedno,

a stalno, stalno radila drugo.

Dosta je bilo laži

i varki tvojih znaj,

praštanja nema više,

sada je svemu kraj.

Već dugo, dugo znao sam draga

da varaš srce što ludo voli.

A sad ti zbogom voljena kažem

i ako veruj duša me boli.

Ne želim više bajke ni priče,

ti nekad davno bila si moja.

Mi sad smo samo prošlosti deo,

ja nisam više igračka tvoja."

(Ismet Apajbegović Šerbo - Hilmo Mujić)

1970. i 1971. godine Šaban Šaulić je ostvario svoje prve, jedine i poslednje takmičarske nastupe na čuvenom Ilidžanskom festivalu.

- Tada sam bio vezan za Bucu Jovanovića, a Buca je bio rezervisan prema festivalima. Iskreno, ni ja nisam bio baš veliki takmičar. Ipak, organizatori "Ilidže" su poštovali Bucu, tako da je nekoliko puta sa svojim ansamblom pratio učesnike - pričao je Šaban Šaulić u mikrofon Muzičke apoteke.

- Moj prvi nastup na "Ilidži" usledio je već nekoliko meseci posle snimanja "Utjehe", i to sa Bucinom pesmom "Sutra nek' dođe kraj". Već na sledećoj "Ilidži" Buca je prihvatio da pevam Šerbinu pesmu "Sada je svemu kraj". Pesma je divno prihvaćena od strane publike, zazvučala je drugačije u odnosu na Bucine. A meni je posebno draga zato što je to jedina Šerbina pesma koju sam snimio tokom karijere. Iako nije prošla baš onako kako smo očekivali, voleću je dok sam živ. To mi je draga uspomena na velikog majstora sevdaha.

Prodkcija gramofonskih ploča PGPRTB objavila je 1971. godine singl ploču sa neponovljivim omotom: u gornjem desnom uglu bila je Šabanova sličica (taman kao za ličnu kartu), a na dnu omota i adresa (Avde Karabegovića 46, 15000 Šabac).

- Kada se pojavila ploča, počela je da se prodaje i iznad očekivanja. Možda i zato što je prvi put na jednoj ploči objavljena moja adresa. Bio je to za to doba vrhunski marketinški potez - ploča je bolje prošla od pesme. Imao sam tokom karijere i mnogo većih hitova i prodavanijih ploča, ali nilad u životu nisam dobio toliko pisama kao posle Ilidžanskog festivala.

Nastupao je Šaban i kasnije na "Ilidži", ali ne više kao pevač nego kao kompozitor ("Svako živi kako zna i ume", "Sreo sam te pisle mnogo dana"). 2008. godine, na obeležavanju godišnjice "Ilidže", Šaban je blistao od sreće. Nastupio je u revijalnom delu na toj čuvenoj letnjoj porodici kraj Vrela Bosne.

- Drago mi je što sam prvi put posle toliko godina opet ovde i što vidim mnogo poznatih likova, starih drugara i prijatelja. Najdraže mi je što se nisu puno promenili.

- "Ilidža" je naš najbolji i najveći festival narodne muzike. Maksimalno smo se pripremali, iako, čini mi se, nije bilo važno ko će pobediti nego kako ćemo se družiti. Drago mi je što se "Ilidža" obnavlja, da se makar setimo kako smo se družili po sarajevskim kafanama.

Pobeđivao je Šaban i na desetinama drugih festivala ("Hit parada", "Pesma leta", "Festival jugoslovenske narodne muzike u Parizu", "Mesam"), a na onom najvećem ostvario je samo dva nastupa.

- Šaban je makar malo trgnuo mog sporohodnog oca. Sevnuo je poput munje, i to baš kad je Buca raskinuo sa Kvakom i Gvozdenom. Sve je to išlo nestvarno brzo: i tih desetak Šabanovih singlova sa Bucom i tih trisesetak pesama - priča gospodin Miloš Jovanović, sin slavnog Buce.

- U tom "gluvarenju" sa Bucom, Šaban je uporno pokušavao da ubrza stvari: da skokne do Šapca na fudbal, da planira nastupe. Sećam se, Šaban rešava ukrštene reči i pita Bucu šta je to malo i žuto, nikad ne izlazi iz kuće, ima četiri slova. Buca malo razmisli pa dobaci: "Mene si našao, znam, to je Buca!" Šaban je pitao Bucu kad će malo da se pokrenu, da se kao i drugi nauzimaju para na koncertima. A Buca je znao da mu kaže: "Krenućemo, čim ti budeš izgradio prepoznatljivost."

(Telegraf.rs)

Video: Deo intervjua sa Šabanom Šaulićem koji nije objavljen do danas

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lala

    19. februar 2024 | 07:44

    Hvala na divnom tekstu I podsecanju na Sabana I Ilidzu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA