Tomine promašene pesme: Bucin "Španac" peva u duetu

 
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

"Kad se laste vrate

svome rodnom kraju

i kad mali slavuj

zapeva u gaju,

kad proleće zamiriše

i nestane zimske studi

i kada se radost u

svakom probudi,

procvetaće zumbul plavi

i mirisno majsko cveće,

ali naša ljubav vratiti se neće,

aj, vratiti se neće.

Vratiće se laste svome

rodnom kraju,

a ja nikad neću

tvome zagrljaju.

Doneće ti laste male

proleće i novu radost,

ali ljubav nikad

jer nam prođe mladost.

Godine su mnoge prošle

i mnoga će leta proći,

a ja tebi mila nikad neću doći,

aj, nikad neću doći.

Odletite laste preko

sinjeg mora i sletite

dragoj kraj njenog prozora.

Pogledajte da li su sad

njene bujne kose bele,

primiće vas toplo njene

ruke svele,

aj njene ruke svele."

(Buca Jovanović)

Ne zna se šta je teže: zamisliti, poverovati ili slušati kakoToma Zdravković peva pesme Buce Jovanovića. A bilo je i toga, i to na samom početku diskografske karijere "estradnog Karamazova".

- Te pesme sa Bucom ne samo da mi nisu stilski legle, nego su i snimci bili očajni. Bile su to u pravom smislu falš pesme, tehnički lošeg kvaliteta, škripale su, a i ja sam pevao loše. Kad sam čuo te snimke, izgubio sam svaku nadu da ću ikada uspeti da se probijem i dokažem izvan kafane - pričao je Toma u radio emisiji "Sabor" Studija B.

- U početku sam, u potrazi za hitom, snimao sve i svašta. Tek sad vidim koliko je to bilo pogrešno i koliko to "štancovanje" pesama ubija muziku. Kad sam počeo samom sebi da komponujem, svim srcem sam stajao iza svake svoje pesme. Bez šale, ozbiljno razmušljam da objavim prigodan album pod nazivom "Promašene pesme".

Imao je Toma i pre saradnje sa Bucom Jovanovićem dva snimljena singla - sasvim dovoljno da od Buce dobije nadimak "Španac".

- Da se ne lažemo, i Toma je došao kod Buce po hit. Dolazili su kod Buce ljudi raznih profila i godina, bilo je tu i početnika i pevačkih zvezda. Buca je svakome sasuo svoje impresije, onako direktno i u lice. Nekima se to svidelo, nekima je i smetalo, a Tomi je, siguran sam, koristilo - primećuje gospodin Miloš Jovanović, sin slavnog Buce.

Samo retki i najveći diskofili imali su prilike da se upoznaju sa Tomom kao duetskim pevačem.

1966. i 1967. godine, u grozničavom traženju hita, snimio je Toma dva singla sa osam pesama Buce Jovanovića: "Detelina s' četir' lista", "Sinoć zvezda s neba pade", "Još uvek te draga volim", "Idem u armiju", "Kad zora zarudi", "Cvetak mali s rosom razgovara", "Kad se laste vrate", "Kol'ko dana mi ne govorimo". Toma Zdravković peva Šumadiju, i to u duetu sa izvesnom Milinom Stefanović!

- Toma je došao kod Buce i pokazivao mu neke svoje pesmice. Buca je prepoznao da tu ima štofa, osetio je i svu toplinu i setu u njegovom glasu, pa mu je predložio da samom sebi piše i komponuje. Govorio mu je da neće dobro proći sa pesmama drugih autora, naročito da nema šta da traži u šumadijskim pesmama. Toma je bio uporan, iako mu je Buca govorio da neće dobro proći ni sa njegovim pesmama.

- Toma je za Bucu bio i ostao "Španac". I bez obzira na promašene pesme, ostali su do kraja u jako dobrim odnosima - kaže Miloš Jovanović.

Druga Tomina singlica sa Bucinim pesmama možda je najvrednija zbog lepe slike prve postave ansambla Buce Jovanovića: harmonike Buca Jovanović i Radoje Mitrović Barajevac, violine Veroljub Jovanović i Joca Radosavljević, frula Tihomir Paunović, bubanj Muki, bas Čeda, gitara Slavko. Svi uniformusani kao piloti u plavim odelima sa izgraviranim belim golubom na reverima.

(Goran Milošević)

Video: Konstrakta je ovom pesmom počela nastup

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA