A sad malo šumadijskog zanošenja: Sećanje na Spasoja Dukića

 
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Spasoje je rano je zapevao na mobama i komišanjima, vašarima i igrankama

Ovako glasi prva verzija onarođene pesme "Oj, livado, oj, zelena" iz 1967. godine. Ovo je sećanje na Spasoja Dukića, jednog od najpopularnijih šumadijskih pevača tog doba.

"Oj, livado, oj, zelena,

što si rano pokošena?

Pokošena usred leta

kad najlepše cveće cveta,

pokošena, ej, žalosti,

u najlepši jek mladosti.

pokošena do zalatka,

naša ljubav beše kratka.

Oj, ljubavi, što se vinu,

kao magla uz planinu?

Od ljubavi ko ne pati,

taj ne znade bolovati.

Oj, ljubavi, ko te kleo,

ko te prvi započeo?

Započela jedna dvojka,

mladi momak i devojka.

Oj, ljubavi, molim ti se,

još jedanput vrati mi se!

Vrati mi se, kad te molim,

i od svega više volim!"

(Dragan Aleksić)

- Bile su to godine kad se snimalo bez producenta u studiju i bez školovanih muzičkih urednika u diskografskim kućama. Dve harmonike, gitara i bas, plus Sapasoje Dukić, i na "tri, četiri" kreće snimanje. Tada je melodija bila svetinja, a akcenat kako izleti.

- Imao sam čast da sviram na Spasojevoj prvoj ploči iz 1965. godine sa pesmama Radeta Bogićevića, a pratio sam Spasoja i na brojnim koncertima i narodnim veseljima. Ne znam gde bi mu bio kraj da je i na pločama pevao onako kako je pevao uživo. Posle Nestora Gabrića i Gvozdena Radičevića, Spasoje Dukić je treći šumadijski pevač koji je postao popularan - kaže Velimir Veljo Popović, legendarni harmonikaš i svirač na Spasojevoj prvoj ploči.

Spasoje Dukić, za prijatelje Spale, rođen je 9. januara 1938. u selu Gornji Dubac kod Guče, u prestonici trube. Spasoje se nije latio trube nego mikrofona. Rano je zapevao na mobama i komišanjima, vašarima i igrankama, pobedio na takmičenju "Mikrofon je vaš" u Kraljevu. Kad su počele da stižu prve pare od pevanja, Spasojev otac je primetio: "Drugi kukaju za pare, a moj sin peva za pare."

Početkom 60-ih postaje jedan od prvih članova "Raspevane Šumadije", najveće putujuće raspevane družine pod dirigentskom palicom Obrena Pjevovića. Sredinom 60-ih postaje jedan od prvih i najpopularnijih šumadijskih pevača u jugoslovenskoj diskografiji.

Sa najmaštovitijim harmonikašem tog doba, Draganom Aleksićem iz Mrčajevaca, proslavio je pesmu "Oj, livado, oj, zelena". Spaletovo pevanje je, za današnje standarde, oliče je seljačke egzotike i naive, sa dosta zanošenja u akcentu.

Snimao je pesme Radeta Bogićevića, Dragana Aleksića, Obrena Pjevovića, Doce Ivankovića, Makse Popova. Prvi je snimio i onarodio nekoliko pesama za sva vremena: "Oj, livado, oj, zelena", "Prolazi nam mladost, sve leto za letom", "Bolje da se sreli nismo", "Šumadijo, naš đerdane", "Slavuj peva u zoru", "U selu bejeaše Ciganka stara", "Sreli smo se, bilo je to davno", "Eh, da mi je rujnom zorom", "Sinoć sam čekao"...

- Sapasoje Dukić je veoma zasluzan za moju karijeru. Kada sam počinjao, on je bio jedan od najpopularnijih šumadijskih pevača. Kada sam pobedio na takmičenju za Prvu harmoniku Jugoslavije u Sokobanji, Spasoje me savetovao šta ću da obučem i šta ću da pevam - pričao je Novica Negovanović.

- Zahvaljujući Spasoju Dukiću, prvi put sam zasvirao na jednoj ploči. Bilo je to 1967, godinu dana posle moje pobede u Sokobanji, na singlici gde se našla čuvena "Momačka pesma". Na poleđini te ploče našla se i moja sličica u crno-beloj tehnici.

- Spasoje je jedan od prvih pevača koji je snimio moje prve autorske pesme. Prvi je snimio moj veliki hit "Bolje da se sreli nismo", koji smo kasnije presnimili i ja i Lepa.

Iako se muzički nikad nije opismenio, sjajno je pevao sevdah i pesme sa crnogorskim motivima. Jedan je od prvih šumadijskih pevača koji se pojavio na Ilidžanskom festivalu krajem 60-ih. "Gora je podigla orle i sokole, a majke brđanke sinove gorštake" - zagrmeo je Spale usred Sarajeva.

Snimio je Spale i pesmu "Imam Miru devojku", posvećenu dražesnoj Mirjani Bajrakterević, rođenoj sestri Silvane Armenulić.

- Posle Mirjanine tragične pogibije i Spasojeva karijera je krenula silaznom linijom. Prešao je u Beograd, zapevao u "Lionu", "Diližansi", na bogatim svadbama na periferiji. Muku je mučio sa polipima i sinusima, povukao se, ostao neženja - kaže Veroljub Dukić, Spasojev sinovac i nastavljač pevačke loze Dukića.

Spaletov jedini porod su njegove pesme. Preminuo je na današnji dan, 16. septembra 2012.

(Goran Milošević)

Video: Karleuša napravila spektakl u Pazovi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA