Mikica Marković, dva puta Prva harmonika Jugoslavije: Magistarski drhtaj harmonike (PLEJLISTA)

 
 ≫ 
  • 2

Maestro Mikica Mariković je dugodišnji član žirija Prve harmonike u Soko Banji i vrhunski pedagog, prava škola harmonike

Miodrag Mikica Marković je jedan od retkih majstora harmonike koji je svom božjem daru pridodao i akademsko zvanje magistra muzike.

- Majka Radmila i otac Momir dali su mi gen, a sve ostalo sam usavršavao sam sa svojim majstorima, nastavnicima i profesorima muzike. Harmoniku sam učio kod Predraga Stojanovića u mom rodnom Nišu. Oslobodio sam ruku, postavio prste i naučio prve narodne pesme, a u školi sam učio sve drugo, osim harmonike - kaže maestro Mikica Marković.

- Ubrzo sam upisao Nižu muzičku školu, odsek violine i Srednju muzičku školu, odsek violine i gitare, paraleno sa Muzičkom školom "Stanković" u Beogradu. Početkom osamdesetih upisao sam Muzičku akademiju u Beogradu, teorijski i violinski odsek. Uporedo sam svirao, snimao i studirao, diplomirao i magistrirao na Muzičkoj akademiji.

Miodrag Mikica Marković je jedan od rekordera među harmonikašima po broju snimljenih narodnih kola. Dva singla, nekoliko koktel albuma i ploča, nekoliko CD-a, oko 200 snimljenih kola.

1979. postaje Prva harmonika Jugosoavije u kategoriji juniora, a 1981. godine osvaja Prvu harmoniku Jugoslavije u kategoriji seniora i snima prvu singl ploču za PGP sa četiri kola: "Novi niški čoček", "Bogdanov čoček", "Cacin merak" i "Zoričino kolo".

1981. godine Mikica Marković snima i svoju prvu koktel LP ploču za Diskos sa "Biljaninim" i "Zoričinim" kolom i drugu singlicu sa "Bobanovim kolom" i "Niškim vezom".

Prvu samostalnu LP ploču snima 1983. za Jugodisk sa 11 kola: "Olimpijsko", "Mikicino strujno kolo", "Niški vez", "Makedonsko oro", "Suzanino", "Momirovo"...

- Ta ploča mi je posebno draga i zbog kola i zbog autentičnog naziva albuma - "Drhtaj harmonike". To je album prepun inovacija, sa posebnim trzajima meha, tzv. treća ruka.

1985. snima drugu LP ploču za Jugodisk sa čuvenim aranžerom i producentom Draganom Kneževićem: "Novo Zoričino", "Bogdanov čoček", "Iseljeničko kolo", "Kumovo", "Makedonsaka igra", "Vlaška šubara", "Spikersko kolo"...

- Na samom snimanju Dragan Knežević se našao u čudu, pa je pitao: "Ko je pravio ove aranžmane, šta je ovo?" Pomislio sam da će me izbaciti iz studija, a čovek mi pruži ruku i predloži da sviram harmoniku na pločama njegovih pevača. Tako je i bilo. Svirao sam na pločama Ljiljane Petrović, Miće Trišića, Zorice Minić, Goce Vučković...

Treću LP ploču snima za Diskos 1988: "Mikicin sa-sa", "Mitketovo oro", "Jovankino kolo", "Vlaška tuga", "Novo Žiletovo", "Vukovo kolo",

- Tad kad mi se pojavio treći album služio sam vojsku. Ploču sam snimio pre vojske, a nisam ni znao kad se pojavila. Tek posle nekoliko meseci dolaze roditelji u kasarnu da mi se pohvale kako mi je ploča postala zlata, a kaseta dijamantska.

Četvrti album snima 1990. za Diskos sa obradama izvornih bisera: "Moravac", "Užičko", "Čačak", "Žikino", "Rumenka", "Ševa", "Šota", "Niška banja", "Svilen konac", "Dvije su se vode zavadile".

- Tu ploču i kasetu sam prodao u 200.000 primeraka i ušao u anale Radio Beograda kao redak instrumentalista koji prodaje ploče u većem tiražu i od pevačkih zvezda. Ubrzo sam snimio i "Izvorni biseri - drugi deo": "Tamo daleko", "Marš na Drinu", "Trojanac", "Leskovačka četvorka", "Čarlama", "Kokonješte", "Paraćinka", "Džumbus kolo"...

Muzička apoteka Miodrag Mikica Marković Foto: Promo

1991. snima i peti album "Umetnost igre 2002" sa desetak tehnički prestižnih kola: "Sarajevkino", "Momirovo", "Nizamski rasatanak", "Stani, stani Ibar vodo", "Pšeničice sitno seme", "Mirjanino oro".

- To je tehnički moj najbolje odsviran album. U dogovoru sa saradnicima predvideo sam da će, možda, tek za desetak godina muzičari pokušati da skinu te numere.

Šestu ploču "Mikica Marković sa svojim talentima" snima 1992. za Diskos: "Šumadijsk opanak", "Zlatiborsko kolo", "Lazarica", "Smiljanovo kolo", "Markovo kolo"...

- To je ploča sa najtalentovanijom grupom harmonikaša koja je u to vreme učila kod mene. Takač Nenad iz Starih Banovaca koji je pratio i Šabana Šaulića na turnejama, moj sestrić Slobodan Stanković, Miroslava Berisavljević iz Soko Banje, moja kasnija supruga.

Svoju posvećenost evergrinu i klasici krunisao je albumom iz 1993. "Music for all the times" (Muzika za sva vremena): "Love Story", "Spanis Eyes", "Kaljinka", "Polka Italiana", "Mađarska igra", "La Canarie", "Falling Leaves"...

- To je svetski projekat sa najvećim majstorima, koji su svirali i na nekim mojim ranijim albumima: Miša Blam je svirao kontrabas i bas gitaru, Dule Jovanović je svirao klavir, Dobrica Vasić i Moma Stanojević violinu, Bora Dugić frulu, Zoran Marjanović bubnjeve, Ratko Jovanović klarinet, Ivica Mit saksofon. Ova ploča je izazvala prelepe kritike, strane kolege su bile u čudu kako to svira harmonikaš iz Srbije.

Za vreme bombardovanja 1999. Mikica Markovićs snima svoj deveti album, a prvi CD za "Šića produkciju", a ubrzo i drugi CD za "Diskoton". Usledila su nova koktel izdanja sa hitovima, i tako - petnaestak albuma.

Maestro Mikica Mariković je dugodišnji član žirija Prve harmonike u Soko Banji i vrhunski pedagog, prava škola harmonike.

- Pomažem deci da izgrade sebe i svoj izraz, od prstometa, interpretacije i aranžmana do poimanja muzike i harmonike.

Pratio je, što na pločama, što na živim nastupima, najbolje pevače, naročito bosanske sevdalije.

- Safeta sam pratio tri, četiri godine, govorio mi je da sam posle Jovice i Šerbe njegov najbolji harmonikaš. Pre desetak godina odsvirao sam možda i najdražu svirku - "Beogradska Skadarlija u hotelu Tuzla". Napravio sam akustični orkestar - harmonika, kontrabas, gitara, violina i truba.

- Svako veće do 12 sati starogradske pesme, a od ponoći do pet ujutru idemo od stola do stola, kao u Skadarliji, i sviramo na uvce. Počeli smo sa pesmom "Od Vardara pa do Triglava". To su bile ovacije, suze radosnice. Tuzla je bila i, izgleda, ostala jugoslovenski opredeljena, "crveni grad".

(Goran Milošević)

Video: Poslednji snimak Lijama Pejne: Objava slavnog pevača (31) nastala nekoliko minuta pre tragedije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Тане

    12. jul 2021 | 10:08

    Свака част овом човеку.Вехунски музички уметник!

  • DervenD

    13. jul 2021 | 17:04

    Bravo gospodine Gorane za ovaj izbor.Mikica je ovo odsvirao u Novicinom virtouznom stilu,zato ga je i Safet hvalio.Nislija,pa kako svira Sumadiju!Podsetimo se samo koliko zajedno su svirali Dragan Aleksic iz Mrcajevaca i nislija Velibor Simonovic-Lima.Svakom sladja tudja corba,pa tako postade i meni Sumadija, sto se tice kola i virtuoznosti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA