Napisao Jova Zmaj, pevački onarodio Mile Bogdanović: 150 godina pesme "Tiho noći"

 
 ≫ 
  • 0

"Tiho noći" je jedna od najpevanijih pesama legendarnog Jove Zmaja, možda i najlepša narodnjačka uspavanka, starogradski klasik u hiljadu verzija

"Tiho, noći,

moje sunce spava,

za glavom joj

od bisera grana,

a na grani

k'o da nešto bruji,

to su pali

sićani i slavuji.

Žice predu

iz svilenog glasa,

otkali joj

duvak do pojasa,

pokrili joj

i lice i grudi

da se moje

sunce ne probudi."

(Jovan Jovanović Zmaj)

"Tiho noći" je jedna od najpevanijih pesama legendarnog Jove Zmaja, možda i najlepša narodnjačka uspavanka, starogradski klasik u hiljadu verzija. Ovih 16 stihova u četvercu i šestercu našli su se u brojnim antologijama ljubavne poezije i na nosačima zvuka stotina pevača narodne i zabavne muzike.

- Otkad znam za sebe znam i za čika Jovu Zmaja. I pre polaska u školu znao sam mnogo pesama našeg najdražeg pesnka - pričao je Mile Bogdanović (1923 - 2012) u Muzičkoj apoteci.

- Sem toga, bio sam učenik Osnovne škole "Zmaj Jovan Jovanović", čije je zdanje bilo jedno od najlepših u beogradskoj arhitekturi tog vremena. Nažalost, škola je srušena prilikom bombardovanja Beograda 6. aprila 1941. godine.

Gotovo sudbinska vezanost Mileta Bogdanovića za Jovu Zmaja krunisana je prvim nastupom na Radio Beogradu.

- Čim sam se upisao u OŠ "Jovan Jovanović Zmaj", odmah sam izdvojen da pevam u horu. Među prvim pesmama koje sam naučio od moje učiteljice Ružice Mihajlović (bila je dirigent školskog hora) bila je i Zmajeva pesma "Tiho noći".

- Već u četvrtom razredu osnovne, 26. juna 1934, zapevao sam pred mikrofonom Radio Beograda koji je tada bio u zgradi Akademije nauka. Bila je to pesma "Tiho noći", koja me prati kroz ceo život i karijeru.

Tako je jedna izrazito gospodska pesma našla svog najgospodskijeg tumača. Snimao je Mile "Tiho noći" i na Radio Beogradu i na Radio Sarajevu, snimao je i na nekoliko svojih ploča i CD-a.

- Sećam se, u tek oslobođenom Beogradu bila je proslava za borce. Tom prilikom upoznah profesora Miodraga Vasiljevića, tadašnjeg šefa odeljenja narodne muzike na Radio Beogradu. Samo mi priđe čovek i pozva na radio da pevam.

- Odem u Radio Beograd, otpevam jednu dalmatinsku i jednu makedonsku pesmu, i prođem audiciju. Na Svetog Nikolu, imao sam prvu emisiju na oslobođenom Radio Beogradu. 19. decembra 1944. spiker najavi: Mile Bogdanović peva "Tiho noći" uz Tamburaški orkestar Radio Beograda.

"Tiho noći" snimali su i Zvonko Bogdan, Dušan i Žarko Dančuo, Živan Milić, Nada Mamula, Merima Njegomir, Bata Vučetin i ostali velikani narodne muzike. "Tiho noći" snimili su i tamburaši Janike Balaža i trubači Feata Sejdića, dečji ansambl "Kolibri", ansambl "Đerdan", Mišo Kovač... Dragan Stojnić je na svojim čuvenim Osmomartovskim koncertima u Domu Sindikata redovno pevao i "Tiho noći".

- Drago mi je da sam svojom interpretacijom i brojnim snimcima na nosačima zvuka onarodio jednu ovakvu pesmu. "Tiho noći" se i danas peva i mislim da će se večno pevati - ponosno je pričao bard starogradske pesme Mile Bogdanović.

(Goran Milošević)

Video: Poslednji snimak Lijama Pejne: Objava slavnog pevača (31) nastala nekoliko minuta pre tragedije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA