Žiri za Safeta, publika za Dobrivoja: Sećanje na "Ilidžu 1970"

 
 
  • 0

- Na moju prvu "Ilidžu" sam otišao zato što je moj kolega Spasoje Dukić odbio pesmu, a Diskos je odabrao mene kao zamenu - rekao je Dobrivoje Topalović

"Sjaj mjeseče, dolame ti žute,

ne zalazi za tamne oblake, putuj sa mnom,

obasjaj mi pute do prozora najdraže djevojke.

Sjaj mjeseče žut, blistaj s neba svog,

obasjaj mi put, fenjera ti tvog.

Ja ću drumom pjesmu pjevajući,

ti me prati s nebeskog vrhunca,

da ne stradam dragoj putujući,

željan sam je kao zima sunca.

Kad probudim moje divno blago

da večeru i konak mi sprema,

putuj nebom kud je tebi drago

da svjedoka mojoj sreći nema."

(Safet Isović - Safet Kafedžić)

Ovo je pobednička pesma Ilidžanskog festivala 1970. godine. Safet Isović je komponovao i otpevao, Safet Kafedžić je napisao prelepe stihove, Buca Jovanović je odsvirao i aranžirao, a stručnom žiriju je preostalo jedino da bude objektivan.

"Ilidža 1970." promovisala je dvadesetak novih pesama i pevača iz najvećih diskografskih kuća (PGP, Jugoton, Diskos, Beograddisk). PGP je pored Safeta predstavljala i Vasilija Radojčić sa modernom pesmom Buce Jovanovića "Ti, samo ti", Nedžad Salković sa pesmom Joza Penave "Hej, krčmaru", Cune Gojković sa pesmom Radeta Jovanovića "Ljubav je večna". Nedeljko Bilkić je nastupio sa svojom kompozicijom "Sevdalinko, pjesmo naša", a Žika Nikolić je pevao Graićevu pesmu "Uspomene moje, uspomene davne".

Diskos je na "Ilidžu '70." poslao mladu ekipu pevača: Milan Babić je nastupio sa pesmom Doce Ivankovića "Hvala ti što mi reče", Radojka Milošević je pevala pesmu Spase Beraka "Još jedino tebe imam", a Dobrivoje Topalović je sa pesmom Ljubice Berak "Neverna moja ljubavi" osvojio Prvu nagradu publike.

- Na moju prvu "Ilidžu" sam otišao zato što je moj kolega Spasoje Dukić odbio pesmu, a Diskos je odabrao mene kao zamenu. U Sarajevo sam išao vozom, "Ćirom" preko Šargana. Onako neispavanog i čupavog nisu me ni prepoznali. Kad sam rekao šefu orkestra da sam Dobrivoje Topalović, pevač Diskosa, i da sam došao da probam pesmu za festival, rekli su mi: "Ma, gde ti da pevaš" - pričao je Dobrivoje Topalović u Muzičkoj apoteci.

- Predstavnik Diskosa je uspeo nekako da me ugura u program i, nećete verovati, ja osvojim Prvu nagradu publike. Mnogo mi je značio taj uspeh na čuvenom festivalu, porastao sam malo u očima kolega. Kasnije sam se hvalio i kumu Miroslavu iliću, govorio sam kad mogu ja da pobedim onda može svako. Kasnije se Miroslav hvalio meni da je i on pobedio na Ilidži, a da nije ni prisustvovao. Pustli pesmu sa razglasa i proglasili ga za pobednika!

Jugoton je nastupio sa veoma jakom postavom. Meho Puzić je pevao pesmu Blagoja Košanina "Jednom se živi", a Mladen Tomić je otpevao pesmu svog života "Gordana". Iako nije dobila nijednu nagradu, "Gordaba" je pobedila vek. Pobedila je i stručni žiri. Sličan uspeh ostvarile su i dame sevdaha Zora Dubljević sa pesmom Ljubice Berak "Veni, moja ljubavi" i Beba Selimović sa pesmom Irfana Ajanovića "O ćuti, ćuti, srce moje".

Debitantski nastup na Ilidži ostvario je i Hašim Kučuk Hoki sa pesmom Damjana Babića "Tugo moja, tugo" i osvojio Drugu nagradu publike.

- 1970. dobio sam poziv od čelnika RT Sarajevo da se pojavim kao debitant na najvećem festivalu narodne muzike. Tako sam ostvario svoj prvi od nekoliko nastupa na Ilidži sa pesmom Damjana Babića "Tugo moja, tugo".

- Kad sam se pojavio na bini, onako čupav i sa tamnim naočarima, nisam ni video pred koji mikrofon treba da stanem. Publika se smejala nekoliko minuta, niko me nije slušao, mislim da ni žiri nije uspeo da čuje šta i kako pevam. Tek pred kraj pesme publika se malo smirila, dobio sam ogroman aplauz i Drugu nagradu publike - pričao je legendarni Hoki.

Ako se uspeh jednog festivala meri brojem hitova i zvezda, onda je "Ilidža 1970" jedna od najuspešnijih. I posle pola veka slušaju se "Sjaj mjeseče žut", "Gordana", "O ćuti, ćuti, srce moje", "Veni moja ljubavi"...

(Goran Milošević)

Video: Zejna objavila projekat "Nova rasa", koji predstavlja mini-film i tri nove pesme i spota

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA