Miloš Milošević, pevač koga je pobedila pesma "Oči su moje mutne od dima": Anonimus po sopstvenom izboru

 
 
 
Čitanje: oko 5 min.
  • 0

1983. godine Miloš Milošević snima i drugu verziju svog najvećeg hita. Nova verzija pesme "Oči su moje mutne od dima" snimljena ja na LP-iju PGP-a uz orkestar Slobodana Bobe Spasojevića

"Oči su moje mutne od dima,

krčma se zatvara,

vino mi oduze snagu i razum,

duša je zaspala.

Ne mogu više pravo da hodam,

noge su moje drhtave zle,

ljubav od mene napravi roba,

jer ta mi žena odnese sve.

Za mene nigde utehe nema,

više ni ljubavi,

i zadnji delić umorne snage

ja dadoh toj ženi.

Volim je, volim, k'o oči svoje,

zato mi ona nanosi jad,

i moj je život igračka njena,

sa mnom k'o s' lutkom igra se sad.

Lutam sad, lutam, menjam kafane

kad zora dolazi,

drhtave noge jedva me nose,

život mi prolazi.

Ti strasna ženo, gde će ti duša,

da l' ćeš još kome naneti jad,

zbog tebe moram proklet da patim

i da sam stalno pijan k'o sad."

(Miki Mitrović - Mihovil Malik)

U rijaliti Srbiji ima na stotine pevača koji su mnogo popularniji od svojih pesama. U bivšoj Jugi, kad "sve bilo je muzika", bilo je i mnogo pevača koji su ostali u senci svojih pesama. Miloš Milošević je upravo takav anonimus - pevač koga je pobedila pesma "Oči su moje mutne od dima".

- Pevao sam kao dete kod ovaca u mojim rodnim Prilikama kod Ivanjice, pevao sam i kad sam došao u Beograd na zanat, pevao i na odsluženju vojnog roka u Ljubljani (čak sam i pobedio na takmičenju vojnika Pete vojne oblasti sa pesmom "Sa Rudnika i Avale"), pevao sam i kao član "Abraševića", pevao sam i kao vozač u Narodnoj banci. Uvek sam pevao, a nikad nisam živeo samo od pesme i pevanja - priča Miloš Milošević u razgovoru za Muzičku apoteku.

- A onda sam sa društvom svratio u kafanu "Grand" u Zemunu. Muzika svira, veselje na vrhuncu, a moje društvo zamoli upravnika da i ja nešto optpevam. "Može, ako zna da peva" - reče upravnik. Uzeh mikrofon i otpevah Tominu pesmu "Majko draga uberi mi buket belih ruža". Pobrah i aplauze, stiže i piće za naš sto, priđe nam i jedan gospodin (u to vreme drug) i upita: "Da li bi hteo da snimiš ploču za PGP sa mojim pesmama? Ti lepo pevaš, ja se bavim komponovanjem i zovem se Miki Mitrović. Sutra u deset sati dolazim po tebe da snimimo pesme na magnetofon i da ih uvežbaš."

Miki Mitrović je otišao u Beč na tezgu, a Miloš je dobio zadatak da uvežba četiri pesme za svoju prvu ploču. Među te četiri pesme bila je i "Oči su moje mutne od dima".

- Po Mikijevom povratku, odlazimo u PGP kod glavnog urednika Miće Đorđevića. Nahvali me Miki, a Mića mi veli: "Pa ti si počeo i sa ulice da nam dovodiš pevače." Na moju sreću, jedan trgovački putnik je namirisao budući hit i nahvalio me kod direktora Stanka Terzića. Kad sam rekao direktoru kako sam prošao kod urednika, ovaj je na salveti napisao nalog za snimanje moje ploče.

- Zakazali smo snimanje u čuvenoj "Petici". Bilo je i treme, bilo je i crvenih lampica i ponavljanja, bilo je i zamora u glasu, ali pesma osta za sva vremena.

I baš 1970, (u godini kad je Safet snimio "Hanku", Šaban "Utjehu", "Silvana "Šta će mi život", Toma "Sliku tvoju ljubim", Lepa "Varaš me, varaš me", Aca Matić "Hej, krčmarice", Tozovac "Vlajnu", "Bilkić "Ja mlad pijem noći") pojavljuje se prva singl ploča Miloša Milloševića sa vodećom pesmom "Oči su moje mutne od dima". U vreme dominacije dvojke i sevdaha pojavljuje se pesma u nepravilnom ritmu sa nepravilnom metrikom (kombinacija deseterca, šesterca i deveterca) sa 24 stiha bez pamtljivog refrena - i postaje megahit!

- Kad se pojavila ploča, zove me šef prodaje da dođem u PGP. Dolazim tamo, a oni svi kao pokisli. Štampali smo, kažu, pedeset hiljada a ništa se ne dešava. Onako pokunjen vratim se na svoj posao u Narodnu banku i pitam se šta mi je sve ovo trebalo. Nije mnogo dana prošlo, opet me zovu iz PGP-a. Dočekuju me sa pićem i cvećem i saopštavaju da se čeka u redu za kupovinu.

- Iskreno, bio sam oduševljen pesmom i njenim uspehom, i to bez neke reklame. Za sve ove godine, iako sam ekskluzivac PGP-a sa petnaest snimljenih singlova i tri albuma, pojavio sam se samo dvaput na nacionalnoj televiziji, po sistemu sad i nikad više.

1983. godine Miloš Milošević snima i drugu verziju svog najvećeg hita. Nova verzija pesme "Oči su moje mutne od dima" snimljena ja na LP-iju PGP-a uz orkestar Slobodana Bobe Spasojevića.

- Sve mi se svidelo, jedino mi smetala frula u prvoj verziji. Kad sam je posle 13 godina presnimio na LP-iju, izbacili smo frulu a ubacili prateći vokal Spomenke Avramović (dame koja je prva snimila legendarnu pesmu Obrena Pjevovića "Moravsko predvečerje").

Ipak, ono najskuplje u pesmi su stihovi pesnika Mihovila Malika. I kako to obično biva, pevač nikad nije upoznao pesnika koji mu je napisao pesmu života.

- Nikad u životu nisam upoznao Malika. Čuo sam da je radio na radiju, da mu je žena lepo pevala i da je ovaj tekst kružio kod nekolicine mojih kolega. Koliko znam pesmu su odbili i Tozovac i Gvozden Radičević i Rade Petrović.

- Miki Mitrović je, sećam se, pitao Bucu Jovanovića šta misli o ovoj pesmi. "Ništa naročito, to je samo pesmičak sa banalnim tekstom" - odgovorio je Buca. A Miki je bio samouveren: "Buco, pa ovo samo da se odrecituje ima da se proda u sto hiljada."

- Za moju sledeću ploču Miki mi je ponudio i pesmu "Ako me nekada sretneš", ali uz jedan uslov - da napustim posao u Narodnoj banci i da se posvetim estradi. Opredelio sam se za državnu službu i nisam se pokajao. Što kaže moja žena: "A šta ćeš da radiš ako te grlo izda?".

(Goran Milošević)

Video: Mia Borisavljević došla na proslavu rođendana estradnog frizera

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA