Sećanje na Vitomira Životića i njegove opevane livade: 20 godina od smrti Vite iz Oreovice

 
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 2

28. avgusta u Oreovici obeležiće se 20 godina od smrti Vitomira Vite Životića

"Na livadi gde potok žubori,

u mirisu pokraj starog bresta,

došao sam da se opet setim

mladih dana i tog starog mesta.

Oj, livado, uspomeno stara,

ti me sećaš draginih usana,

ti si divna moja uspomena,

mladost prođe, drage više nema.

Tu je prošla moja mladost rana,

tu sam prvu ljubav osetio,

još se sećam pastirice mlade

kada sam je žarko poljubio.

Slušam potok još uvek žubori,

diše miris plavog jorgovana,

a livada kao da mi kaže

nema više onih srećnih dana."

(Vitomir Životić)

- "Oj, livado, uspomeno stara" je moja autobiografska pesma. Napisao sam je kad sam se vratio u moju rodnu Oreovicu, seo na livadu, baš na mesto prvih poljubaca. Kroz glavu mi je prošla i ona narodna "gde se zec okotio, tu je došao i da umre" - pričao je Vita Životić u radio esmisiji "Sabor" Studija B.

Vitomir Vita Životić (1925 - 2003) je jedan od klasika narodne muzike, legendarni harmonikaš, kompozitor i šef jednog od najtraženijih narodnih ansambala.

- Moj otac je bio harmonikaš, pa sam i ja veoma mlad počeo da sviram. Pošto nisam imao mogućnosti da se školujem, prihvatio sam se instrumenta. Učio sam kod Ace Krnjevca, Mijinog oca, a onda sam nastavio sa Mijom, mojim godinu dana starijim bratom od tetke.

- Zajedno smo svirali na veseljima, svirali smo i prve žive emisije na Radio Beogradu od oslobođenja pa do 1957. Svirali smo narodna kola i pratili Vuleta Jevtića, Radmilu Dimić, Vuku Šeherović i ostale Carevčeve pevače.

Tokom munjevite diskogragske karijere komponovao je desetine pesama koje su i od strane publike i od strane muzičara prihvaćene kao izvorne: "Livada je moja uspomena", "Oj, livado, uspomeno stara", "Mlad čobane kad u frulu sviraš", "Karanfile, uspomeo stara", "Kišo tiho padaj", "Prva ljubav zaborava nema", "Gde si pošla sa cvetom u kosi", "Oj, ljubavi, da te nije bilo", "Ti beše san života mog", "Ti si moja sreća", "Hoću da živim", "Daleko je naše mesto", "Snežana", "Godine su na izmaku", "Bolje da sam sede kose plela", "Smederevska jesen"...

- Moje pesme su bez ikakve reklame ušle u narod. Ni za jednu od tih pesama nije snimljen neki radijski ili TV džingl ili spot. Dovoljno je bilo da se čuju na radiju i na narodnim veseljima.

Vitine pesme odišu izvornošću, seoskom idilom i lepotom patrijarhalnog načina života. Ipak, livade su najomiljenija tema Vitinih pesama.

- Livada je za moju generaciju značila mnogo više od njive koja nas 'rani 'lebom. Livada je bila i naš kafić i naš korzo. Livada je i osećaj pripadnisti mom narodu.

- Livade su opevane u nekoliko mojih najslušanijih i najsnimanijih pesama. Prihvaćene su i od najšire publike, a prihvaćene su i od muzičkih urednika sa Radio Beograda kao trajni snimci.

Vitine pesme su prepoznatljive po finoj melodijskoj gradaciji, kao da prate neusiljen žubor Morave, Mlave i Resave. A tek Vitin ansambl - bio je jedan od najskupljih u bivšoj Jugi.

- U mom kvartetu harmonika je imala prioritet. Dragoslav Janković Ćivra i ja smo svirali harmonike, Miro Stojanović je svirao violinu, a Jova Stanojević saksofon

Ja sam prvi šef ansambla koji je naturalizovao saksofon i pokazao šta sve može u narodnoj muzici, u mojim pesmama i kolima. Kasnije sam svirao i sa tri harmonike u ansamblu.

Svoje najlepše pesme komponovao je od stedine 60-ih do sredine 70-ih. Vitine pesme snimali su radio pevači, dueti, diskografske zvezde i pevači unikati: Radmila Dimić, Silvana Armenulić, Aleksandar Stefanović (pevač sa najviše snimljenih Vitinih pesama), Biserka Mišić, Sida Marković, Zoran Nikolić, Zorica Grba, Lena Balaž, Milanka Aranđelović, Borivoje Janković...

- Moja diskografska karijera trajala je kratko, ali moje pesme žive mnogo duže i od mene i pevača koji su ih pevali. Kad se promenio muzički ukus, kad su se u narodnu muziku uvukle neke strane arije, povukao sam se - pričao je legendarni Vita.

28. avgusta u Oreovici obeležiće se 20 godina od smrti Vitomira Vite Životića.

(Goran Milošević)

Video: Konstrakta je ovom pesmom počela nastup

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DervenD

    3. avgust 2023 | 17:53

    Kiso tiho padaj,na tekst Zorana Obradovica,kompozitora Vite Zivotica,u izvodjenju Branke Stanarcic,pratnje Radoja Mitrovica Barajevca je remek delo nase narodne muzike.Interesantno da je nju predlozip i Mica Zivojinovic kod biranja sezdeset najlepsih pesama(misli da bi koncepcija bila bolja, da su se pesme birale po dekadama).Neka ni oprosti lepa Ruza Rumena i Dragan Jovanovic,al Kiso tiho padaj je ,po meni,mnogo bolja pesma,kvalitetnija, u svim segmentima.

  • DervenD

    3. avgust 2023 | 18:33

    Posle odlaska Dragoslava Jankovica iz Vitinog ansambla,kod cika Vite dolazi Trosa,da bi kasnije Trosa komponovao Stisko kolo,Kad su laste odletel,Kad bi mogle da se vrate mlade godine,komponovao i odsvirao sa Dragoslavom Jankovicem.Da se zna i to da je Trosa bio i kandidat za orkestar RTB-a.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA