"Ti si kao prokeleta Jerina": Sentiš sa istorijskom pozadinom

 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

"Kad sam saznao da su još uvek sačuvani ostaci tog kališta iz kojeg je nošeno stenje za izgradnju zidina Smederevske tvrđave, imao sam žarku želju da snimim spot baš u tom ambijentu", pričao je Savo Radusinović (1954 - 2007) u svom poslednjem nastupu u Muzičkoj apoteci

- Kad sam prvi put pročitao ovaj tekst, pomislio sam - samo mi još fali da pevam i o nekim istorijskim temama. Kad sam drugi put pročitao ovaj tekst, rekao sam samom sebi - pa ovo je moj teren, ovo je divna ljubavna priča sa istorijskom pozadinom.

"Tiho šume talasi Dunava

kraj zidina starog Smedereva.

Tvoje zbogom odzvanja u duši

i k'o munja u glavi mi seva.

Ti si kao prokleta Jerina,

moja ljubav ne znači ti ništa.

Da ponovo Smederevo gradiš,

nosio bih kamen iz kališta.

Na rukama nosio bih stene

da ponovo ti zavoliš mene.

Sedim tužan na starome zdanju

gde se mladi vole od davnina.

Gde baš nađe mene nesrećnika

da me mučiš k'o da si Jerina.

Često plačem kraj zidina starih

otkako si ljubav drugom dala.

Kad si znala koliko te volim,

što me nisi ovde sazidala?"

(Bora Vasić, Mirjana Bukovčić Trišić)

- Kad sam saznao da su još uvek sačuvani ostaci tog kališta iz kojeg je nošeno stenje za izgradnju zidina Smederevske tvrđave, imao sam žarku želju da snimim spot baš u tom ambijentu - pričao je Savo Radusinović (1954 - 2007) u svom poslednjem nastupu u Muzičkoj apoteci.

"Jerina" je pesma sa poslednjeg CD-a Save Radusinovića koji je objavljen 1997. godine za PGPRTB. Ovoj divnoj lirskoj pesmi vek je produžio aranžman i svirka Miroljuba Aranđelovića. Kemiš je pravio svemirske aranžmane i svirke koje su išle ispred svog vremena, ali je one najnarodnjačkije ostavio baš na Savinim albumima.

- Šira publika doživljava Savu uglavnom kao pevača. Međutim, Savo je bio izuzetan harmonikaš, muzički pismen. Ogroman broj svojih pesama Savo je samom sebi komponovao. Savo je komponovao i moju "Jerinu" - kaže tekstopisac i publicista Bora Vasić, autor stihova u pesmi "Jerina".

Pesma "Jerina" ostaje da prkosi vremenu, baš kao i zidine starog zdanja na obali Dunava u Smederevu.

- Motivacija za stihove je jedna brošura u kojoj sam našao dokument s kraja 15. veka u kome je opisana izgradnja Smederevske tvrđave. Bio sam fasciniran da je 12000 tadašnjih kulaka nosilo na rukama stenje od kališta do obale Dunava.

- U tim godinama izgradnje ljudi iz mog kraja su imali obavezu da sva jaja sačuvaju, da ne daju deci i ne koriste za ishranu. Naime, jaja su čuvana i korišćena kao vezivni malter.

"Jerina" je festivalska pesma. Prvi put je izvedena krajem prošlog veka na festivalu "Svatovac" u Požarevcu.

- To je prvi i jedini festival narodne muzike koji je održan u Požarevcu zahvaljujući entuzijazmu mojih prijatelja Miše Stojićevića I Dragana Stodića. Za jedno veče imali smo dva takmičenja (i nada i zvezda), i to sve uživo, ništa na plejbek.

- Na tom festivalu, 12. decembra 1995. godine, dodelili smo nagradu za životno delo Bori Spužiću Kvaki, Viti Životiću i Dragoslavu Živanoviću Troši. Bio je to poslednji živi nastup našeg najvećeg srcelomca.

(Goran Milošević)

Video: Deniz Dejm otkrila zašto ipak nije ušla u Elitu 8

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA