Radijske priče sa Novicom Uroševićem: "Bez dobre pesme, pevači su kao invalidi"

 
 
 ≫ 
  • 5

Voleo je kafanu više nego kuću, društvo je bilo preče i od porodice

"Umoran je stari Ciga, znam njegove muke,

svirao bi a gudalo ispada iz ruke.

Dočeko je mnoge zore, nagledo se svega,

pamtiće ga mnogi ljudi, žao mi je njega.

Gde si život potrošio, prijatelju moj,

odnele ga žene i kafane, ne zna im se broj.

Veliko je srce imo, ne podleže zlobi,

dolaziše da ga čuju ljubavnici mnogi,

imao je jednu ljubav skrivenih lepota,

koju nije prežalio do kraja života.

Osmehom je krio tugu dok je zore čeko,

svoju tajnu iz ljubavi nikom nije reko,

ljubavi su mnoge prošle, ne zna im se broj,

poslednju je pesmu svoju posvetio njoj."

(Novica Urošević)

Ovo je najveći pevački hit legendarnog kompozitora Novice Uroševića (1945 - 2009). Baš kad se pesma zavrtela, baš kad je Nole zacario i kao pevač na kultnom "Poslelu na Kalemegdanu", privoleh Noleta u moju radio emisiju. Prvo mu pokazah sve njegove singlice, čovek se zaprepasti, i razveza jezik.

- O moj dragi Bože! Ja bih umro, ne bih ni znao da sam snimao i sa Barajevcem, i sa Bucom... Ja mislio da sam snimio jedno pet singlica, kad ono petnaeast! "Znam, znam, za sve sam kriv", "Ko je on, šta je on", "Ti u sebi imaš nešto", "Ti si vatra, ti si oluja"... Imao sam ja i singlova od stotinak hiljada, što je ravno ovim današnjim polumilionskim tiražima. Ima ovde i nekih ploča koje ne prepoznajem i uopšte se ne sećam da sam ih snimio - sipao je Nole u etar.

- Da se razumemo, ja sam pre svega kompozitor, suđeno mi da od drugih pravim zvezde sa mojim pesmama i stihovima. Zato i odlučih da nešto napišem i za sebe, za moju dušu, bez razmišljanja o komercijalnim efektima.

Ispalo je em lepo, em korisno: album "Ustaj sine, zora je" zavrteo se na svim radio stanicama, naročito pesme "Umoran je stari ciga", "Kad moj drug peva, pevam i ja", "Pitaš se pitaš".

- Primetih da me publika toplo prima na koncertima. Napravio sam album sa sentišima i veselim pesmama, kombinaciju dvojki i modernih ritmova, uz maestralne aranžmane Tomice Miljića I Patala.

- U stvari, ja tek sad vidim koliko je lakše biti pevač. Ako mi se mnogo svidi pevanje, možda sledeći album snimim za šest meseci, možda za dve godine, a možda drugog albuma i ne bude.

Srećom, drugi album se pojavio 1986, samo godinu dana posle prvog albuma, sa nekoliko prelepih pesama: "Ne padam na ženske suze", "Ne idi grlom u jagode", "Ulicom glumim srećnika", "Da si moja devojka", "Od nule život počeću", "Nekog nema među nama"... Novica Urošević je počeo da komponuje još početkom 70-ih, da bi 80-ih postao najtiražniji kompozitor narodne muzike.

- Desetak godina nisam znao šta je to odmor. Moj radni dan je počinjao u deset ujuto i trajao do duboko u noć. A onda čujem kako kažu - pa taj i ne zna koliko zarađuje. Bogami, još više od mene zarađuju moji pevači, disko-kuće. Diskos je od mene zaradio milijarde. Mene izgleda najviše vole poreznici. Ja sam od države dobio stan, sam plaćam staž i socijalno. Godine provodim u četiri zida, u kafani, u studiju. Nemam plaćenog odmora, ne znam šta je to regres ili bolovanje.

Posle ubitačnih hitova za Zoricu Brunclik ("Ne daj da nas rastave"), Miroslava Ilića ("Tako mi nedostaješ"), Šabana ("Moj živote, drug mi nisi bio"), Veru Matović ("Hajde da se budimo udvoje"), Novica se posvetio sebi i nekim novim snagama.

- Jedan od razloga za prekid saradnje je i odlazak tih pevača u druge disko-kuće. Ja sam vezan za Diskos i njegove ekskluzivce. Drugi razlog je i nezahvalnost tih zvezda. Nekima sam napravio toliko hitova, da ceo život mogu da žive od mojih pesama. Dok su pevači u senci, poslušni su i veliki radnici. Kad se vinu u visine, drže i meni predavanja. Nisam im dozvolio da na meni ispoljavaju hirove, ja trebam pevačima, a ne oni meni. Bez dobre pesme pevači su kao invalidi.

I pored glasa da je nezgodan za saradnju, Novica Urošević je komponovao za stotine znanih i neznanih pevača sa ovih prostora. Govorilo se, a tako je i bilo - Novica Urošević je mašina za štancovanje hitova.

- Ja sam vrhunski profesionalac i kao takav ne mogu da budem nezgodan za saradnju sa pravim ljudima. Bacam se na sve strane oko svakog pevača: jurim reklamu, studio, menadžere, novinare. Više od polovine pevača nije u stanju da priča sa novinarima, pitaju mene šta da. kažu. Pored pesama za mnoge pevače pišem im i intervjue za novine. Sve u svemu, skoro svi moji pevači odlazili su od mene sa velikim mirazom.

Bije ga glas da je sve svoje najveće hitove napisao pijan. Voleo je kafanu više nego kuću, društvo je bilo preče i od porodice.

- Tačno je jedino da mi boemija služi kao inspiracija, i ne samo piće. Tu je i fufbal. Volim da igram sa Šabanom Šaulićem i Slobodanom Vučkovićem Kukom. Mislim da smo nas trojica najbolji u narodnjačkoj branši, ovi ostali su samoreklameri.

(Telegraf.rs)

Video: Poslednji snimak Lijama Pejne: Objava slavnog pevača (31) nastala nekoliko minuta pre tragedije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    1. jul 2021 | 09:48

    Nole, jedan od najvećih i najboljih. Ima jedna lepa priča.Kada je dolazio u svoje selo, sva rodbina je izašla da ga dočeka. On je izašao iz svojih kola krenuo prema njima,prošao pored njih i otišao ka svome vernom psu, koji je radosno skakutao i lajao. On ga je pomilovao i rekao : Jedino mi se ti iskreno raduješ, a ovi se samo raduju mojim parama. Legendo, laka ti crna zemlja i neka te anđeli čuvaju.

  • Ajdemi

    1. jul 2021 | 09:29

    Najveci nas kompozitor bez sumnje.

  • Bata raka

    1. jul 2021 | 08:54

    Ujka Nole legenda

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA