Pesme sa "Šumadijskog sabora" 1989: Bojanić i Era po ukusu žirija i publike, a Milanče u anonimi

 
 
  • 0

- To mi je i danas jedna od najdražih pesama, iako se nigde ne čuje - rekao je on

"Dođi Jelo pod Bukulju na poselo" je prelepa festivalska pesma iz opusa legendarnog Milančeta Radosavljevića. Izvedena je na prvom "Šumadijskom saboru" 1989. godine, nije dobila nijednu nagradu i nikad se nije našla na nekoj Milančetovoj ploči.

Kad zasvira pastir sa Bukulje,

frula mu se do Avale čuje,

poručuje što bi srce htelo,

dođi Jelo, dođi Jelo,

pod Bukulju na poselo.

Dođi Jelo, jagnje belo,

pod Bukulju na poselo,

od večeri do svitanjabiće Jelo milovanja.

U jeleče zadeni jagluke, boščanluke u obadve ruke,

pod Bukuljom dok se kolo vije,

Biraj Jelo, biraj Jelo,

đuvegije iz Srbije.

Kad namaknem šajkaču na čelo

i povedem kolo s tobom Jelo,

oko kola momci će se sviti,

biraj Jelo, biraj Jelo,

al' moja ćeš biti."

(Milanče Radosavljević - Milan Petrović Buca)

To mi je i danas jedna od najdražih pesama, iako se nigde ne čuje. Tu pesmu je napisao moj komšija i saradnik Buca Petrović iz Obrenovca (pisac legendarne "Anđelije"), a komponovao sam je iste godine kada i "Anđeliju" - seća se Milanče Radosavljević.

- "Anđeliju" sam snimio na ploči, pa kad se nije zavrtela kako sam očekivao, "Dođi Jelo" sam ostavio za festival u Aranđelovcu. Tih godina sam više očekivao od "Dođi Jelo" nego od "Anđelije", ali eto...

26. jula 1989. godine u Aranđelovcu je održan prvi "Šumadijski sabor", festival nove narodne pesme u organizaciji Radio Šumadije i Produkcije gramofonskih ploča PGP iz Beograda. Jedan od idejnih tvoraca festivala je legendarni voditelj Radio Šumadije Dobrivoje Marinski, autor kultne emisije "Poselo pod Bukuljom".

- Bile su to godine velike slušanosti Radio Šumadije i velikog procvata nove šumadijske pesme. Naš radio je važio za lokalni, a bio je jedan od glavnih promotera lepih pesama i dobrih pevača, naročito u emisiji "Poselo pod Bukuljom". Ko nije gostovao u toj emisiji, napravio je veliki propust u promociji - priča Dobrivoje Marinski, popularni voditelj Radio Šumadije i izvršni producent "Šumadijskog sabora".

- Pevači su čekali na red da dođu u našu emisiju, neki su stizali tek kad im ploča "obajati". Zato je i sinula ideja da sve te pevače okupimo na festivalu novih pesama u šumadijskom ruhu, i to baš u našem Aranđelovcu u jednom danu. PGP je stao iza nas sa svojim Narodnim orkestrom i eminentnim žirijem, a za prvi sabor odabrali smo i legendarnog Svetu Vukovića da nam vodi program.

Na letnjoj sceni u Aranđelovcu nastupilo je skoro tridesetak izvođača. Sve takmičarske kompozicije izvedene su uživo, a tako su i snimljene na dva koktel albuma PGP-a. Naravno, neki pevači su snimali te pesme u studiju pa ih objavljivali na svojim albumima. Diskosovi pevači, poput Milančeta, nisu imali sreće da se nađu na PGP-ovom festivalskom koktel albumu.

Prvu nagradu stručnog žirija i drugu nagradu publike zavredila je pesma kompzitora Živadina Jovanovića na stihove Muniba Alića "Šumadijo pozdravlja te Bosna" u izvođenju Miloša Bojanića.

Prvu nagradu publike osvojila je pesma "Da Srbije nema" kompozitora Milana Simića na tekst Buce Petrovića u izvođenju Ere Ojdanića.

Treću nagradu publike osvojila je pesma Ratomira Matovića "Šumadijo moja drugo" u izvođenju Vere Matović. Nagradu za tekst dobila je pesma Danila Zivkovića na stihove Snežane Josipović "Dobro veče meseče" u izvođeenju Vere Ivković.

Nagradu za aranžman Betuline pesme "S tobom jedan dan" u izvođenju Milana Babića osvojio je Dobrica Vasić.

- Bile su to godine kad sam se razbacivao sa pesmama, komponovao i sebi i dragim kolegama i kad nikome nisam naplatio pesmu. Sećam se, nastupio sam sa pesmom "Jelena ima lepu ćerku", sa dva prateća muška i dva prateća ženska vokala - kaže Slobodan Betulić Betula.

- Tih godina Radio Šumadija je bila najslušaniji radio u Srbiji. Kad sam pravio veliku mobu za obnovu Infektivne klinike u Kragujevcu, znao sam da se uključim uživo u program emisije "Poselo pod Bukuljom". Ispozdravljam slušaoce i pozovem radnike na mobu, a onda dam komandu da trista radnika navale da udaraju keserama u skelu. Jao, majko, kad je to zagrmelo ceo minut! Radio prenosi uživo, a ja hoću da crknem od sreće.

Provereni dvojkaši Ljuba Lukić i Dragan Pantić Smederevac nastupili su sa pesmama "Zabranjena ljubav" Doce Ivankovića i "Ja se kunem, draga ne veruje" Milana Matijaševića Šarbanca koje se slušaju i dan-danas.

Prvi "Šumadijski sabor" iz 1989. godine pamtiće i Dragan Kojić Keba. Pevao je pesmu Zorana Starčevića na stihove Miodraga Ž. Ilića "Procvetala lipa stara", jednu od najlepših dvojki iz svog opusa.

(Goran Milošević)

Video: Brat Darka Lazića došao na proslavu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA