Rade Jorović o tom čudnom osećaju kad ti Kvaka presnimi hit prvenac: Radosti i muke zbog "Lepotice i sirotana"

  • 0

- Dugo sam se kalio da bih dobio priliku da snimim ploču - mobe, komišanja, svadbe, ispraćaji, kafane i, naravno, radio. Moj stric je jedini imao radio u selu, stavljao je zvučnuk na krušku da bi i oni koji ga nemaju mogli da čuju Zaima, Safeta, Nadu, Gvozdena, Duet Bosa Ovuka-Rade Bogićević...

"Lepotica i sirotan" je hit pesma sa diskografskog prvenca Radeta Jorovića. 1980. godine u izdanju PGPRTB-a pojavila se singlica sa pesmama "Lepotica i sirotan" i "Život nije pozornica". Na omotu je pored slike momka sa osmehom od uva do uva i sa raskopčanom kragnom od ramena do ramena pisalo - Jorović Rade (prvo prezime pa ime) uz ansambl Miše Mijatovića.

"Ja sam bio puk siroma', siromašna kuća,

sećam se svog doma,

u toj kući maloj zamišlj'o sam tebe,

ja siroma' lepoticu da imam kraj sebe.

Na pola puta mi smo stali,

sreće nismo mi imali,

bogatašu su te dali,

rastala se jednog dana

ispod grana jorgovana l

epotica od sirotana.

Nekad želeh parče hleba,

sada imam više nego što mi treba,

od kućice male ja napravih dvore,

al' bez tebe u njoj sviću sve tužnije zore.

Znam da sada svega imaš,

srebro, biser, zlato ti od njega primaš,

al' srce je tvoje k'o slomljena grana,

sva zadrhtiš kad pomisliš na svog sirotana."

(Predrag Vuković Vukas)

- Dugo sam se kalio da bih dobio priliku da snimim ploču - mobe, komišanja, svadbe, ispraćaji, kafane i, naravno, radio. Moj stric je jedini imao radio u selu, stavljao je zvučnuk na krušku da bi i oni koji ga nemaju mogli da čuju Zaima, Safeta, Nadu, Gvozdena, Duet Bosa Ovuka-Rade Bogićević...

- Bogami sam imao od koga učiti, to su bili moji uzori koji su i pripremili teren da jednog dana i ja dođem na red kod Vukasa. Nekoliko godina pre snimanja radio sam sa bendom "Plavi anđeli", posle toga sam se i oženio i sišao iz Dragačeva u Čačak - kaže Rade Jorović.

A kad se pametan čovek oženi na vreme, onda mu sve dođe potaman, pa i čekanje na red kod jednog od najvećih hitmejkera narodne muzike svih vremena.

- Vukas je voleo da dođe i na svadbu i u kafanu i na ostala mesta gde smo pevali. Tako se uveravao i u kvalitete svojih budućih pevača i opipavao ukus publike.

- I danas sam zahvalan mojoj dragoj koleginici Nadi Topčagić što me je tako iskreno i nesebično preporučila Vukasu. Jeste da sam čekao kod Vukasa na red, al' se isplatilo.

A onda je usledio šok - samo nekoliko meseci posle Radetovog diskografskog prvenca, 1981. godine legendarni Bora Spužić Kvaka presnimava pesmu "Lepotica i sirotan" sa ansamblom Dragana Aleksandrića.

- Iskreno, bio je to čudan i težak osećaj. Bilo mi i žao i krivo - čekao sam tri-četiri godine da dođem na red da snimim pesmu kod Vukasa, a onda je posle samo par meseci presnimi slavni kolega. S druge strane, sa ove istorijske distance, mogu da kažem da sam i imao čast da mi jedan Kvaka presnimi pesmu.

- Moja verzija je bila malo brža i poletnija, modernija za tadašnju omladinu. Naročito sam dobro prošao na Radio Šapcu i u tim ravničarskim predelima koje je pokrivao taj legendarni radio. I dan danas je moja verzija tražena u Mačvi, Sremu, Slavoniji. "Lepotica i sirotan" ušla je i u RTS-ov izbor "60 najlepših pesama", a blesnula je i u serijalu "Nikad nuje kasno" u izvođenju Tufe Veletanlića.

- Mogu da primetim da se pesma "Lepotica i sirotan" posrećila i meni i Kvaki. Meni je bila prva pesma i prvi hit, a Kvaki samo jedna od njegovih mnogih večitih. Računalo se tada da za mene ima vremena. Bogu hvala, evo i danas se računa na mene.

(Goran Milošević)

Video: Tea Tirović posle koncerta u Čairu oduševljena

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA