Tri godine od smrti Miše Markovića: Tako je govorio "folk Zaratustra"

 
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Miša Marković je preminuo 21. septembra 2020

Imao je veoma uspešnu karijeru rok i pop pevača. Imao je još uspešniju karijeru folk kompozitora (mnogo hitova, malo promašaja). Imao je i dugu kosu za jednog narodnjaka i još duži jezik (zato ga i prozvah "folk Zaratustra"). Imao je i briljantan nastup u radio izdanju Muzičke apoteke. Ovo je sećanje na Mišu Markovića (1939 - 2020).

- Slušajući i pevajući zabavnu muziku, shvatio sam da je i rok baziran na nacionalnom folkloru, da je i Bob Dilan ponikao na kantriju. Tako sam i ja posle veoma uspešne pevačke karijere poželeo da sve što pevam i komponujem, i zabavno i narodno, bude bazirano na našem nacionalnom folkloru.

- I tako početkom 80-ih, skoro neprimetno, napisah i komponovah za Veru Ivković "Šta će mi šalvare". Kad je pesma postala megahit, pojavi se novinski naslov "Propali roker, uspešan folker". Taj naslov postade i česta opservacija nekih kritičara, što je duboko netačna teza. Kao što je netačno i da su uspešni rokeri loši folkeri. Tačno je jedino da su uspešni rokeri zbog para postali folkeri.

Mišini narodnjaci odišu urbanim šmekom, nekim poletnim optimizmom, pamtljivi su na prvu, sa dosta gitate i veima malo harmonike.

- Moje kolege, pa čak i najveći hitmejkeri, javno govore kako teško prepoznaju hit, a o pevačima i da ne pričam. Ja zaista ne umem da objasnim kako neko ne ume da prepozna hit. Zamislite obućara koji ne zna koja mu je najbolja cipela ili seljaka koji ne zna koja mu je najbolja krava. Svaka pesma u koju sam uložio malo reči i akorda i mnogo emocija postala je hit. Od šezdesetak hitova koje imam prepoznao sam svaki.

- Ja sam dizajner po struci. Moj profesor dizajna svaki put kad uđe na čas baca dnevnik na sto i kaže: "Lepota je u jednostavnosti izraza." To je i moja deviza koju primenjujem u muzici. I Bitlsi su veliki jer su jednostavni. I za moje pesme neki kažu da su jednostavne i na isti kalup. A najteže je biti originalan a pritom i jednostavan. Kad je Kolumbo shavatio šta je otkrio i kad je postao popularan, jedan od njegovih ispisnika reče mu u kafani za doručkom: "Kad si već toliko genijalan, da li možeš ovo kuvano jaje da postaviš da stoji uspravno?" Kolumbo uzme jaje, kucne ga o sto i usparavi. "Ih, pa to sam moga i ja" - reče Kolumbov ispisnik. "Pa što nisi" - uzvrati Kolumbo.

Miša Marković je kompozitor sa najmanje promašaja. Svaka druga Mišina pesma je veliki hit: :Jutro je", "Srce je moje violina", "Ej, Branka", "Ali pamtim još", "Stavi ruzmarin ispod jastuka", "Ja ne znam gde je ona", "Svirajte mi tiho, tiše", "Lažu da vreme leči sve", "Šta će meni vino", "Šta će mi šalvare", "Dajte mi daire", "Koliba kraj puta", "Recite mu da ga volim", "Kunem ti se životom", "Eh, da je istina", "Zumbuli cvatu", "Otrove moj", "Zovem te, zovem", "Tecite suze, tecite", "Evo zora je", "Il' me ženi il' tamburu kupi", "Okitite sve svatove", "Oj, Srbijo, lepotice", "Evo već je Božić", "Mi Bosanci delije", "Crnogorko, Crnogorko"...

Miša Marković je živeo od umetnosti i za umetnost, daleko od očiju medija i voajera rijaliti Srbije. U mojim emisijama žestoko je prozivao kolege koji u rijaliti programima skrnave dostojanstvo umetnika.

- Zamislite Ivu Andrića i petparačkim pričama, zamislite naslov "Ivo Andrić ulazi u Zadrugu!?" Osećate neku bljutavost i dok to izgovarate, a moje kolege, "estradni umetnici", dobitnici nacionalne penzije izigravaju budale kod onih koji su mene i moju generaciju autora skrajnuli i proglasili za demode.

- E, sad ja pitam, ja ovako "demode" pitam njih ovako "moderne": Kako je moguće da su moje pesme koje sam pisao i komponovao pre 40 godina slušanije od njihovih toliko izvikanih pesama. To nije razlika između demode i modernih, to je razlika između kreativaca i čistih lopova - pričao je Miša Marković u Muzičkoj apoteci.

Prodao je milione ploča, proglašavan je za kompozitora godine, podigao je mnoge zvezde. Kad je dobio status istaknutog estradnog umetnika i kad je video sa kim je "u odabranom društvu", prezreo je estradu i povukao se u svoj umetnički atelje na Petlovom brdu.

Miša Marković je preminuo 21. septembra 2020.

Goran Milošević)

Video: Katarina i Darko opremaju sobu za ćerkicu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA