17 godina od smrti Predraga Vukovića: Sećanje na Vukasove prve pesme i prve pevače

 
S. J.
S. J.
 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 0

25. decembra 2006. godine preminuo je Predrag Vuković Vukas, jedan od najplodnijih autora narodne muzike svih vremen

"Najlepše godine svoje

ljubljena tebi sam dao,

a tuđa si žena bila

ja to nisam znao.

Prosto nek' je tebi draga,

ma gde bila sada,

ej, sudbino teška

i prepuna jada.

Na mramornoj steni

zlatna slova pišu:

bila jedna ljubav,

uzeli se nisu,

bogatstvom se sreća

ne može da kupi

i lišće za suncem

od tuge požuti.

Spalila pisma si moja,

slomila meni si krila,

a najdraže biće moje

ti si uvek bila.

Nemoj me žaliti draga,

druga me žena sad voli,

a ti ljubi mene lažno,

mene to ne boli."

(Predrag Vuković Vukas)

25. decembra 2006. godine preminuo je Predrag Vuković Vukas, jedan od najplodnijih autora narodne muzike svih vremena. Ovo je sećanje na Vukasove prve pesme i prve pevače.

- Mnogo sam zavoleo pesmu "Na mramornoj steni". Kada mi je Vukas prvi put pokazao tu pesmu tako što mi je otpevušio na gitari, zaledio sam se. Odmah sam prepoznao nešto novo i nešto što će postati pravi evergrin - pričao je Dobrivoje Topalović u Muzičkoj apoteci.

- Prvu verziju "Mramorne stene" snimio sam uz ansambl gitariste Dušana Radančevića i osvojio drugo mesto na festivalu u Vrnjačkoj Banji. Mom tanušnom glasiću odgovarale su tada pesme uz tambure i gitare. Godine su prolazile, moja karijera je tapkala u mestu, "Mramorna stena" se zaboravila. Kad sam malo sazreo kao pevač, 1985. godine presnimio sam "Mramornu stenu" sa ansamblom Dragana Aleksandrića. Obogatili smo je aranžmanski, Izbacili smo treću strofu i učinili je mnogo slušanijom.

Već 1972. godine Vukas komponuje na singlu Dragiše Sekulića i pesme "Rastanka se našeg sećam" i "Grešnica", dva ubitačna hita koja će na svojim izdanjima presnimiti i Miroslav Ilić.

1973. godine Vukas komponuje pesmu "Ti si žena mog života", megahit koji je lansirao Miroslava Radovanovića u predvodnika napadačkog stila pevanja.

- Krajem 1972. godine pevao sam u bašti rsstorana "Prvi maj" u Čačku. Dolazi Vukas i nudi mi pesme "Poljubi me da se pomirimo" i "Ti si žena mog života". Pošto je tih godina i Dobrivoje Topalović snimao sa Vukasom, dobro se sećam, otimali smo se oko pesme "Poljubi me da se pomirimo" - pričao je Miroslav Radovanović u Muzičkoj apoteci.

- Zapeo Dobrivoje, zapeo i ja, a Vukas presudio: meni "Ti si žena mog života", a Dobrivoju ona "bolja" - kad je već toliko navalio. Ispalo je da je bilo dobro što sam popustio Dobrivoju. Snimio sam pesmu koja je za mesec dana dostigla zlatan tiraž, a ploča je u prvom izdanju prodata u pola miliona primeraka.

Za samo dve godine Miroslav Radovanović je snimio četiri singla sa osam Vukasovih pesama: "Ti si žena mog života", "Ne igraj se, ne muči mi dušu", "Doviđenja, doviđenja", "Lice jedne žene", "Dok te čekam ispod lipa', "Budi srećna u ljubavi", "Prolaznica", "Daj mi sliku tvoju".

- Vukas je pretežno komponovao šumadijske pesme, ali je mnogo voleo starogradsku muziku i taj fah koji je svirao sa čačanskim "Palilulcima". Kad se Vukas ženio, "Palilulci" su mu organizovali momačko veče u kafani "Kod Crnogorca" na putu za Guču. I Vukas je te večeri pevao kao nikad, tako inspirativno i tako emotivno, naročito pesmu "Ti si žena mog života".

- "Ti si žena mog života" je Vukasova autobiografska pesma. Nikad mi nije rekao na koju je ženu mislio, a meni ostaje da pretpostavljam da je imao na umu baš mene - kaže Vukasova supruga Slavica Vuković.

1973. godine Vukas je sa ansamblom "Palilulci" snimio i pesmu "Još jednu noć, još jednu čašu", za koju i većina profesionalnih muzičara misli da je starogradska pesma nepoznatog autora. Početkom 80-ih tu pesmu snima i grupa "Lole" u ubeđenju da je u pitanju starogradska pesma. Tek kada su otišli u SOKOJ da prijave album, saznali su da je to Vukasova pesma.

1974. godine u pevačko jato Predraga Vukovića Vukasa dolazi i Miroslav Ilić sa pesmama "Rastanka se našeg sećam" i "Hiljadu suza majko".

- Snimio sam tokom karijere 40-ak Vukasovih pesama, snimao sam i pesme mnogih drugih autora, ali kroz celu karijeru prati me pesma "Rastanka se našeg sećam". A šta tek da kažem za "Nije život jedna žena" - ističe Miroslav Ilić.

1974. godine Vukas je napisao i komponovao pesmu "Niz kaldrmu klepeću nanule", novu sevdalinku koja je uvrštena u deset najlepših pesama svih vremena o Sarajevu.

- Snimila sam desetine starih i novih sevdalinki, a najlepšu mi je napisao jedan Čačanin - kaže diva sevdaha Azemin Grbić.

A onda su u potrazi za hitom na Vukasova vrata zakucali i Toma Čolović, Boris Lazović, Živko Savić, Radiša Urošević, Zoran Jovanović, Bora Spužić Kvaka, Nada Topčagić, Rade Jorović, Aca Ilić, Ana Bekuta, Milan Babić, Slavica Mikšić, Vera Matović, Predrag Točilovac, Ekstra Nena, Lepa Brena, Smederevac, Zoran Kalezić, Milenko Živković, Rade Bikinjac, Danka Stojiljković i mnogi drugi.

- Vukas je živeo za dobru pesmu i dobrog pevača, zato se i trudio da od svakog pevača izvuče maksimum - ističe Slavica Vuković. A ako ne zadovolje njegove kriterijume, znao je da im kaže: "Mnogo sam zauzet, morao bi dugo da čekaš, potraži nekog drugog kompozitora. I čuvaj pare za reklamu!"

(Goran Milošević)

Video: Veljko snimio čudnu pojavu iznad svoje vile na Dedinju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA