Milinko Ivanović Crni, majstor frule: Od čobanske svirke do etno muzike i duhovne lire

 
 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 0

"Opčinjen sam zvukom frule otkad znam za sebe. Sećam se, moj pokojni stric Životije stavi me na krilo i svira dok čuva ovce. Ta melodija, koja nije ličila ni na jednu poznatu temu, taj zov pastira, sve se to duboko urezalo u moje pamćenje. I danas tragam za tim zvukom i pokušavam da ga dokučim"

Od parčeta drveta za razbibrigu čobana do instrumenta koji vodi orkestar. Popularnost frule je sve veća i njeni zvuci su sve prisutniji, kako na narodnim veseljima tako i na brojnim takmičenjima i saborima frulaša. O ekspanziji frule i njenom značaju u očuvanju folk tradicije za Muzičku apoteku govori majstor frule Mllinko Ivanović Crni.

- Opčinjen sam zvukom frule otkad znam za sebe. Sećam se, moj pokojni stric Životije stavi me na krilo i svira dok čuva ovce. Ta melodija, koja nije ličila ni na jednu poznatu temu, taj zov pastira, sve se to duboko urezalo u moje pamćenje. I danas tragam za tim zvukom i pokušavam da ga dokučim.

- A onda sam na Radio Beogradu slušao kako Sava Jeremić svira narodna kola na fruli. Čekao sam danima i nedeljama da ulovim i skinem jedno kolo, nekad uhvatim početak, nekad sredinu, nekad kraj, i tako dok ne naučim. Onda stanem ispred ogledala, uzmem majkinu varjaču i imitiram Savu. Posle svih ovih godina mogu da kažem da je Sava otac frule, dar od Boga ovom narodu.

U traganju za izgubljenim zvukom stričeve frule Milinko Ivanović Crni je promenio mnoge frule i pozornice svoga sjaja. Iz rodnog Bukorovca dolazi u Kragujevac i postaje član nekoliko kulturno-umetničkih društava: "Abrašević", "Zastava", "SKC".

- U kulturno-umetničkim društvima sam proširio vidike, obišao svet i stekao scensku rutinu. Imao sam 16 godina kada sam sa KUD-om "Zastava" osvojio prvo mesto na takmičenju instrumentalista u Vranju. Od te 1974. godine računam i početak moje profesionalne karijere.

Milinko Ivanović Crni je samouki narodni umetnik koji je upijao znanje od najvećih majstora frule.

- Živeo sam za svaki trenutak u društvu Save Jeremića, Tihomira Paunovića, Velje Kokorića, Mikana Obradovića, Pavla Stanojevića. Taj dah na uvo nema cenu, jer sviranje frule nije samo mrdanje prstima i poznavanje nota. Duša je ono što čini umetnika.

- Svirajući u narodnom orkestru, etno sastavu ili sastavu koji izvodi duhovnu muziku, mislim da sam se izborio za svoj autentičan zvuk.

Postoje tri sfere frulaške misije Milinka Ivanovovića: očuvanje frulaške tradicije, spektakularizacija kroz etno i duhovnu muziku i pedagoški rad.

- Frula je narodni instrument i instrument koji zastupa narodni zvuk, koji baš u današnje vreme prepuno raznih stranih uticaja treba da sačuva ono što je tradicionalno. Svaki majstor frule ima slobodu da doda neki svoj ukras, ali originalna melodija mora uvek biti jasno prepozmatljiva.

- Početkom 2000. na poziv Bilje Krstić ušao sam i u orkestar "Bistrik". Iskreno, posle prvih proba hteo sam da odustanem. Došao sam iz sveta gde je skoro sve u dvojci u svet nepravilnih ritmova i meni stranih harmonija. Ipak, uz ogromnu podršku , sarađivao sam sa "Bistrikom" punih 14 godina. Vrhunac tog etno angažmana je i album "Pletenica" na koji sam ponosan. Zahvaljijući saradnji sa Biljom Krstić i "Bistrikom", uveli smo frulu na "world music" scenu i na moderan način obradili i prezentovali našu prebogatu tradiciju.

Od 2009. godine Milinko Ivanović Crni se posvetio pedagoškom radu. Osnovao je školu frule "Sveti Nikolaj Velimirović", sa blagoslovom manastira Lelić.

- Pored neposrednog rada sa učenicima, snimio sam i video lekcije za sve one koji nisu u mogućnosti da lično pohađaju časove. Sve one koji ozbiljnije žele da se bave frulom što pre bacam na scenu. Na svoje nastupe redovno vodim i učenike i navikavam ih na scenu. Smatram da na takmičenje treba krenuti tek kada se dobro ovlada svim aspekta sviranja i scenskog nastupa.

U velikoj želji za usavršavanjem snimao je sa najtraženijim orkestrima. Od 1985. snimao je sa orkestrom Radio televizije Sarajevo, a potom u orkestrima Vlade Panovića i Miše Mijatovića na programima RTS-a i Slavka Mitrovića Caleta u emisijama TV Novi Sad. Crni je višestruki pobednik "Zlatne frule", dobitnik majstorskog pisma i povelje "Sava Jeremić. Od SEMUSA je 2006. godine dobio status estradnog umetnika. Svirao je muziku u filmovima "Montevideo, Bog te video" i "Branio sam mladu Bosnu". Održao je preko 1000 koncerata u zemlji i inostranstvu.

- Pre nekoliko godina objavio sam i knjigu "Škola frule Sveti Vladika Nikolaj" u kojoj sam pokušao da na najjednosatvniji način objasnim sve ono najvažnije za jednog početnika: pravilno držanje, duvanje, dobijanje tona, uloga jezika, skale i dobijanje oktave, hromatika, trileri, vibrato, štimovanje, osnovni pojmovi teorije muzike, notni zapisi melodija.

- Najbitniji je osećaj koji svirač kroz frulu želi da iskaže. Učenicima savetujem da ne treba biti jedan od onih svirača koji sviraju samo tehnički, ravno, bez ikakvog doživljaja, jer to može biti veoma dosadno za slušaoce. A publika je ta koja bira izvođača - ističe majstor frule Milinko Ivanović Crni.

(Goran Milošević)

Video: Paparaco: Jovan Memedović uhvaćen u kupovini

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA