Sećanje na Ibru Mangafića, tvorca mnogih hitova i estradnih zvezda: "Za moju tugu nosača nema"

 
 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 2

Pesme Ibre Mangafića svirali su najbolji instrumentalisti i šefovi orkestara

"Ponovo stigoh u rodno mjesto,

stanica stara i mutna rijeka,

sumorno jutro, još kiša pada,

nikoga nema mene da čeka.

Jedino stari nosač mi priđe,

poguren starac pogleda snena,

ne treba danas ni on da čeka,

za moju tugu nosača nema.

Kaljavim putem bez želje krenuh,

u trošnu kuću na kraju grada,

danima u njoj nikoga nema,

tu jesen tužna već dugo vlada.

Još uvijek nosim burmu od zlata,

jedini spomen s našeg vjenčanja,

al' sve se sruši u jednom danu,

srce se pita gdje li si sada."

(Ibro Mangafić - Safet Garčević)

10. maja 2023. godine preminuo je Ibro Mangafić, jedan od najplodnijih hitmejkera narodne muzike. Ovo je sećanje na sarajevskog boema i šarmera, tvorca mnogih evergrina i velikih karijera.

- Dok sam svirao, nisam bio svestan koliko je muzika beskrajna. Tek kad sam počeo da sklapam prve melodije, bio sam zatečen koliko sam mali u odnosu na izazov zvani nova pesma. A čuo sam od mojih starih: kad se pojavio Zaim uz Šerbinu harmoniku, pitali su se šta je ovo, sevdah uz harmoniku!? - pričao je Ibro Mangafić u radio izdanju Muzičke apoteke.

- Kad su otišli Zaim i Šerbo, tražio sam nešto novo, a da se makar malo naslanja na ono staro. Zato sam širom otvorio vrata za mlade snage. Neke sam nalazio u kafani, a neki su i mene znali iz kafane. Sećam se, Halid Muslimović dolazi kod mene i već na prvi pogled spazih o kakvom se šmekerici radi. Komponovao sam mu prvu sinlicu i prvi LP, kompovao sam mu i meni možda i najdražu "Za moju tugu nosača nema".

Ibro Mangafić je rođen 1951. godine u Sarajevu. Odrastao je, kako kaže, i uz sevdah i uz rok, i uz knjige i uz raju iz kafane. Voleo je i saz i harmoniku, svirao i komponovao na gitari, a komponovao je i bez ikakvog instrumenta.

- Gitara je bila moj prodor u svet i prilika da se pokažem široj raji. Sa jaranima sam sredinom 60-ih zasvirao i u bendu "Plavi dijamanti", a dve-tri godine kasnije sa Mićom, Ljubom, Pašom i Čurkanom prešaltah se na prave narodnjake.

Ibro Mangafić je muzički otac desetina bosansko-hercegovaćkih pevača, njihov prvi ili najplodniji kompozitor. Komponovao je nekoliko stotina pesama sa snagom evergrina: "Otkopčano jeleče" (Zorica Brunclik), "Kani suzo izdajice", "Vetrovi tuge", "Sa, Sa, Sarajevo" (Hanka Paldum), "Izađi mala", "Kad sam dečak bio", "Dijana ljubavi", "Ti si ta", "Bilo je lijepo i tebi i meni", "Dođite opet, drugovi stari", "Priznaj mi večeras", "Žalićemo obadvoje", "Vrtovi su puni cvjeća", "Baka sijeda" (Ferid Avdić), "Poslednji put večeras", "Nećemo se pozdravljati", "Prosjak ili car", "To je ona" (Rifat Tepić), "Za moju tugu nosača nema", "Volimo te ja i moja mama", "Nepoznati druže moj", '"Amela", "Ponos ne da da te molim", (Halid Muslimović), "Volim tvoj mio glas", "Pet godina voleo sam tebe", "Ti si bila moja želja", "Mirela" (Halid Bešlić), "Oj, Krajino, noćas si daleko" (Bora Drljača), "Mi se sada rastajemo" (Šerif Konjević), "To nIje sa sa" (Amela Zuković, Zorica Brunclik), "Prokleta bila Gordana", "Umiru kesteni", "Ovo je moja kafana" (Mladen Tomić), "Jasmina", "Još te zovu usne moje", "Nasmeši se, hej živote", "Još te volim kao nekad" (Meho Hrštić), "Ako nekad budeš sama" (Mahir Bureković), "Čaroban pogled" (Ibro Selmanović), "Mi se sada rastajemo draga" (Muriz Kurudžija), "Hvala ti hvala, lepotice mala" (Dževad Prelević Mrvica), "Marija" (Zvonko Marković)...

- "Otkopčano jeleče" je moja prva snimljena pesma van "Južnog vetra". U jeku najintenzivnije saradnje sa Miletom Basom, družio sam se i sa ekipom Ibre Mangafića. Prvo sam upoznao Miću Radovanovića, harmonikaša i šefa anasambla "Mlade Sarajlije". Zatražio mi je neki tekst, čisto da i on proba nešto da iskomponuje, kad to već rade i neki koji ne sviraju ništa.

- Mića je mnogo svirao, pa pošto nikako nije stigao, pesmu je dao Ibri Mangafiću. Ibro je pesmu komponovao i dao Zorici Brunclik. Mislim da je to svih ovih 40-ak godina naš najveći hit - kaže legendarni tekstopisac Milenko Jakšić.

Pesme Ibre Mangafića svirali su najbolji instrumentalisti i šefovi orkestara: Dragan Stojković Bosanac, Perica Simonovič, Miroljub Aranđelović Kemiš, Ljubo Kešelj, Bora Višnjički, Dragan Aleksandrić, Novica Negovanovič, Mića Nikolić, Omer Pobrič, Mića Radovanović, Dule Jovanović, Sinan Alimanović...

- Ibro je jedan od poslednjih autentičnih autora sa prostora bivše Juge. Ispratili smo mnoge noći i dočekali mnoge zore i u "Topoli" i u "Americi" i u mnogim drugim sarajevskim kafanama. Ibrinom akšamluku nema kraja - kaže estradni pustolov Mladen Tomić.

(Telegraf.rs)

Video: Skinula se Bikovićeva žena, snimila se dok sprema ručak u brushalteru

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lala

    13. maj 2023 | 08:16

    Muzicki velikan. Ibro je bio legenda jos za zivota. Laka mu zemlja i saucesce porodici.

  • Sejfo

    13. maj 2023 | 15:50

    Hvala Telegrafu na ovako divnom tekstu o nasem Ibri. Ko ga je poznavao,zna o kakvom se covjeku radi. On je zivot iskoristio do maksimuma. Do 15 dana prije odlaska,bio je bokalić,meze,kokakola i marlboro pored njega. Dugo godina smo se druzili,ali smrt je neizbijezna i sve nas ceka. Otisao je ibro,ali zivice uvjek dok se njegove pjesme slusaju. Duso moja,sto bi on znao reci,nek ti je laka zemlja

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA