Sećanje na Vasiliju: "Koleginice su mi govorile - eh, da ja imam tvoje pesme, tvoje grlo i tvog muža"

 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 2

"Ni moji najbliži ne veruju da sam snimala za "Južni vetar", a oni koji me znaju samo po vranjanskim pesmama i "Miti bekriji" tako nešto ne prihvataju ni u ludilu. Za mene i za Milete Basa to je bio samo profesionalni izazov, bez ikakvih komercijalnih očekivanja. U stvari, ova divna pesma mi je posebno draga možda baš i zato što se nije mnogo čula pa je pustim samo za moji dušu", govorila je Vasilija Radojčić u radio izdanju Muzičke apoteke

Na pitanje ko peva ovaj ubitačan sentiš, teško da bi i najveći fanovi "Južnog vetra" i pomislili da je i Vasilija nekad snimala pesme Mileta Basa.

"Sad kad mladi nismo više

i sećanja blede naša,

da li žališ dušo moja

što se sreće slomi čaša.

Pamtiš li još ljubav moju,

ono divno prošlo vreme,

našu ljubav tek procvalu,

ruke naše zagrljene.

Da l' je magla zaborava

uspomene već prekrila,

da l' se setiš dušo moja

da sam tvoja nekad bila.

Sad o tebi ne znam ništa,

s kim si i u kome kraju,

samo pustu želju krijem

da sam u tvom zagrljaju."

(Miodrag M. Ilić - Stevica Spasić)

- Ni moji najbliži ne veruju da sam snimala za "Južni vetar", a oni koji me znaju samo po vranjanskim pesmama i "Miti bekriji" tako nešto ne prihvataju ni u ludilu. Za mene i za Milete Basa to je bio samo profesionalni izazov, bez ikakvih komercijalnih očekivanja. U stvari, ova divna pesma mi je posebno draga možda baš i zato što se nije mnogo čula pa je pustim samo za moji dušu - govorila je Vasilija Radojčić u radio izdanju Muzičke apoteke.

- Mile Bas mi je prišao kao legendi, a ja sam sa zadovoljstvom prihvatila taj izazov jer sam znala da "Južni vetar" nije samo orijental i arlaukanje. S druge strane, tekstopisac Stevica Spasić je hteo da napiše žensku verziju megahita "Sačuvaj tajnu". I danas se rasplačem kad pustim "Pamtiš li još ljubav moju. Takva baladica može da bude aktuelna u svakom vremenu.

Jedna od najboljih intetpretatorki narodne muzike rođena je 1936. godine u Kragujevcu. Od očuha, vojnog muzičara, upijala je mnoge pesme i pobeđivala na takmičenjima. Igrala je i pevala u kulturno-umetničkim društvima, glumila u Omladinskom pozorištu u Kragujevcu.

- Bez obzira što sam odmalena volela muziku, ni pomišljala nisam da mi pevanje bude profesija. Moji ukućini su uspeli da me ubede da je pevanje nesiguran posao i da treba da se bavim nekom ozbiljnijom profesijom. U Beogradu sam završila za profesora francuskog jezika, ali sam ubrzo shvatila da bih bila veoma strog profesor. Da ne bih tolike đake nosila na duši, bataljujem prosvetu i posvećujem se muzici.

- Imala sam sreću da se zaljubim u Miću Đorđevića, bubnjara i muzičkog urednika produkcije PGP-a. Venčali smo se, dobili ćerku, imali divan brak, a ja sam imala najsigurnijeg čuvara od svih estradnih iskušenja. Uz supruga sam upoznala najbolje muzičare, snimala sa najboljim kompozitorima i ansamblima (Carevac, Miodrag Jašarević, Boki Milošević, Branimir Đokić, Ljubiša Pavković, Aca Stepić, Dragan Toković, Dragan Aleksandrić, Mikan Obradović, Graja, Vukas, Zahar).

Snimala je Vasilija i zabanjake, i to uporedo sa teškim narodnjacima. Sredinom 60-ih snimila je nekoliko singlova sa prepevima grčkih, meksikanskih, francuskih, turskih i španskih pesama ("Flamenko rok", "U turskom kafeu", "Pričaj mi o ljubavi", "Mali đavo", "Ti si moja sreća").

- Sve su to pesme koje sam snimala sa "Plavim ansamblom" i Sašom Subotom (muzičarima koji su već veoma uspešno pratili Cuneta I Đorđa Marjanovića). Za većinu tih pesama ja sam pisala stihove. Sećam se, muzički kritičari si pisali da sam ja nekakav "ženski Cune".

- Zlobnici su govorili da smo Cune i ja slični i po još jednoj stvari - imamo samo po jedan hit ("Kafa" i "Mita bekrija"). Zaboravlja se da i pevač koji ima sto hitova ima samo jednu pesmu po kojoj je najprepoznatljiviji.

Ceo svoj pevački vek provela je u PGPRTS-u. Uz desetine trajnih snimaka za arhivu, snimila je i tridesetak singlova i desetak albuma sa stotinak besmrtnih pesama: "Na Uskrs sam se rodila", "Aj, veseli se kućni domaćine", "Mito bekrijo", "Zašto pitaš kol'ko mi je leta", "Džumbus, džumbus, mašala", "Čik, dragi, zagrli me", "Ej, ludi Stojane", "Za rođendan tebi sine", "Srce piše uspomene", "Šta ću majko, šta ću", "Beše nekad Mitke i Koštana", "Moj Milane, jabuko sa grane", "Ajde Jano kolo da igramo", "Zapevala sojka ptica"... Pošteno rečeno, malo ko ima ovoliko legendarnih pesama. Šta bi mnoge Vasilijine koleginice dale i za jednu od ovih pesama i kavu bi karijeru napravile.

- Sve je to zbog mene, mog karaktera i moje pojave. Svesna sam da me je ta moja ozbiljnost koštala karijere. Koleginice su mi govorile: "Eh, šta bih ja uradila da imam tvoje grlo, tvog muža i takve pesme."

- Umesto da mi to bude prednost, meni je to bila smetnja. Nisam dozvolila da ostane jedan promil sumnje da me muž protežira. I tako, ostadoh do kraja vrhunski a nekomercijalan pevač.

Preminula je na današnji dan, 25. septembra 2011.

(Goran Milošević)

Video: Rokvić u odelu bodri Zvezdu sa tribina: Zapevao sa Tošićem, pa pokazao svima šta je "ljubav"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan Sinđelić Sinđa

    25. septembar 2023 | 14:03

    Gorane bravo za Vasiliju zaboravio si da je Vasilija snimala sa velikim kompozitorom Budimirom Bucom Jovanović

  • Nedeljko

    26. septembar 2023 | 04:43

    Vecna joj slava

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA