Ova pesma je vinula u orbitu jednog kompozitora i jednu pevačicu: Pola veka hita "Ne daj da nas rastave"

 
 ≫ 
  • 0

Imala je Zorica tokom karijere možda i većih hitova, ima i danas na Jutjubu mnogo pesama sa višemilionskim pregledima, ali "Ne daj da nas rastave" je jedina pesma koja je prati svih ovih pedesetak estradnih godina

"Ti ne smeš da se ljutiš i ako sam pogrešila,

jer i ja sam tebi dragi mnogo puta oprostila.

Ne daj da nas rastave ovi ljudi zli,

jer u srcu mome živiš samo ti.

Evo ti ruka moja povedi me kuda želiš,

oprosti mi ja te molim i reci mi da me voliš.

Pogreših samo jednom i nikada neću više,

a tvoja će reč ljubavi noć neverstva da izbriše."

(Novica Urošević)

Ko o čemu, narodnjaci o rastanku. Zato je Branislav Nušić davno zavapio: "Srbijo, tvoji pesnici plaču!". Reklo bi se, onako na prvu, da je i "Ne daj da nas rastave" samo još jedna u nizu narodnjačkih kukumavki o rastanku i izgubljenoj ljubavi. Ovo je priča o pesmi koja je Zoricu Brunclik vunula u zvezde, a njenog kompozitora Novicu Uroševića u najtiražnijeg hitmejkera narodne muzike.

"Ne daj da nas rastave" snimljena je 1974. godine na prvoj ploči Zorice Brunclik u izdanju PGP-a. Na ploči nije potpisan Novica Urošević kao tekstopisac i kompozitor pesme, već je kao kompletan autor potpisan Tihomir Paunović (pretpostavljam nije greška već namera teška, zbog tantijema), tadašnji neprikosnoveni šef čuveneg ansambla.

- Kada sam početkom 70-ih osnovao svoj ansambl, Novica Urošević je počinjao u našoj ekipi. Svirao je gitaru sa četiri žice i pomalo pevao, počeo da komponuje i snima ploče. Imali smo iza sebe nekoliko uspešnih ploča, a onda smo čuli za jednu talentovanu dugokosu crnku. U požarevačkoj "Avali", sadašnjem hotelu "Dunav", pevala je Zorica Brunclik sa orkestrom svog prvog muža Zorana Tutića. Otišli smo jedno veče da je čujemo i oduševili se bojom glasa i harizmom koju poseduje.

- Novica joj je ponudio pesme "Ne daj da nas rastave" i "Jedna ljubav ne postoji više". Tada se kompletna narodnjačka elita pripremala za predstojeći Jugoslovenski festival narodne muzike u Parizu. Uoči snimanja ceo dan smo vežbali sa braćom Matušić u Kučevu, a Zorica je iste večeri snimila ove dve pesme i ubrzo postala velika zvezda. Posle uspeha sa prvom pločom, Zorica je snimila sa mojim ansamblom još dva singla i svoj prvi kompilacijski album.

- Zato me i pitaju prijatelji zar je moguće da me Zorica ne pominje u svojim intervjuima. Ja se ne ljutim, možda je to i razumljivo. Odmah posle Zorice ja sam se bacio u potragu za novim pevačkim zvezdama - kaže legendarni Tihomir Paunović, muzički otac većine pevača iz Istočne Srbije i prvi frulaš koji je osnovao svoj orkestar.

Ta 1974. bila je presudna za rađanje kompozitorskog fenomena Novice Uroševića. Sa pesmama "Ne daj da nas rastave" i "Jedna ljubav ne postoji više" Zoričin prvenac ostvaruje tiraž od 300.000 prodatih primeraka. Tako je put do zvezda bio trasiran i za Zoricu i za Novicu.

Muzička apoteka Ne daj da nas rastave Foto: Promo

O tome kakav je hit bila pesma "Ne daj da nas rastave" i kakav je hitmejker postao Novica Urošević, svedoči i tekst iz dnevnog lista "Politika" iz 1985. Novinar Slobodan Stojićević je u tekstu "Najviše para na estradi" napisao da je "od Uprave prihoda u Požarevcu dobio obaveštenje da je do 31. januara, krajnjeg roka za prijavu ukupnog prihoda građana u prošloj godini, 39 Požarevljana prijavilo zaradu veću od 720.000 dinara. Najveću sumu je, kao i prethodnih godina, prijavio Novica Urošević: ukupno sedam miliona dinara, od čega državi ide milion i po."

1992. godine Zorica Brunclik je još jednom snimila pesmu "Ne daj da nas rastave", i to na albumu PGP-a sa ansamblom Miroljuba Aranđelovića Kemiša.

Imala je Zorica tokom karijere možda i većih hitova, ima i danas na Jutjubu mnogo pesama sa višemilionskim pregledima, ali "Ne daj da nas rastave" je jedina pesma koja je prati svih ovih pedesetak estradnih godina.

(Goran Milošević)

Video: "Izgladićemo odnose kad odemo kući": Nadica Ademov izašla iz porodilišta, pa pomenula ćerku i muža

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA