Kad se zabavnjak ponarodnjači: Neki pevači su tek u Muzičkoj apoteci saznali za zabavne verzije svojih pesama

 
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

I autobiografska pesma Radeta Vučkovića "S namerom dođoh u veliki grad" imala je svoju kantautorsku premijeru u šlagerskom i starogradskom ruhu

"Slušalicu telefona

u drhtavoj držim ruci,

javlja mi se majka njena,

ona nije kući.

Došao sam da je vidim,

recite joj da sam zvao,

i puno je pozdravite,

to sam samo reći znao.

Ostale su suze na mom telefonu,

ne znam šta je s tobom,

više se ne javljaš,

o, ljubavi moja, koliko te volim,

ne smem da pomislim

da me zaboravljaš.

Lutao sam Beogradom,

nikog tada nisam znao,

poruke sam za tu ženu

njenoj majci ostavljao.

Sreo sam je jedne noći

svojim bolom ludo nošen,

zagrljena s nekim drugim

odala se društvu lošem."

(Rade Vučković)

Kada sam u radio izdanju Muzičke apoteke upitao Slavišu Vujića ko je prvi snimio pesmu "Suze na telefonu", bio je zatečen.

- Nema ko je snimio prvi i drugi, ja sam snimio tu pesmu prvi i jedini.

A onda mu pokazah singlicu Radeta Vučkovića iz 1975. godine za produkciju Diskoton sa vodećom pesmom "Suze na telefonu".

- Da mi je Rade Vučković pokazao tu singlicu, možda je ne bih snimio. Ali, hvala mu, pesma me podigla - priznao je Slaviša Vujić.

Još nekoliko narodnjaka "Srpskog Jesenjina" snimljeno je u zabavnjačkom ruhu.

- Početkom 70-ih, naročito posle uspeha sa pesmama "Tako je plakala Isidora" i"Viki, Viki, Violeta", postao sam zvezda zabavne muzike. Pevao sam višemesečnu turneju u tadašnjem Sovjetskom Savezu zajedno sa Đorđem Marjanovićem i Radmilom Karaklajić. Snimio sam i jedan LP u Moskvi, pevao na ruskom kao na maternjem - kaže Rade Vučković.

- I taman kad sam pomislio da ću u zabavnoj muzici napraviti svetsku karijeru, upoznah Bucu Jovanovića. Baš sam se pripremao da snimim moju pesmu "Nikad joj oprostiti neću" uz pratnju grupe "Suncokret" u kojoj je pevao Bora Đorđević.

- Buca mi je tada predložio da pišem za narodnjake i da sarađujemo. Pesmu "Kako si mama, kako si tata", koju sam snimio u zabavnjačkoj verziji, proširio sam na tri strofe, a Buca je promenio naziv u "Kako si majko, kako si oče" i iskomponovao za Šabana. Rekao mi je samo da mu pošteno javim koliko će mi para leći na račun i da to uporedim sa prihodima od zabavnjaka. Pošteno rečeno, prihodi od narodnjaka bili su višestruko veći, ali to ne znači da sam piljario sa svojim pesmama. I kad me Buca prešaltao u narodnjake, ostao sam vernik lepe umetnosti.

I autobiografska pesma Radeta Vučkovića "S namerom dođoh u veliki grad" imala je svoju kantautorsku premijeru u šlagerskom i starogradskom ruhu. Šaban Šaulić je ovu pesmu ponarodnjačio i pevački zakucao na Hit paradi 1979.

Cvele Radovanović je snimio pesmu "Zazvoni zvono" na svojoj prvoj ploči iz 1977. uz melodiju, aranžman i orkestar Buce Jovanovića. I Cvele je bio zatečen saznjanjem da je pesmu "Zazvoni zvono" prvi snimio Miladin Šobić na Hit paradi 1975. godine uz revijski orkestar i aranžman Zvonimira Skerla.

- Zanimljivo je da je na zabavnoj ploči kao autor muzike i teksta potpisan Aca Korać. Kao tekstppisac na moioj ploči potpisan je izvesni(a) R.Todorović, a tekst je potpuno isti kao na zabavnoj. I dan-danas ne znam kako je ta pesme došla do mene - iskren je Cvele Radovanović.

I Đorđe Novković, najveći hitmejker zabavne muzike sa ovih prostora, oprobao se u narodnjacima.

- Kad mi je Đorđe ponudio pesmu "Jesen u vrtu mom", mnogi urednici u PGP-u sumnjičavo su vrteli glavom: "Ovaj rešio i narodnjacima da pokupi pare." Snimio sam je kao vodeću pesmu na albumu uz harmoniku Svete Šešića i soliste iz Narodnog orkestra.

- Đorđe je bio ubeđen da će kod mene bolje da prođe nego kod Lidije Percan, koja je desetak godina pre mene snimila tu pesmu. Tako je i bilo. Ta pesma je bila pravo osveženje u mom repertoaru i dan-danas je veliki hit - kaže princ lakih nota Nedžad Salković.

I Rade Jorović je tek u radio izdanju Muzičke apoteke saznao da je Vukasovu pesmu "Sanja" deset godina pre njega snimio Rade Vučković u šlager fazonu.

- Ovo je za mene potpuni šok, prvi put čujem ovu zabavnjačku verziju. Sećam se kad mi je Vukas za klavirom pokazivao pesmu, i to tako što sam poželo jednu modernu pesmu a jedan prijatelj mi predložio da otpevam nešto o Sanji. Vukas mi nije ništa pričao o toj prvoj verziji, koliko se sećam za klavirom je pisao pesmu - bio je u čudu Rade Jorović.

(Goran Milošević)

Video: Paparaco: Jovan Memedović uhvaćen u kupovini

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA