"Ah, ljubav, ljubav": Sećanje na Nedžadov trijumf na "Ilidži 1968"

  • 1

Posebnu draž ovoj Ilidži dala je i činjenica što su neke pesme pevane u alternaciji i što su skoro svi učesnici nastupili sa po dve pesme

Ovako na prvu, reklo bi se, banalni i izlomljeni stihovi, sa ponekom suvišnom rečju. A kad čujete ove stihove u melodiji koja zvuči i sevdalijski i šlagerski, biće vam jasno zašto je "Ah ljubav, ljubav" pobednička pesma Ilidžanskog festivala 1968. godine (Prva nagrada stručnog žirija i Druga nagrada publike).

"Ah, ljubav, ljubav, to si bila ti,

k'o divna pjesma i najlepši sni,

volila si mene kao nikog,

volila si ti,i zauvijek srcem ljubit' htjela, moja ljubavi.

Nemoj više da me voliš, zaboravi sve,

nemoj nikad da me ljubiš, nemoj, molim te.

Ja odoh drugoj i zavoleh nju,

k'o da voljen nisam tvojom ljubavlju,

radost mog života, srca moga,

što mi dade ti,

sve to ode vječno i daleko s drugom ljubavi."

(Selver Pašić)

- Bio je to moj prvi, a ispostavilo se i trijumfalni nastup na Ilidži. Niko mi nije govorio, ali ja sam se držao pravila - slušaj Zaima, a pevaj na svoj način. Zaim je tih godina imao status božanstva, a Safet je bio već atraktivna zvezda.

- Izašao sam na binu siguran i u sebe i u pesmu. Dobio sam ubedljivo najveći aplauz, publika me nekoliko puta vraćala na binu, a osvojio sam "samo" Drugu nagradu publike - pričao je Nedžad Salković u radio izdanju Muzičke apoteke.

Novine su pisale o žestokom pevačkom obračunu i neviđenoj karnevalskoj atmosferi na letnjoj pozornici kraj Vrela Bosne:"Pevači podelili publiku, jer kad znamo kolika je popularnost ovog prvog, nije teško zamisliti kakav je uspeh postigao ovaj drugi."

- Posumnjao sam u lažiranje. Naime, uz svaku ulaznicu dobijao se jedan glasački listić, a na kraju je listića bilo više nego ulaznica.

Posebnu draž ovoj Ilidži dala je i činjenica što su neke pesme pevane u alternaciji ("Ah, ljubav, ljubav" pevala je i Beba Selimović) i što su skoro svi učesnici nastupili sa po dve pesme.

- Pevao sam i pesmu sjajnog Blagoja Košanina "Noćas nek' se pjeva", koja je poznatija po naslovu "Sve je samo varka". Obe pesme su ušle u kafane i na programe radio stanica. Ove dve pesme vinule su me u prvu ligu pevača narodne muzike, rame uz rame sa Safetom, Bilkićem, Cunetom.

Tako je bosanska sevdalinka dobila svog novog i autentičnog tumača, tako tihog, nenametljivog, a opet sugestivnog. Nedžad je pevao sa nekom suptilnom dozom suzdržljivosti, činilo se kao da je mogao i više.

Prvu nagradu publike osvojio je Zekerijah Đezić sa pesmom Blagoja Košanina "Ti pripadaš drugom". Drugu nagradu stručnog žirija osvojila je Nada Mamula sa pesmom Blagoja Košanina "Gdje si noćas kada kiša pada".

Jugoton je nastupio sa veoma šarolikom postavom, sa predstavnicima iz svih krajeva Juge. Nadolazeći i sve popularniji Meho Puzić nastupio je sa Šerbinom pesmim "Vrati mi se ljubavi" u alternaciji sa Bebom Selimović. Duet Bosa Ovuka i Rade Bogićević pevao je pesmu Petra Josimovića "Svatovi se okupili". Prva dama slavonske pesme Vera Svoboda pevala je i u duetu sa Perom Križanovićem i solo "Pala rosa svuda po sokaku" i "Ja i moja dika". Selver Pašić je potvrdio uspeh kompozitora festivala i sa pesmom "Hajde druže da pjevamo" u izvođenju Salema Treba.

Veoma zapažen nastup na Ilidži imao je i Spasoje Dukić, u to vreme jedan od najpopularnijih šumadijskih pevača, sa pesmama "Odrast'o sam u planini" i "Još te jednom zovem".

Sve izvođače pratili su ansambli Ismeta Alajbegovića Šerbe, Ratomira Petkovića i Baneta Milutinovića. Prvu nagradu u kategoriji instrumentalista zauzeo je frulaš Salko Seferćehajić sa "Zmajevačkim kolom".

(Goran Milošević)

Video: Zejna objavila projekat "Nova rasa", koji predstavlja mini-film i tri nove pesme i spota

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rile

    23. jul 2022 | 08:45

    Treba o ovome vise pisati. Ne verujem da mladi znaju koliko je bilo dobro. I treba preuzimati TV prenose sa Ilidze koja se obnavlja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA