"Sedam sati udara", biser predačke pesme: Karađorđu i ustanicima u čast

 
 ≫ 
  • 2

"Sedam sati udara" snimaju i brojne muške i ženske pevačke izvorne grupe i majstori etno pevanja: "Trag", "Fenečki biseri", "Vezak", Biljana Krstić, Danica Crnogorčević...

"Sedam sati udara,

Bejograd se jotvara,

i jotvara ga Karađorđe

ju njega da dođe.

Karađorđe na čelo,

a za njim sve vojvode,

a za njim sve vojvode

stupaju Bejograde.

Ustaj majko Srbijo

i velika Rusijo,

pozdrav'te mi pesmama,

srpskog vožda Đorđija."

(narodna)

"Sedam sati udara" je stara narodna pesma još iz vremena Prvog srpskog ustanka. Posvećena je srpskom voždu Karađorđu i ulasku ustanika u Beograd 1806. godine. Ovaj biser predačke pesme sačuvao je svoju autentiku i u brojnim obradama tokom 20. i 21. veka, a naročito na crkvenim saborima i nastupima pevačkih izvornih grupa.

- Naježio sam se kad sam čuo kako "Sedam sati udara" peva Svetlana Stević Vukosavljević, pevački unikat i pravi biser naše predačke pesme. Svetlana je pesmu snimila bez instrumentalne pratnje. Svojim neponovljivim osećajem za ruho pesme i svojim božanskim i nebeskim visinama nadmašila je sve instrumente ovog sveta - pričao je legendarni Boki Milošević u Muzičkoj apoteci.

- Svetlanino pevanje je pravo narodno pojanje, kakvo ni pre ni posle Svetlane nije zabeleženo na Radio Beogradu. U to vreme je bilo nezamislivo da pesma ode u etar samo sa glasom pevača, "na suvo", bez muzike. Nasreću, naš etnomuzikolog Petar Vukosavljević je bio uporan i pesma je otišla u etar. Nažalost, kasnije sam saznao da je ovaj snimak nestao iz fonoteke Radio Beograda (kao i stotine drugih, primedba G.M.)

"Sedam sati udara" u interpretaciji Svetlane Stević Vukosavljević snimljena je bez treće strofe u kojoj se pominje "velika Rusija", verovatno iz političkih razloga. Radio Beograd je tu pesmu emitovao retko, uglavnom u specijalizovanim emisijama povodom Prvog srpskog ustanka. Izgleda da su Karađorđevi ustanici brže ušli u Beograd nego "Sedam sati udara" u fonoteku Radio Beograda.

- Pesma je kao stvorena za a kapela pevanje, mada se sve češće peva u etno stilu, u nekim kover varijantama. Dobro je što se danas vraćamo muzičkoj tradiciji, ali u obradama starih izvornih pesama treba biti pažljiv i po svaku cenu sačuvati to bilo, tu živu nit pesme zbog koje je pesma preživela vekove - pričao je legendarni Boki.

- "Sedam sati udara" trebalo bi sačuvati u što izvornijoj varijanti, pošto te prve verzije mogu da nas uzbude u svakom vremenu. Ova pesma je idealna za pevača ili pevačicu snažnog glasa, mada i kad se peva u grupi peva se u jedan glas.

"Sedam sati udara" snimaju i brojne muške i ženske pevačke izvorne grupe i majstori etno pevanja: "Trag", "Fenečki biseri", "Vezak", Biljana Krstić, Danica Crnogorčević...

(Goran Milošević)

Video: Karleuša napravila spektakl u Pazovi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    22. septembar 2022 | 10:11

    Bravo Gorane za svakodnevne lepe tekstove i priče, jer to je deo našeg muzičkog blaga koje retko ko ima.Prosto je neverovatno da je neko uništio snimke iz fonoteke Radio Beograda sa Srbskim pesmama i pesmama gde se spomonje Karađorđe i Rusija. Taj koji je to uradio, neka mu služi na čast i obraz kojeg nema.Gorane još jednom bravo i hvala.Živi bili.

  • Sve se moglo sacuvati u nekoj arhivi.

    24. septembar 2022 | 23:57

    Ali koga je briga za to. A mi gubimo kulturno zlato. I posle kako da nam se ne smeju stranci, kad svoje ne cuvamo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA