Zašto je ova pesma ćutala 20 godina: Milanče otkriva kome je nudio svoj najveći hit i pesme za ceo album

  • 2

"Dao bih ovo malo života" napisao je Stevica Spasić, a greškom je potpisan Ljuba Nedeljković. Stevicu sam upoznao krajem 70-ih, baš kada sam počeo samom sebi da komponujem i sviram na pločama", kaže legendarni Milanče

Dugo je ćutala ova pesma, a danas je ubedljivo najslušanija u Milančetovom opusu. Snimljena je na Diskosovom albumu iz 1984. godine kao šesta po redu (druga na "B" strani), potpisna od strane Milančeta kao kompozitora i šefa svog ansambla i Ljube Nedeljkovića kao tekstopisca. Tek kad je početkom ovog veka vaskrsla zajedno sa Milančetom i postala vodeća u opusu neponovljivog srcelomca, ispravljena je greška sa ploče i počelo se pričati i o njenom pravom tekstopiscu.

"Još pamtim svoje detinjstvo rano,

bezbrižne dane prepune sreće,

davno sam za njima prestao da žalim,

al' tebe srce prežaliti neće.

Dao bih ovo malo života

što će mi proći u čežnji za tobom,

dao bih ovo malo života

bar za trenutak da sam sa tobom.

Često se setim mladosti svoje rane

što beše lepa, lepa k'o proleće,

i nju je srce prebolelo davno,

al' tebe nikad prežaliti neće.

Dolazi jesen života moga,

davno je moje uvelo cveće,

ni život draga ne žalim više,

al' tebe srce prežaliti neće."

(Milanče Radosavljević - Stevica Spasić)

- "Dao bih ovo malo života" napisao je Stevica Spasić, a greškom je potpisan Ljuba Nedeljković. Stevicu sam upoznao krajem 70-ih, baš kada sam počeo samom sebi da komponujem i sviram na pločama. Dao mi je nekoliko tekstova i ispričao njihovu pozadinu: rastao se sa ženom, patio za sinom, tešio poezijom. Tih godina sam skoro svake godine snimao ploču, snimio sam pet pesama na Stevičine tekstove, a najviše sam očekivao baš od "Dao bih ovo malo života" - kaže legendarni Milanče.

- Na moje razočarenje pesma se nije čula petnaestak godina, ostala je u senci svih ostalih pesama sa tog albuma. I tek kad je život pojeftinio, ta pesma je dobila na ceni. Prihvatili su je neki novi klinci jer je drugačija i modernija od svih mojih pesama.

I zaista, "Dao bih ovo malo života" snimljena je na jednom izrazito dvojkaškom albumu: "Zašto rujna zoro svićeš tako rano", "Ti odlaziš, bol ostavljaš meni", "U očima druge žene", "Ispred škole čekaću te sine", "Kad zasvira dragačevska truba", "Da li sanjam il' se razum muti", "Tiho teče Sava".

- Sve pesme sa tog albuma žive, a "Dao bih ovo malo života" upalila je poslednja. Na prvu je prošla "Magla pala na sokake", čak je i legendarni Cune u jednoj radio emisiji pohvalio tu pesmu kao primer nove pesme u izvornom narodnom ruhu, iako tada nije ni znao da je to moja pesma. To mi je prva javna pohvala od jednog tako velikog kolege.

- Inače, kad sam pripremio svih osam pesama za album, skockao tekstove i pripremio melodije i foršpile za snimanje, ponudio sam ih mom dragom kolegi i prijatelju Zoranu Popoviću. Znao sam da je vrhunski pevač, a on je bio na početku karijere i trebao mu je hit. Bio je divan kolega, dobar i lep dasa, moj učenik i ispisnik, pa sam mu svim srcem ponudio pesme za ceo album. Zoran je posumnjao u te pesme i snimio je album sa hitmejkerom Novicom Uroševićem. Mislim da je pogrešio.

Pogrešio je Zoran Popović, pogrešili su i urednici tadašnjih radio i TV stanica što ne primetiše ovakvu pesmu i ovakvog pevača. Na Milančetovu sreću, krajem prošlog i početkom ovog veka u beogradskom etru pojavljuju se privatne narodnjačke radio stanice koje su ga vaskrsle, pre svih Bonton, Ritam i Fokus.

- I danas nisam siguran da li sam išao ispred vremena ili mi ta pesma nije dobro stajala kap okorelom dvojkašu. Sve pesme sa tog albuma sam otpevao i odsvirao sa harmonikom, šefovao svojim ansamblom, ubacio trubu u aranžman.

- Sa ove perspektive, nisam zadovoljan kako sam otpevao "Dao bih ovo malo života". Tokom svih ovih godina moga vaskrsnuća, čini mi se da je pevam sve bolje i bolje, bolje nego na ploči. I dobro je što je tako. Da sam je na ploči otpevao mnogo dobro, sad bih imao muke da dostignem metu.

(Goran Milošević)

Video: Stanija na ulicama Majamija tokom udara uragana Milton: "Morala sam da izađem i izvidim..."

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nale

    26. januar 2023 | 13:32

    Najskuplja

  • blingaro

    27. januar 2023 | 17:00

    Zaslužna što je Milanče "vaskrsao" je Jelena Milenković sa nekadašnjeg radio Safira iz Pančeva. Čisto da spomenem, da se ne zaboravi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA