Novica Negovanović o "Momačkoj pesmi": "Da ne beše Spasoja Dukića, možda bih još čekao na prve snimke"

 
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 1

"Spasoje Dukić je veoma zaslužan za moju karijeru. Kad sam 1966. godine pobedio u Sokobanji i postao "Prva harmonika Jugoslavije", očekivao sam da će uslediti bujica poziva na snimanja i da neću znati na koju ću stranu"

Ovu uveliko onarođenu pesmu svirački i pevački je zakucao legendarni Novica Negovanović (1945 - 2021). Ipak, petnaestak godina pre Novice, "Momačku pesmu" je snimio Spasoje Spale Dukić, jedan od prvih šumadijskih pevača koji je stekao širu popularnost.

"Prolazi nam mladost,

sve leto za letom,

mi neoženjeni,

ostadosmo eto.

Varali smo cure

mi u selu svakom,

za nama su mlade

trčale sokakom.

Ne možemo više,

svi nas već poznaju,

celo selo priča

ti momci varaju.

Behar nam je pao

evo već po kosi,

opet su nam drage

đavo da ih nosi."(narodna)

- Spasoje Dukić je veoma zaslužan za moju karijeru. Kad sam 1966. godine pobedio u Sokobanji i postao "Prva harmonika Jugoslavije", očekivao sam da će uslediti bujica poziva na snimanja i da neću znati na koju ću stranu. Ali tek godinu dana posle pobede usledio je poziv Spasoja Dukića, u to vreme jednog od najpopularnijih šumadijskih pevača. Zahvaljujući Spasoju Dukiću, prvi put sam zasvirao na jednoj ploči i uradio foršpil za čuvenu "Momačku pesmu". Da ne beše Spasoja, možda bih još čekao na prve snimke.

- Ta pesma je na ploči potpisana kao narodna, a znam da se uveliko pevala i u Šumadiji i u Bosni i u Slavoniji. Kasnije sam saznao da neki polažu autorstvo na ovu pesmu, ali ja sve ove godine ne saznah ko je njen pravi kompozitor i tekstopisac - pričao je Novica u Muzičkoj apoteci.

Bilo kao bilo, na ploči Spasoja Dukića iz 1967. godine u izdanju produkcije Diskos, pored "Momačke" našle su se i tri pesme Radisava Drobnjaka: "Kroz mahalu kada prođeš", "Kad ujutro dan osvane", "Dosta su mi bili tvoji ašikluci". Na poleđini ploče pisalo je: "Peva Spasoje Dukić sa ansamblom Novice Negovanovića, Prve harmonike Jugoslavije 1966".

- Spasoje je snimao u godinama kad nije bilo producenata u studiju niti školovanih muzičkih urednika u diskografskim kućama. Dve harmonike, gitara, bas, plus Spasoje i na "tri, četiri" kreće snimanje. Melodoja je bila svetinja, a akcenat kako izleti tako i ostaje na snimku.

Spasoje Dukić (1938 - 2012) je jedan od prvih pevača koji je snimio i neke od autorskih pesama Novice Negovanovića: "Bolje da se sreli nismo", "Početak je ostao iza nas daleko", "Jedina ženo života mog", "Kasno je, kasno, draga sve".

- Naročito mi je draga pesma "Bolje da se sreli nismo". Tu pesmu mnogo vole i moje kolege, a malo njih zna da je i tu pesmu prvi snimio Spasoje Dukić. Tu pesmu je presnimila i Lepa Lukić, a ja je posle povratka iz Amerike pevam sa malo izmenjenim refrenom: "kamo naše puste sreće da okean prešli nismo".

- Mnogo mi je draga i pesma "Početak je ostao iza nas daleko" (na ploči potpisana sa naslovom "Opet smo se sreli"). To je nažalost poslednji snimak Spasoja Dukića, pesma je mnogo lepa a zavrtela se tek na ponekim lokalnim radio stanicama. Nosio sam se mišlju i da je presnimim.

(Goran Milošević)

Video: Paparaco: Jovan Memedović uhvaćen u kupovini

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA