Hoki je mnogo više od "Pijem da je zaboravim": Estradne bravure prvog narodnjačkog čupavca

 
 
 ≫ 
  • 0

Hašim Kučuk Hoki nije samo "Pijem da je zaboravim". Snimio je oko 200 pesama na tridesetak malih i velikih ploča

"Ne zameri mome oku, što te noćas tako gleda,

bez tebe sam dugo bio pa mi želja mira ne da.

Gledaj me u oči dok ja gledam tebe,

u očima tvojim tražim deo sebe.

Neka tvoje oči budu ogledalo duše tvoje,

ne bi smele oči verne od istine da se boje.

Ne plaši se mog pogleda, iz očiju sve se vidi,

oči će mi tvoje reći ostani il' drugoj idi."

(Hašim Kučuk Hoki - Ruždija Krupa)

Prvi narodnajčki čupavac i, kako sam kaže, najmlađi mujezin u Jugi, voleo je poeziju, voleo je sevdah i dvojku, hvalio se šumadijskim poreklom, obožavao Tita. Snimao je stihove Dučića, Desanke, Đure, Zmaja.

1976. snimio je stihove Ruždije Krupe i pretočio u urbanu dvojčicu "Gledaj me u oči". Hoki peva, Tozovac svira sa svojim ansamblom "Zlatne strune". E, to se zove zalogaj za muzičke gurmane. Nije hit, al' može da se izbunari.

- Joj, gde me nađe - uskliknuo je Hoki kad sam mu pustio ovu pesmu krajem prošlog veka u emisiji "Sabor" na Studiju B.

- Voleo sam tu pesmu, bilo mi krivo što nije veći hit i što nije prošla. Obično, gde god dođem, pevao sam samo "Pijem da je zaboravim", ko zna koliko puta. Zbog tog megahita bio sam velika zvezda, ali sam zapostavio desetine prelepih pesama iz mog repertoara.

Hašim Kučuk Hoki je rođen na današnji dan, 31. marta u Fojnici. Prvu ploču snima 1969. godine, a vodeću pesmu "Nema te više Alija" posvećuje svom ocu.

- Moj otac Alija je bio nepismeni pastir. Učio me je tri stvari: ne kradi, ne laži, poštuj starije! Očeva najveća želja bila je da me vidi u Titovoj uniformi. Ono što sam 1967. u vojsci u Titogradu obećao Titu i Jugi, smatram ne samo zakletvom nego i životnim motom.

- Prvi put sam video tramvaj i voz kad sam otišao u vojsku. Uspeo sam nekako da završim grafičku školu, a odmah posle vojske diplomirao sam u sarajevskim kafanama: "Koševo", "Romanija", "Bembaša", "Pionirska dolina".

- Napravio sam jedan lep orkestar, svi smo pustili duge kose, a pevali sevdah. Bio sam prvi čupavac u narodnoj muzici. U kafani sam upoznao i mog prvog kompozitora Dragana Tokovića, oca svih naših kantautora. Kad sam mu ispričao svoje rudničko poreklo, oduševio se i ponudio mi pesmu "Nema te više Alija" (tu pesmu je pre mene snimio Aca Trandafilović pod nazivom "Nema te više Momčilo, junačino").

Hašim Kučuk Hoki nije samo "Pijem da je zaboravim". Snimio je oko 200 pesama na tridesetak malih i velikih ploča.

- 1970. dobio sam poziv od čelnika Radio televizije Sarajevo da se pojavim kao debitant na najvećem festivalu narodne muzike. Tako sam ostvario prvi od nekoliko nastupa na "Ilidži" sa pesmom Damjana Babića "Tugo moja, tugo". Kad sam izašao na binu, publika se smejala jedno petnaest minuta. Nekako sam počeo da pevam i na kraju dobio ogroman aplauz i drugu nagradu publike.

1972, samo nekoliko meseci posle megahita "Pijem da je zaboravim", snimio je svoju najkraću pesmu sa prelepom porukom "Pevaj prijatelju, digni čašu vina, svaki čovek u životu svoje jade ima".

Muzička apoteka Hašim Kučuk Hoki Foto: Promo, Pixabay

- Naš čovek voli tugu, zna da se veseli i kad mu je najteže. Ako je već tako, ja bih da produžim ugođaj. Kad sam snimio "Pijem da je zaboravim", govorili su mi da više ne treba da snimam jer je teško dostići takav hit. Nisam stajao, snimao sam i nekoliko singlova godišnje, pomerao sam granice svog izraza, snimao i klasične zabavnjake.

1972. godine ostvaruje pobedu i na festivallu "Beogradski sabor". Sa pesmom Selvera Pašića "Ja sam noćas najtužniji" osvaja prvu nagradu publike.

- Početkom sedamdesetih bio sam najveća zvezda modernog folka. Svi festivali su bili pod mojim nogama! Čak je trebalo da nastupim i na "Splitskom festivalu" sa zabavnom pesmom Hrvoja Hegedusića "Tvoja mati legla je da spava".

- Međutim, legendarni pevači zabavne muzike potpisali su peticiju i zapretili bojkotom ako se ja pojavim. Plašili su se šta će reći raja ako im jedan čupavi narodnjak odnese nagradu. I tu zabavnu ploču sam prodao u 300.000 primeraka.

Hoki je 1973. (13 godina pre Radoslava Rodića Rokija) prvi snimio večiti hit Dragana Tokovića "Volim da te volim". 1975. predstavljao je sarajevski "Diskoton" na Festivalu jugoslovenske narodne muzike u Parizu sa Krnjevčevim pesmama "Na trgu belih ruža" i "Ti si moja ljubav". Snimao je i "Lelu Vranjanku, "Romanijo, goro Jelovita", "Oj devojko, điđo moja" i ostalu narodnjačku klasiku.

Svojom pojavom i manirima uzdrmao je jugoslovensku estradu. Umesto šljivika, livada, ovaca, ljubavnih kukumavki, pevao je i snimao poeziju najvišeg nivoa.

Hokijeve pesme potpisuju vrhunski kompozitori i tekstopisci: Dragan Toković, Ismet Alajbegović, Šerbo, Jovica Petković, Mija Krnjevac, Aca Stepić, Ruždija Krupa, Predrag Kojdić, Hilmo Mujić... Snimao je Hoki i Desanku, Dučića, Jovu Zmaja, Đuru...

- Tim ljudima htedoh o svom trošku da podignem spomenike na Kalemegdanu, al' me spreči rat u Jugi. To su moji pesnici, ja ih volim, ja ih osećam. Ako si jugoslovenski državljanin, onda si Jugosloven i po osećajnosti i po nacionalnosti.

Hašim Kučuk Hoki nastradao je 26. novembra 2002. u saobraćajnoj nesreći u Kovilju.

(Goran Milošević)

Video: Poslednji snimak Lijama Pejne: Objava slavnog pevača (31) nastala nekoliko minuta pre tragedije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA