Ove su pesme bile namenjene Šabanu a posrećile se Drljači: Ko je Šabanov prvi nesuđeni kompozitor

 
 ≫ 
  • 1

Šaban je mudro ćutao o svom prvom nesuđenom kompozitoru i propalom prvencu, verovatno s razlogom

"Ti si sve što želim sad,

da te grlim, da te ljubim,

vrati mi se dok sam mlad.

Otkad drugom želiš poći,

sve te više volim ja,

ne odlazi, budi moja,

sve ću za te dati sad.

Oči moje suze liju,

na mom srcu golem jad,

svake noći sanjam

da te grli drugi momak mlad.

Još uvek si želja moja,

moga srca još si san,

vrati mi se, obasjaj me,

kao sunce majski dan.

Još te volim kao pre,

ne daj drugom da te ljubi,

ne daj da nam ljubav mre."

(Žarko Pavlović Valjevac)

"Ti si sve što želim" iz 1969. podigla je Boru Drljaču u zvezdanu orbitu. Malo je poznato, međutim, da je ova lepršava i poletna dvojčica bila namenjena Šabanu Šauliću.

- Zbog pesme "Ti si sve što želim" Žarka Pavlovića Valjevca postao sam jugoslovenska zvezda, a jedan drugi Valjevac, pop Vlada Zečević, me krstio i dao mi ime. Pošto sam rođen na početku Drugog svetskog rata, u vihoru ratnih borbi, nadenuše mi ime borbeno ime - Borislav!

- Borio sam se kroz ceo život, borio sam se i za goli život, borio sam se i za pesme i za žene. Izgleda da sam u toj borbi i Šabanu preoteo pesme. Doduše, i stariji sam od Šabana deset godina. Kad je Šaban počeo da snima sa Bucom, ja sam već bio zvezda u usponu - govorio je Bora Drljača u Muzičkoj apoteci.

Na Šabačkom vašaru, krajem 60-ih, Šaban je upoznao svog prvog nesuđenog kompozitora.

- Šaban je kao klinac od šesnaest godina dolazio na Šabački vašar da upozna Žarka Pavlovića Valjevca, Peru Grubića i mene, trio koji je tih godina "ubijao" po kafanama i šatrama. Dobro se sećam, prašina do kolena, Šaban u plastičnim sandalicama sa gustom crnom kosom u pratnji strica Alije - kaže Nikola Urošević Gedža.

- Šabanov stric nam plati da "malom" pružimo priliku da nešto otpeva. Kad je drmn'o jednu sevdalinku, mi se zabezeknusmo i poželesmo još. Naravno, i Valjevac je bacio oko na mlađanog Šabana. Pripremio mu je pesme, al' se nešto "iskundačilo" pa nisu snimili. Tako se Šaban posrećio Buci, a siguran sam i Buca Šabanu.

Šaban Šaulić je, i pre nego što je upoznao Bucu Jovanovića, imao priliku da snimi ploču sa hitmejkerom Žarkom Pavlovićem Valjevcem. Sve je bilo spremno za Šabanov prvenac: i pesme ("Ti si sve što želim", "Bolujem, dragu milujem", "Dođi u snu majko", "Al' ipak idi drugom") i izdavač (Jugoton).

- Šabanov stric je doveo Šabana kod Živote Pavlovića, Žarkovog rođenog brata, jednog od najboljih majstora leve i desne ruke i jednog od najboljih majstora za drugu harmoniku. Krajem 60-ih bio sam učenik kod čuvenih Valjevaca i sećam se kako su moji majstori obukli Šabana u novo odelo i odveli ga da nastupi u čuvenom Valjevskom "Grandu" - priča Mića Teofilović.

- Žarko je bio jedan od najtalentovanijih kompozitora tog doba, pustio je pipke u svim diskografskim kućama. Bio je neviđen maher za otkrivanje talenata i jako sposoban da unovči svoje pesme. Žarko je bio svestan do kakvog je dragulja došao, ali je izgleda postavio nemoguće uslove čelnicima produkcija.

Muzička apoteka, Bora Drljača, Žarko Pavlović Valjevac Foto: Promo

Tako je Žarko Pavlović Valjevac prvi od kompozitora došao do Šabana. Snimio je sa Šabanom četiri pesme na kaseti i odneo u predstavništvo Jugotona u Beogradu.

- Šabana sam upoznao kao golobradog dečkića u legendarnom "Grmeču". Žarko Pavlović Valjevac ga doveo u Jugoton sa već pripremljenim pesmama i demo snimcima. U Jugotonu su bili oduševljeni i pesmama i mlađanim Šabanom, ali, na Šabanovu nesreću, tu se zadesio Bora Drljača koji je postao velika zvezda posle hita "Za ljubav tvoju mladost sam dao" - pričao je čuveni tekstopisac Mlađa Nikolić.

- Žarko Pavlović Valjevac je sve četiri pesme koje je snimio sa Šabanom prepustio Bori Drljači. Ja sam otpratio Šabana preko Zelenog venca do autobuske stanice, a usput sam sa diktafona preslušao te pesme. Sledio sam se kako dečko peva, predložio mu da ga odvedem kod mog saradnika Ace Stepića. Ipak, Buca je bio brži.

Šaban je mudro ćutao o svom prvom nesuđenom kompozitoru i propalom prvencu, verovatno s razlogom. Da je Šaban počeo da snima sa Žarkom, možda nikad ne bi postao Bucin pevač.

(Goran Milošević)

Video: Poslednji snimak Lijama Pejne: Objava slavnog pevača (31) nastala nekoliko minuta pre tragedije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vera. V.

    3. maj 2022 | 16:26

    Gorane hvala za divan tekst. Podsetio si me na divno vreme kada su u Valjevskom Grandu nastupali veliki muzicari i pevaci a mi uzivali slusajuci. Gedzu i Petra bracu Zarka i Zivoru.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA