"Tako, tako, samo tako": Podigla je Miloša Bojanića, a iste godine snimili su je još dvojica

 
 
  • 2

Ova pesma je podigla Miloša Bojanića u sam estradni vrh

Ova pesma je podigla Miloša Bojanića u sam estradni vrh. Bila je vodeća na Miloševom albumu za produkciju PGPRTB, a bila je i jedna od najzapaženijih na prestižnoj "Hit paradi" 1985.

"Ljubi me još dugo, dugo,

mi smo jedno za drugo,

ne žali sebe da daješ,

nećeš da se kaješ.

Tako, tako, tako, tako, to srce želi,

tako, tako, tako, tako, to me veseli,

samo tako, samo tako, sve ću da ti dam,

ostani kraj mene da ne budem sam.

Ne idi, vreme ne žali,

ostani, vatru raspali,

ta vatra život nam krasi,

ne daj da se gasi.

Osećam tvoju toplotu,

sve si u mom životu,

ne idi sada kad gorim,

pusti da te volim."

(Predrag Negovanović - Miroslav Čukić)

- Miloš ima specifičan i prepoznatljiv način pevanja, originalnu i komercijalnu boju glasa, a uz to i dobro peva. Snimao je Miloš i pre ove pesme, ali ovo mu je prvi veliki hit u karijeri. To je Miloševa lična karta, a, bogami, podigla je i mene kao kompizitora - kaže hitmejker Predrag Peda Negovanović.

Pesma je prošla onako na prvu, možda i zbog nadahnute svirke na harmonici i aranžmana maestra Dragana Stojkovića Bosanca.

- I ja sam počeo kao harminikaš, i u većini mojih pesama dominira harmonika. Mislim da je za kompozitora veoma važno da poima muziku i da svira neki instrument. To je kao kad vozač zna kuda treba da vozi.

- Dok sam svirao harmoniku, a pre nego što sam se profesionalno posvetio komponovanju, znao sam da demonstriram neku svoju viziju tada popularnih pesama. Jelenko bubnjar, kolega iz ansambla, primeti: "Pedo, ti imaš žicu za komponovanje, to što osmisliš je blisko ljudima. Posveti se tome ozbiljno, pa kad budeš snimao pozovi i mene da i ja odsviram nešto."

Kad su eksplodirale Pedine kompozitorske vijuge, naročito posle velikog uspeha sa "Malim mravom", počela je prava trka za njegovim hitovima. Neverovatan je podatak da je 25. marta 1985. Miloš Bojanić objavio album sa pesmom "Tako tako, samo tako", a samo tri dana kasnije i Srećko Jovović je objavio svoj album za produkciju "Diskos" sa pesmom "Tako, tako, to srce želi". Pet meseci kasnije, u avgustu '85, "Tako, tako" snima i Žika Nikolić i objavljuje na albumu produkcije "Vojvodinakoncert".

- Mnogi su želeleli da snime "Tako, tako". Srećko Jovović je smimio tu pesmu uz aranžman Rešada Jahje, a Žika Nikolić uz aranžman Dragana Kneževića. Sve su to vrhunski aranžeri, ali izgleda da je ovaj Bosančev nekako najpitkiji i prošao je na prvu.

- Mislim da je kod svake pesme veoma bitan i izbor pevača. Primera radi, "Mali mrav" je kao skrojen za Tomu Čolovića; pesma "Nisam majstor da napravim bure" odlično je legla Eri, a bila bi čist promašaj kod Cuneta; "Žene vole oficire" maestralno je doneo Rade Jorović.

"Tako, tako, samo tako" podigla je Miloša Bojanića pre skoro 40 godina u zvezdu narodne muzike. Podigla je i milione znanih i neznanih uz neizbežnu konstataciju - ovo diže iz mrtvih!

- Psihoterapeuti i muzikoterapeuti kažu da muzika može veoma pozitivno da utiče na zdravlje. Tačno! Ali ako je agresivna, muzika može da ima i negativno dejstvo. "Tako, tako" je tipičan primer jedne optimistične pesme koja ima trenutno dejstvo.

- Milošu je baš legla, kao i još nekoliko mojih hitova: "Bosno moja, jabuko u cvetu", "Jovanović Rada", "Zbog tebe jedina moja". A onda je došlo do prekida naše saradnje. Da se razumemo, ne očekujem od svojih pevača da me pomenu na radiju ili televiziji, ali očekujem makar toliko da ne prisvajaju sebi ono što sam ja komponovao.

(Goran Milošević)

Video: Mina Vrbaški sa dečkom u provodu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Skorpion iz mortal kombat i stari harmonikas

    18. decembar 2022 | 19:12

    Dodao bih tu ipceta cinio sam cuda, baju nindzu duni vetre i esada plavog usne imam da te ljubim ja. To su bile pesme. Harmonikaliti. A pesma od bojanica je top, izdrzalo test vremena.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA