Predrag Negovanović je samo za Šekija Turkovića komponovao stotinak pesama: On je čovek od emocije i karaktera

 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 3

"Ispalo je da je i moj recital pomalo podigao pesmu. Uoči snimanja uvežbavao sam pesmu i pomalo recitovao stihove. A onda sam ušao u gluvu sobu i prosuo "noćas mi se pije neko piće slatko". Primetih kroz stakolo kako Peda Negovanović i Bane Vasić skaču od sreće i viču: "To majstore!", priča Šeki za Muzičku apoteku

"Dotaknuću" je najveći hit Šekija Turkovića u 21. veku, vrhunac Šekijeve saradnje sa kompozitorom Predragom Pedom Negovanovićem. Tako je tandem Peda-Šeki nastavio niz najuspešnijih tandema kompozitor-pevač u narodnoj muzici: Buca-Šaban, Dragan Aleksandrić-Miroslav Ilić, Mile Bas-Sinan Sakić, Novica Urošević-Mitar Mirić...

"Noćas mi se pije neko piće slatko,

neke usne tople koje dugo želim,

noćas bih da diram al' ne smem da taknem,

kako da odolim tim usnama vrelim.

Dotaknuću pa neka me kazne,

poljubiću pa neka me zgrome,

primiću je na grudi k'o jagnje,

nek' presude jednom srcu mome.

Noćas mi se plače, al' neću da plačem,

utešiću srce, daću mu da pije,

ja odavno nisam poželeo jače,

ni voleo nisam, zašto to da krijem."

(Predrag Negovanović - Radmila Mudrinić)

- Ispalo je da je i moj recital pomalo podigao pesmu. Uoči snimanja uvežbavao sam pesmu i pomalo recitovao stihove. A onda sam ušao u gluvu sobu i prosuo "noćas mi se pije neko piće slatko". Primetih kroz stakolo kako Peda Negovanović i Bane Vasić skaču od sreće i viču: "To majstore!" - priča Šeki za Muzičku apoteku.

- Tako smo rešlli da moj recital bude uvod u pesmu i da uđe u snimak. I sad se naježim kad se setim recitala Pere Crnobrnje i Dušana Vidaka iz nekih pesma uz koje sam odrastao, kao što su "Zapalio bih celo selo" ili "Oj, goro, goro zelena".

Priznaje Šeki da se i nije nadao baš ovako velikom uspehu pesme "Dotaknuću". Ipak, u ovu urbanu dvojčicu verovao je njen kompozitor Predrag Negovanović.

- Verovao sam u čistu i iskrenu emociju pesme koja stane u jednu reč "Dotaknuću". Isto tako verujem i u ovih tridesetak miliona preglleda na Jutjubu, zato što sam siguran da su pravi a ne napumpani - ističe hitmejker Predrag Negovanović.

Saradnja Šekija Turkovića i Predraga Negovanovića počela je 1989. godine albumom i vodećom pesmom "Čovek sa srca dva".

- Kad sam prvi put ušao u PGP, presekoh se kad ugledah sve te elitne kompozitore na jednom mestu. Bili su tu Doca Ivanković, Predrag Vuković Vukas, Miša Mijatović, Dragan Stojković Bosanac, Predrag Peda Negovanović. Odabrah Pedu - i nisam pogrešio. Naša prva zajednička ploča za PGP sa vodećom pesmom "Čovek sa srca dva" prodata je u 180.000 primeraka. Bilo je to veliko iznenađenje i za mene i za direktora PGP-a.

- Sećam se, direktor PGP-a Stanko Terzić ulazi u kancelariju i pita prisutne kompozitore: "Jeste vi čuli za nekog Šerifa Konjevića? Taj ubi od prodaje." Ja ustanem onako stidljivo, kažem da sam ja Šeki a ne Šerif, ispričam da sam osam godina proveo u Diskosu i snimio isto toliko ploča, a direktor će: "A gde si dosad bio, oca ti očinjeg?"

Šeki Turković i Predrag Negovanović - 35 godina saradnje, 12 albuma, 100 pesama, desetine hitova: "Dotaknuću", "Da su meni dvadeset i dve", "Pogledaj me jednom nežno", "Čovek sa srca dva", "Hoću malo rodnog neba", "Okreni jastuk ljubavi", "Uspori živote", "Budi deo mog života", "2000 noći", "Ljubav si potrošila", "Zbogom i hvala na svemu", "Prođe ljubav", "Tragovi od ljubavi", "Što imadoh sve ženama dadoh", "Odluči sama", "Stani čoveče, stani", "Mogli smo voleti se duže", "Ljubav je tvoje ime", "Zovi, zovi, ja ću doći", "Decenijo treća", "Takva mi je narav", "Nisam ti rekao sve", "U vinu je istina", "Daleko je zavičaj", "Sve me hoće", "Miris zavičaja", Ti si tama, ti si dan", "Potreba si moja", "Nemoj ovo, nemoj ono"...

- Šeki je čovek od emocije i karaktera. Posle četiri albuma sa Bucom potražio je nešto novo i izabrao je mene. Naša saradnja je tako duga i tako plodonosna pre svega zbog Šekijevih ljudskih kvaliteta - kaže maestro Peda Negovanović.

- Ništa specijalno se nisam trudio oko pesama za Šekija, hit se desi ili se ne desi. Trudio sam se mnogo više da ga medijski poguram, ispoštujem kao čoveka i saradnika. Šeki je okoreli narodnjak, ne sretoh takvog zaljubljenika u dvojku i harmoniku.

(Goran Milošević)

Video: Konstrakta je ovom pesmom počela nastup

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mira

    5. oktobar 2023 | 21:51

    Seki,svaka cast!Predivne pesme i predivno doba...

  • Stanka

    6. oktobar 2023 | 21:41

    Seki je veliki covek i pevac,Zivio bog ti dobro dao ljudino ljucka. Mnogo si cestito i ponosno radio zato nisi mogao opstati o osinjaku estrade. Skromnost je tvoja vrelina🍀❣️❣️❣️

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA