U utorak u Domu kulture u Kniću: "Nacionalni gružanski festival narodne muzike"

 
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Povodom 35 godina "Čaše vode sa izvora" najzaslužnijim pojedincima i kolektivima biće uručena jedinstvena priznanja - "Nacionalni tribun" i "Ikona svog zanata".

"Od Horgoša pa do mora

Čaša vode sa izvora!

Tu se igra, peva, pije,

Tu igraju sve delije.

I Evropa čašu pije,

Svoju radost sad ne krije,

Sa Srbijom da zaigra,

Sve se vrti kao čigra.

Niko nema k'o Srbija

Zato čaša svima prija.

Mladi, stari, svi igraju,

Sve za pesmu oni daju.

Siđi Bože malo bliže,

Vidi Srbin čašu diže,

Pa sve redom on pozdravlja,

Svima želi čašu zdravlja.

Od Horgoša pa do mora

Čaša vode sa izvora!

Svaki kamen nama mio,

Živa bila, oj, Srbijo!"

(narodna - obrada S. Betulić Betula)

Povodom 35 godina "Čaše vode sa izvora", najveće manifestacije izvornog narodnog stvaralaštva na ovim prostorima, u utorak 18. aprila od 18 sati u Domu kulture u Kniću održaće se "Gružanski nacionalni festival narodne muzike Srbije". U programu učestvuju: Nedeljko Bilkić, Nada Topčagić, Novica Nikolić Patalo, Boban Prodanović, Milan Jovanović Jabučanac, Milinko Ivanović Crni, Roki Begović, Marko Lazović, fudbalske legende Miloš Šestić, Zdravko Borovnica, Miki Živaljević, članovi KUD-a "Stevan Knićanin", Goran Milošević, Ilija Pavlović i predstavnici Radio Beograda...

- U želji da povratim sabornost u naša sela i milost u našeg čoveka odlučio sam da na treći dan Vaskrsa okupim drage kolege i prijatelje sa estrade, kao i istaknute sportiste, privrednike i medijske kreativce. Rešio sam, pre svega, da živnem svoje komšije iz Knića i Gruže, da se vratimo tradicionalnim vrednostima po kojima smo prepoznatljivi u svetu, da vaskrsnemo tu našu velikodušnost. Nijedan narod na svetu nije razvio toliku radost i toliku bol kao naši ljudi - kaže estradni umetnik Slobodan Betulić Betula, domaćin i autor "Čaše vode sa izvora".

- U želji da dođem do anonimnih talenata, znao sam da zabasam tamo gde estradna noga nikad nije kročila, da osveštam mnoge memljive i polusrušene domove kulture. Otkrivao sam muzičke talente i izvodio ih pred Narodni orkestar sa Ljubišom Pavkovićem na čelu.

Početkom 90-ih Betulina autorska emisija "Čaša vode sa izvora" emitovana je na prvom kanalu RTS-a i putem satelita. Prvi put u istoriji nacionalne televizije Betula je na jednom mestu okupio pesnike i slikare naivce, pletilje, vezilje, narikače, lajkaše, zdravičare, gajdaše i ostalo šarenilo našeg sela. U stvari, "Čaša vode sa izvora" je prethodnica svih "Šarenica".

- Snimali smo i na terenu i u velikom studiju uz podršku Narodnog orkestra. Na "Čaši vode sa izvora" debitovale su i neke od najvećih muzičkih zvezda: Ceca (pre nego što je postala "Cvetak zanovetak"), Đani, Jana, Rada Manojlović, Jelena Tomašević, Danica Krstić, Dragi Domić, Nenad Kapor... Sve te velike zvezde kod mene su pevale samo izvornu narodnu muziku, ali ovo što danas pevaju daleko je od izvora.

Povodom 35 godina "Čaše vode sa izvora" najzaslužnijim pojedincima i kolektivima biće uručena jedinstvena priznanja - "Nacionalni tribun" i "Ikona svog zanata".

- Dodelićemo najveće nagrade naše manifestacije, jedinstvena priznanja na svetu onima koji su sebe utkali u niti čovekoljublja i sveukupan napredak našeg naroda. Ikonisaćemo one koji su zaslužili da budu ikone, tribunisaćemo one koji su zaslužili da budu tribuni. Najlepše je kad kad na lepu devojku sašijete lepu haljinu, da se sve obline vide a da ništa nije napadno - ističe Betula.

(Goran Milošević)

Video: Aleksandra Bursać sa mužem došla na proslavu rođendana Cecinog frizera

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA