Sedam godina od smrti Petra Tanasijevića: Od Krnjevčeve livade kao prve bine do izvornih pesama

 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Petar Tanasijević se pročuo kao pevač i mnogo pre nego što je postao tražen kompozitor

"Jutros mi ie ruža procvetala,

ružu gledam pa sam zaplakala,

ružo moja, mladost sam ti dala,

svojom sam te suzom zalivala.

Kol'ko sam te puta poljubila,

još pupoljak mali dok si bila,

ispijala rosu s tvojih grana,

mesto usne mojega dragana.

Drago moje otiš'o je davno,

ja ga čekam već godinu ravno,

ružu gledam, na te mislim dragi,

na te usne, na taj pogled blagi."

(Petar Tanasijević)

"Jutros mi je ruža procvetala" je jedna od desetina onarođenih pesama Petra Tanasijevića (1932 - 2016), kompozitora i pesnika, Carevčevog soliste i muzičkog oca Lepe Lukić.

- Imao sam sreću da rastem u Krnjevčevom komšiluku, pravom leglu vrhunskih svirača, pevača, pesnika. Okupljali smo se u Krnjevčevom dvorištu i na obližnjim livadama. Slušali smo Miju i njegovog oca Acu, u blizini je bio i Draga Kec, čuveni majstor na harmonici, a dolazili su nam i Obren Pjevović i Dragiša Nedović. Sva muzikalna Šumadija, od Topole do Požarevca, dolazila je kod čuvenih Krnjevaca da svira i peva, da uživa u muzici. U stvari, Krnjevčeva livada je moja prva bina - govorio je Petar Tanasijević, autor nekih od najlepših narodnih pesama.

- Kod mene su skoro svi bili muzikalni, i deda i baba, i majka koja je pevala fenomenalno. Slušao sam ih kao klinac, pevušio uz njih, sve dok me deda Sima nije isprovocirao: "Ti, bre, pevaš samo staro! Daj nešto novo, imaš li neku svoju pesmicu?"

Petar Tanasijević se pročuo kao pevač i mnogo pre nego što je postao tražen kompozitor. Zajedno sa bratom Draganom postao je prava atrakcija u Palanci i okolini, u čuvenom "Abraševiću".

- Pevušili smo po okolnim selima, po raznim domovima kulture, vašarima, na igrankama oko crkve. Uživali smo u pesmi, a bilo je i para. Kad se pojaviše prvi radio aparati, slušali smo Vuleta, Zaima, Nadu, Boru Janjića...

- A onda smo se osmelili da se prijavimo na audiciju Radio Beograda. Prošli smo audiciju i 1956. godine postali Carevčevi solisti, radio pevači. Nastupali smo kao duet, i to sve uživo, bez traka i magnetofona. Bila je stroga selekcija, nije se tolerisala ni najmanja greška. Ako kiksneš, skinu te sa prgrama na nekoliko meseci. Brat i ja smo gurali nekako, iako je Carevac primećivao da "malo zavrćemo".

U vreme kad je Radio Beograd bio najviša mera lepog pevanja, Petar Tanasijević je uporedo pevao i snimao trajne snimke na radiju i komponovao pesme na pločama Lepe, Silvane, Šabana, Cuneta, Nedžada, Bilkića...

- Tada su na radio mogli samo oni koji se nisu iskvarili u kafani. Toma i Kvaka su harali u kafani, ali na Radio Beograd nisu mogli da privire.

Pored trajnih radio snimaka, Petar Tanasijević je snimio i desetine singlova u duetu sa bratom Draganom, Silvanom Armenulić, Biserkom Mišić, Milicom Popović, Tomom Đorđevićem.

- Samo na Radio Beogradu je oko osamdeset mojih pesama koje su primljene kao trajni radio snimci: "Jutros mi je ruža procvetala", "Imam nano dva dilbera", "Svrati, svrati, devojko u moj vinograd", "U sokaku komšija mi jutros šljive bira", "Od izvora dva putića", "Oj meseče zvezdo sjajna", "Idu putem dvoje, ne govore", "Da li znadeš sunce milo", "Godine su prolazile"...

- To su pesme koje se danas tretiraju kao izvorne, a ja sam ih komponovao. Primera radi, "Jutros mi je ruža procvetala" komponovao sam 1959. Odnesem je na radio, a urednici me pitaju čija je to pesma. Kad sam rekao da je moja, očekivao sam pohvalu, a dobio odgovor: "Imamo hiljadu pesama o ružama, samo nam fali još i tvoja." A ja danas sa ponosom mogu da kažem da je i moja "Ruža" postala narodna.

(Goran Milošević)

Video: Skinula se Bikovićeva žena, snimila se dok sprema ručak u brushalteru

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA