Pola veka pesme "Na mramornoj steni" ili kako su kumovi zamenili pesme

 
 
  • 0

- Verovao sam u ovu pesmu i pre nego što sam je prvi put - pričao je Dobrivoje

Ovako glasi prva verzija pesme "Na mramornoj steni" iz 1971. godine sa kojom je Dobrivoje Topalović osvojio drugo mesto na Festivalu u Vrnjačkoj Banji.

"Najlepše godine svoje ljubljena tebi sam dao,

a tuđa si bila žena, ja to nisam znao,

prosto nek' je tebi draga, ma gde bila sada,

ej, sudbino teška i prepuna jada.

Na mramornoj steni zlatna slova pišu

bila jedna ljubav uzeli se nisu,

bogatstvom se sreća ne može da kupi

i lišće za suncem od tuge požuti.

Spalila pisma si moja, slomila meni si krila,

a najdraže biće moje ti si uvek bila,

prosto nek' je tebi draga, ma gde bila sada,

ej, sudbino teška i prepuna jada.

Nemoj me žaliti draga, druga me žena sad voli,

a ti ljubi dalje lažno, mene to ne boli,

prosto nek' je tebi draga ma gde bila sada,

ej, sudbino teška i prepuna jada."

(Predrag Vuković Vukas)

- Verovao sam u ovu pesmu i pre nego što sam je prvi put otpevao i snimio na ploči. Vukas mi je pesmu pokazao na gitari zajedno sa svojim čačanskim "Palilulcima", a i na ploči sam je snimio sa ansamblom gitariste Duška Radančevića. Mom tadašnjem tanušnom glasiću odgovarale su pesme uz tambure i gitare - pričao je Dobrivoje Topalović (1944 - 2020) u radio izdanju Muzičke apoteke.

- Dobro sam prošao na festivalu, dobio pohvale kolega i kritike, ali moja karijera je tapkala u mestu. Godine su prolazile i pesma se polako zaboravljala. Kako sam sazrevao kao pevač, pomalo sam se i sažalio kako sam je otpevao. Verovatno me povako ovaj divan tekst, škripalo mi je u glasu, puštao sam neke čudne jecaje. Kad sam malo pročistio glas i kad sam dobio neko ime posle pesme "Ej, da mi je", presnimio sam je u novom ruhu i značajno je živnuo.

1985. godine Dobrivoje Topalović presnimava pesmu "Na mramornoj steni". U drugoj verziji pesme izbačena je treća strofa, a umesto prvom strofom pesma počinje refrenom. Ovaj ubitačan sentiš dobio je svoju muzičku punoću i širinu uz aranžman i orkestar maestra Dragana Aleksandrića.

"Na mramornoj steni" je prvi veliki hit inženjera Predraga Vukovića Vukasa, koji će izrasti u jednog od najplodnijih autora narodne muzike svih vremena.

- Vukas je "Stenu" prvo ponudio Miroslavu Iliću, tada pevaču početniku. Iste te godine Obren Pjevović je ponudio Dobrivoju Topaloviću "Devojku iz grada". Dobrivoje je odbio "Devojku", Miroslav je odbio "Stenu", pa su kumovi zamenili pesme i ispalo je da su napravili pun pogodak - kaže Slavica Vuković, Vukasova supruga.

Kada bi se vrednost jedne pesme merila samo brojem pregleda na Jutjubu, "Na mramornoj steni" bila bi samo jedna od mnogih. Srećom, nema kantara za emocije.

- Birao sam pesme prema svom ukusu. Da sam ih birao po ukusu publike, možda bih bio popularniji. Ovako, ostao sam popularan uglavnom među kolegama, a to mi je vrednije priznanje od svih estradno-muzičkih statusa i festivalskih pobeda.

21. septembra, na Malu Gospojinu, na dan rođenja Dobrivoja Topalovića, u njegovoj rodnoj Preljini biće održan koncert u znak sećanja na pevača koji je milovao pesme.

(Goran Milošević)

Video: Karleuša napravila spektakl u Pazovi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA