50 godina "Vranog ždrepca" Zvonka Bogdana: Pesma u čast pastuva Ljubičevca

 
 
  • 2

Legendarnom pastuvu Ljubičevcu, osvajaču triple krune (što predstavlja najveći domet u galopskom sportu), podignut je spomenik u centralnom delu ergele "Ljubičevo", blizu upravne zgrade

"Sunce jarko, uvek kad se budiš,

prospi zrake na sve četir strane

i obasjaj moje selo malo

gde sam mlađan provodio dane,

i obasjaj Ljubičevo malo

gde sam mlađan provodio dane.

Ja daleko živim od mog kraja

i noćima sanjam konje vrane

kako jure ispod starih breza

što ostaše od Miloša kneza.

Sačekaću opet one dane

da mi sunce kraj Morave grane.

Osedlaću moga vranog ždrepca,

pa ću jahat' oko Požarevca,

osedlaću moga Ljubičevca,

pa ću jahat' oko Požarevca

i pevaću onu pesmu stalno

oj, Moravo, moje selo ravno."

(Zvonko Bogdan)

1976. godine na albumu Zvonka Bogdana u izdanju PGP-a pojavila se prva verzija pesme "Osedlaću moga vranog ždrepca". Na kasnijim izdanjima pesma je snimana i pod naslovima "Sunce jarko jutrom kad se budiš", "Ljubičevac", "Dočekaću opet one dane"...

- Sredinom sedamdesetih na Beogradskom hipodromu okupili se konji i konjari iz čitave Juge. Bilo letnje doba, a Požarevac dobio galopski derbi sa najboljim pastuvom koji se zvao Ljubičevac - pričao je Zvonko Bogdan na obeležavanju 65 godina Tamburaškog orkestra RTVNS.

- Upoznao sam te predivne ljude koji su voleli konje istim žarom kao i ja. I kad sam se našao u jednom parku u Lucernu, dok se sunce probijalo kroz granje, setio sam se Požarevca, Ljubičeva, konjičkih trka i jednog divnog čoveka koji se zove Duja Radaković. Ova pesma je u čast Duje i Ljubičevca.

Kad su Zvonkove kolege čule pesmu, nastala je trka za "Ljubičevcem", možda i veća od onih na hipodromu.

- Kad sam čuo kako Zvonko peva "Sunce jarko jutrom kad se budiš", poželeo sam na jednom koncertu da se i ja malo "ugradim" u tu božanstvenu pesmu. Zvonko je jedva dočekao. Kasnije smo je snimili i u serijalu "60 najlepših pesama".

- Još se sećam legendarnih Zvonkovih nastupa u "Unionu". Tu je carovao nekoliko godina, svako veče, petnaest dana unapred sve rezervisano. Zvonko je pevao, ja sam ga ponekad pratio na harmonici, a publika je uživala - ističe maestro Ljubiša Pavković.

1989. godine na albumu PGP-a pesmu o "Ljubičevcu" presnimio je Dobrivoje Topalović i to pod naslovom "Dočekaću opet one dane".

- Posle uspeha sa Kemiševom pesmom "Crno vino, crme oči", pripremali smo pesme za novi album sa još nekoliko modernih pesama. Tada sam predložio Kemišu da na album ubacimo i jednu pesmu iz repertoara Zvonka Bogdana. Jednostavno, kad se "raspištoljim" sa društvom moj prvi izbor su tamburaši i Zvonko Bogdan - pričao je Dobrivoje Topalović u radio izdanju Muzičke apoteke.

- Kemiš me pogledao jako čudno, a kad sam mu otpevušio "Sunce jarko jutrom kad se budiš" odmah je prihvatio izazov. U momentu je izleteo foršpil i snimili smo pesmu. Iako smo je stavili na "B" stranu, bila je najslušanija pesma na tom albumu. Kasnije su redovno počeli da je puštaju u "Karavanu", tražili su mi je na nastupima misleći da je Kemiševa.

Legendarnom pastuvu Ljubičevcu, osvajaču triple krune (što predstavlja najveći domet u galopskom sportu), podignut je spomenik u centralnom delu ergele "Ljubičevo", blizu upravne zgrade. Zvonko Bogdan je na svoj način podigao muzički spomenik i Ljubičevcu i svim drugim "konjima koji jure a u stvari nikuda ne žure".

(GoranMilošević)

Video: Šaban otpevao pesmu sa Ildom na koncertu: Hologram u tri dimenzije izazvao suze Šaulićevoj i publici

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    11. januar 2023 | 09:28

    Joj, šta reći. Kakva divna priča o prelepim životinjama, divnim ljudima i fenomenalnim pevačima. Pesma udara u srce. Svi su je lepo otpevali, ali je Zvonko Bogdan neprevaziđen. Da je samo to snimio ( a Bogu hvala nije) , ostao bi upamćen. Živ bio Zvonko i Bog te čuvao na mnogaja ljeta.

  • Bilo nekad sad se prepricava.

    15. januar 2023 | 12:17

    Nema vise nista od toga. Ljubicevo je sa pozarevcom ostao kontejner srbije. Zvonko je bio tu kad je jos licio na grad, sad je to cemer i jad. Ostao je isti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA