Narodna kola Rajka Marinkovića: Budžin merak na harmonici (PLEJLISTA)

 
  • 1

Orkestar Rajka Marinkovića Budže bio je jedan od najtraženijih na veseljima u Srbiji i inostranstvu. Na tim veseljima otkrivani su mnogi talentovani svirači i pevači.

Mirno pomoravsko selo Lugavčina kod Smedereva dalo je našem rodu Burduša, Rajka Životića, Lepog Caneta, Bulidžu.

Dalo nam je i scenaristu Žiku Lazića koji je te stvarne likove ovekovečio u "Muzikantima" i "Građanima sela Luga". Dalo nam je i legendarnog harmonikaša Rajka Marinkovića Budžu. Ovo je priča o velikom a neizvikanom majstoru, tvorcu mnogih narodnih kola, učitelju i uzoru mnogih harmonikaša.

- Harmonika je moj život i moja ljubav i u osmoj deceniji života. Kad čujem ovu decu, kad vidim dokle su dogurali Mirko Kodić, Patalo, Lelo Nika i mnogi drugi, i ja se podmladim. To je samo potvrda da nisam pogrešio u proceni i da harmonika ima budućnost - pričao je Budža u mikrofon Muzičke apoteke na Saboru harmonikaša u Lugavčini.

Rajko Marinković Budža je rođen sredinom prošlog veka u selu Lugavčina kod Smedereva u muzičkoj familiji. Deda Boža je svirao bas, otac Mile kontrabas, stric Draga tamburicu. Rajkov ujak Rajko Životić je svirao violinu i imao svoj orkestar. Njegov lik je ekranizovan u legendarnoj seriji "Muzikanti" u briljantnom izvođenju Milana Srdoča.

- Imao sam šest godina kada sam zavoleo muziku i počeo da sviram. Imao sam i tu sreću da se rodim i rastem u okruženju velikih harmonikaša, pa i mog slavnog zemljaka Dragiše Drenjakovića Pikavla. I sad mi suze krenu kad se setim kako me otac odveo kod velikog majstora. Pikavle je sa svojim orkestrom pratio poznate pevače u Domu sindikata u Beogradu. Pripala mi je čast da sa svojih 12 godina odsiram jedno kolo. Bio je to moj prvi javni nastup i aplauz.

- Kada je moj majstor Pikavle otišao u Sarajevo na poziv njihovog čuvenog ansambla, ukazao mi je najveću počast u životu - da 33 učenika vežbam i držim na okupu. Na žalost, moj majstor Pikavle je umro mlad, a mene su angažovali mnogi ansambli, pa i slavni frulaš Tihomir Paunović. Odsvirao sam mnoge hitove tandema Novica Urošević-Tihomir Paunović, a sredinom 70-ih formirao sam svoj orkestar.

Od 1977. do 1989. snimio je Budža dva singla i desetak studijskih albuma sa stotinak autorskih narodnih kola: "Burtanovo", "Milankino", "Brza paljba", "Smederevska petorka", "Znanje imanje", "Košava", "Romska šetnja", "Pecaroško", "Učeničko", "Leptirov let", "Gocino", "Piromanka", "Deda Ljubino", "Gašino", "Lugavčanka", "Lugavčanski melem", "Kolo Studija B", "Jugodisk kolo", "Milkina Svadba", "Šiš-miš", "Vlaški žubor", "Rumunska pletenica", "Godominsko", "Zivino lagano"...

- Budža je jedan od mojih prvih učitelja. To je čovek sa kojim sam prvi put zasvirao na ploči, to je majstor koji me uveo u studio sa 18 godina. I danas se radujem kad ga vidim, naročito u njegovoj Lugavčini na jedninstvenom i najvećem Saboru harmonikaša na ovim prostorima - kaže maestro Mirko Kodić.

Muzička apoteka Rajko Marinković Budža Foto: Promo, Pixabay

Orkestar Rajka Marinkovića Budže bio je jedan od najtraženijih na veseljima u Srbiji i inostranstvu. Na tim veseljima otkrivani su mnogi talentovani svirači i pevači.

- Tako sam otkrio i Angela Dimova i angažovao ga da peva u mojoj ekipi. Na mojoj ploči je snimio pesmu "Hej gvožđari vi ste uvek puni para" sa kojom smo plenili na mnogim svadbama. Odveo sam ga i kod Novice Uroševića koji mu je komponovao ceo album i večiti hit "Ovo je priča o nama".

U Lugavčini se skoro dvadeset godina održava Sabor harmonikaša koji nosi ime Dragiše Drenjakovića Pikavla, Budžinog učitelja. U organizaciji festivala i dalje je neizbežan majstor Budža. Tek kad Budža podigne saborsku zastavu, harmonikaška fešta može da počne.

(Goran Milošević)

Video: "Izgladićemo odnose kad odemo kući": Nadica Ademov izašla iz porodilišta, pa pomenula ćerku i muža

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan Sinđelić Sinđa

    13. februar 2022 | 10:25

    Bravo Gorane Milošević da si se ti setio ovog maestra na harmonici Rajka Marinković Budže koji je svirao sa velikim Budimirom Bucom Jovanović na hit paradi 1978 pošto je Buca pratio sve pevače hit parade a ujedno je i komponovao i aranžirao tako se i Budža se pojavljiva na nekoliko gramofonskih ploča kao Aranžer te godine 1978 ujedno da se ne zaboravi Rajko Marinković Budža da je od prvih harmonikaša pratio Šabana Šaulić na gostovanju po inostranstvu i u našoj zemlji tada Jugoslaviji

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA