Kako je jedna "izlomljena" pesma od pre 40 godina postala skoro neizbežna u Grandovim audicijama

 
 ≫ 
  • 2

1982. godine na Brunclikinom albumu u izdanju PGP-a pojavila se pesma "A tebe nema", jedna od najlepših oda proleću u narodnoj muzici

"Ponovo se sunce umiljava zori

i novom danu,

zracima golica travu punu rose,

a ja se sećam k'o da juče beše,

kad si mi maslačke stavljao u kose.

I sve je isto kao nekad davno,

zelene polja, blistaju breze,

i behar se u procvat sprema,

a tebe nema, a tebe nema.

Svuda se čuju pesme kopača

i frule zov,

vodonoša vodu sa izvora nosi,

a ja se sećam k'o da juče beše,

kako smo po livadi trčkarali bosi.

Fenjere svirci lagano pale,

spušta se mrak,

na počinak idu jaganjci beli,

a ja se sećam k'o da juče beše,

kako smo se nekad ti i ja voleli."

(Ljubo Kešelj - Zorica Brunclik)

1982. godine na Brunclikinom albumu u izdanju PGP-a pojavila se pesma "A tebe nema", jedna od najlepših oda proleću u narodnoj muzici. Ko zna šta bi bilo sa ovom pesmom da ne beše "Her Žike" i njegovog prijatelja sa jarećom bradicom.

- Malo je poznato da je Zorica Brunclik napisala stihove pesme "A tebe nema", a na ploči se potpisala imenom i prezimenom svog rođaka Živorada Miljkovića. Ta pesma je čudo božje, možda i vrhunac naše saradnje, iako smo imali većih hitova i pre i posle ove pesme - kaže maestro Ljubo Kešelj, kompozitor pesme "A tebe nema".

- Dok sam pripremao ceo album za Zoricu, pozvala me Lidija Habić iz RTS-a sa željom da im pripremim jednu pesmu, orkestar i pevačicu za film "Kakav deda, takav unuk" u okviru serijala "Lude godine". Ja im rekoh da dođu u studio i izaberu pesmu. Među desetinama pesama odabrali su "A tebe nema".

Iako je bila "A1" na albumu, "A tebe nema" dugo je bila u senci pesme "Preboleću" (preteške i prespore pesme u trajanju od šest i po minuta).

- "A tebe nema" je stilski veoma neobična, teška za pevanje, sa dosta prelaza. Tako "izlomljene" pesme po pravilu ne postaju hit, ostaju samo lepe pesme koje se ne slušaju. Sigurno bi i "A tebe nema" doživela sličnu sudbinu da ne beše ekranizacije i te scene sa "Žikom Pavlovićem". Zahvaljujući "Gidri" i skoro svakodnevnim reprizama, ova pesma postade i skupa i prestižna.

Godine su prolazile, a maesto Ljubo Kešelj je skoro i zaboravio na svoje remek-delo. Živeo je u ubedenju da je uradio jednu umetničku pesmu za film, bez diskografsko-komercijalnih pretenzija.

- Početkom ovog veka zvoni mi telefon. Nepoznati glas se predstavi i, čim reče da je čelnik jedne diskografske produkcije, znao sam da mu nešto debelo trebam. Tako je i bilo - jedna pevačica tražila je dozvolu da snimi jednu moju staru pesmu, pa traži moju dozvolu, al' ako je moguće da je ne psujem preko telefona.

- Direktor produkcije je tražio odobrenje da Zorica Brunclik stavi pesmu "A tebe nema" na svoj novi CD. Iskreno, bio sam zatečen, a s druge strane bilo mi drago jer oboje znamo koliko je to dobra pesma i koliko smo emocija u nju izlili. Dozvolio sam bez ikakve naknade, uz samo jedan uslov - da se stavi originalni snimak sa ploče, jer to je nešto neponovljivo.

Pesma "A tebe nema" postala je jedna od najizvođenijih u audicijama "Zvezda granda" i "Nikad nije kasno".

(Goran Milošević)

Video: Marija Šerifović pokazala šta baka Verica radi kad je sama sa unukom: U domu trešte narodnjaci

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • blingaro

    20. mart 2022 | 09:42

    Slična je sudbina pesme "Kaluđeru moj". Kvalitet uvek ispliva.

  • Ceki

    21. mart 2022 | 09:37

    Pošto kvalitetnih pesama i serija danas nemamo zlatne 80-te.. vratile su danas repriziranje serija filmova i muzike iz tog vremena na male ekrane.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA