Na godišnjicu smrti Zorana Kalezića: Sećanje na pesme iz Bucine zaostavštine

 
S. J.
S. J.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Legendarni Zoran Kalezić preminuo je 4. januara 2023

"Ne traži mene ni ljubav moju,

jer tvoje reči donose bol,

ljubav je prošla i sa njom sreća,

tužan je život moj.

Ljubavi neverna,

ljubavi čemerna,

zašto te upoznah ja.

Nikada nemoj da tražiš mene,

prazne su reči za prošle sne,

lažna je nada kad ljubav prođe,

lažno je tada sve.

Ja neću ljubav protkanu tugom,

ja hoću sreću u srcu svom,

dosta je srce uzdaha krilo

i dušu mučilo."

(Budimir Buca Jovanović)

Na godišnjicu smrti Zorana Kalezića, setih jednog telefonskog poziva s početka 2021. Onako sabajle, zapeva mi Kalezić na uvce: "Ljubavi jedina, ljubavi neverna, zašto te upoznah ja." Usledilo je i pojašnjenje.

- Treba da idem na operaciju srca, a ti znaš da ja sve pevam iz srca. Zato i reših da ovu Bucinu pesmu snimim pre operacije. Kako ću da pevam sa plastičnim srcem ili nekim srcem na baterije?

Tako se jedan sentiš iz Bucine zaostavštine našao na najnovijem (ujedno i poslednjem albumu) legendarnog srcelomca iz 2022. godine u izdanju Jugotona.

- Znao sam da Buca ima mnogo nesnimljenih pesama, a znam i da je Zoran Vlajić jedini koji može da odsvira i aranžira u Bucinom ruhu. Zato sam i počastvovan što sam dobio da snimim nešto iz Bucine zaostavštine.

- I taman kad sam pomislio da ne snimam više, osetio sam se privilegovanim da osetim i protumačim Bucinu emociju.

Poznato je da Buca Jovanović nije preferirao pevače urlatore, pevače koji hvataju na snagu. Zoran Kalezić je bio idealan tumač Bucine tihe sete.

- Buca je bio poseban po mnogo čemu. Voleo je pevače koji mogu da otpevaju onako kako on peva svoje pesme. Žao mi je što sam sa Bucom snimio samo jedan album sa osam pesama - pričao je Zoran Kalezić.

- A znali smo da snimamo po pet dana, a onda Buca dođe kod legendarnog snimatelja Ace Radojičića i kaže: "Briši sve!" Možeš misliti - desetak violina, flaute, oboe, plus hor, 50 ljudi oko mene.

Gospodin Miško Jovanović, sin Buce Jovanovića, izbunario je pesmu "Ljubavi neverna" (jednu od Bucinih brojnih nesnimljenih pesama) i poželeo da je "odgudi" Zoran Kalezić.

- Prosledio mi je snimak gde Buca peva uz harmoniku i predložio da ponudimo Zoranu Kaleziću - priča maestro Zoran Vlajić, najbolji učenik slavnog Buce.

- Kalezić se oduševio i na sam pomen pesme iz Bucine zaostavštine. Poslao sam mu taj snimak gde Buca peva i svira i aranžman koji sam uradio. Zoran je to otpevao u jednom studiju u Podgorici, a meni je preostalo samo da doteram aranžman da bude maksimalno u Bucinom ruhu.

Maestro Zoran Vlajić je jedan od retkih harmonikaša koji svojim svirkama i aranžmanima podseća na Bucu Jovanovića. Bogato iskustvo sviranja sa Bucom i šefovanja ansamblom pretočio je i na poslednjem Kalezićevom albumu.

- Zamislio sam da u refrenu peva ženski hor, baš kao što je bilo i na tom čuvenom Zoranovom albumu koji je pre pola veka snimio sa Bucinim ansamblom. Inače, na ovom najnovijem snimku svirao sam sa Bucinom harmonikom koju sam dobio na poklon od Bucinog sina.

- Ta harmonika mi služi samo za pesme u Bucinom ruhu, čuvam je kao relikviju i kao najlepšu uspomenu na mog majstora. I ne bih je dao ni za šta na svetu. To je harmonika iz 1962. godine koju je Buca specijalno naručio od "Dalapea" i sa kojom je odsvirao praktično sve - ističe Zoran Vlajić.

Legendarni Zoran Kalezić preminuo je 4. januara 2023.

(Goran Milošević)

Video: U hotelu ih sačekalo iznenađenje: Jelena Karleuša pokazala šta je Duško Tošić uradio za ćerke

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA