Blagoje Košanin, kompozitor prvog i poslednjeg Tominog hita: Kafana je moja sudbina (PLEJLISTA)

 
 ≫ 
  • 1

Blagoje Košanin je komponovao i "Odlazi, odlazi", prvi narodnjački hit Tome Zdravkovića. Bio je jedan od najpismenijih narodnjačkih kompozitora

"Da li si mi verovala ženo jedina,

da li si mi verovala, da l' si praštala,

kad sam tebi dolazio mrtav umoran,

da li si mi verovala da sam bio sam, da sam bio sam.

Kafana je moja sudbina, ona me je sebi uzela,

kafana je moja istina, ženo jedina.

Lutao sam godinama, sreću tražio,

lutao sam godinama, dok sam shvatio,

da na ovom belom svetu nema milosti,

da bez tebe dušo moja nema radosti, nema radosti.

Možeš li mi oprostiti ženo jedina,

možeš li mi oprostiti što si patila,

što te suza na jastuku jutrom budila,

što te noću mesto mene tama grlila, ženo jedina."

(Blagoje Košanin)

Skoro svaka pesma iz Tominog repertoara zvuči kao lična ispovest ljubavnog stradalnika i boema. "Kafana je moja sudbina" je izrazito autobiografska, na žalost i poslednji Tomin hit.

- "Kafana je moja sudbina", i moja i Tomina. I kad je bio najbolesniji, nije mogao bez kafane. I kad je mokrio krv, nije se odricao pića. Govorio mi je kako mu je dosta velikih koncerata i da više voli da peva pred stotinak gostiju u kafani.

- Maštao je da otvori svoju kafanu i da peva kad mu se hoće. Govorio mi je: "Bale, ajmo još po jednu, ko zna da l' ćemo se više videti" - pričao je Blagoje Košanin u mojoj radio emisiji.

- Bolest je činila svoje, Toma je trpeo, patio, psihički padao. Govorio mi je kako mu najteže pada brijanje i krvarenje, plač supruge Goce i molba sina Saše: "Izdrži tata još dve godine, da ja malo porastem, pa ću dati svoj bubreg, i sve će biti u redu".

Blagoje Košanin je komponovao i "Odlazi, odlazi", prvi narodnjački hit Tome Zdravkovića. Pesma je 1969. na "Ilidži" osvojila drugu nagradu publike i vinula Tomu u jugoslovensku zvezdu.

- Izgleda da sam prvi uspeo da ubedim Tomu da se prešalta u narodnjake. Probao je to i Buca Jovanović, pa, kad mu nije usplelo, prozvao ga "Španac". Toma je bio čovek kome smo svi verovali, šta god da peva, a ja nikad neću poverovati da je Toma umro.

Blagoje Košanin je jedan od najpismenijih narodnjačkih kompozitora. Rođen je u Ibarskom Kolašinu, na današnji dan, 8. januara 1940. Posle završene Srednje muzičke škole u Prizrenu, upisuje Muzičku akademiju u Sarajevu.

Sa muzičkim talentima iz cele Juge vredno je učio i još vrednije svirao po sarajevskim kafanama i igrankama. Sredinom 60-ih postaje jedan od idejnih pokretača i prvih kompozitora festivala "Ilidža".

Muzička apoteka Blagoje Košanin kompozitor Printskrin: Youtube/Jugoton Music

Juga je dobila autentičnog autora koji na temeljima ovdašnjeg folklora stvara neki novi sevdah, neke večite hitove sa šlagerskim prizvukom: "Bez ljubavi sve je pusto" (Nedeljko Bilkić), "Proklet da je život cijeli" (Muhamed Mujkanović), "Sve je samo varka" (Nedžad Salković), "Sa tugom prolaze dani" (Beba Selimović), "Ostavite tugu moju" (Silvana Armenulić), "Plakala si sinoć" (Meho Puzić), "Sad mi trebaš više nego ikad" (Rizo Hamidović), "Ja te volim od života više" (Hamid Ragipović Besko), "Pijem druže, a ti mi pomažeš" (Stanimir Petrović, Miroslav Ilić), "Baš mi se ne da" (Milan Babić), "Odlazi, odlazi", "Pukla žica na gitari", "Kafana je moja sudbina" (Toma Zdravković), "Bez tebe je gorko vino" (Duško Kuliš), "Čuvaj me, čuvaj me", "Dugo te, dugo, očekujem", "Oj, ljubavi, moja prošla", "Suze teku same" (Nada Obrić)...

Kako se raspadala Juga, tako se raspadao i Blagojev život. Sudbinu izbeglice ispričao je u mikrofon Muzičke apoteke 2008. godine, kada se poslednji put videsmo na Vrelu Bosne:

- Proteraše me '91. iz mog Sarajeva, pa pobegoh u Prištinu. Proteraše me '99. iz moje Prištine, pa se vratih u Zubin Potok. Imao sam stan, auto, ugled, kancelariju, posao, porodicu, prijatelje, komšije... Izvukoh samo ikonu i kandilo, poneh svoje pesme i ključeve od kola, stana, kancelarije, ormara, ladice.

- Komšije su imale ključ od moga stana, a ja ključeve od njihovih stanova, pa kad neko ode da ima ko da obiđe. Sad, umesto brojanice, prebiram po ključevima koji nikad više ništa neće otključavati.

Tako je govorio i tako je komponovao Blagoje Košanin, profesor muzike i pedagog, muzički urednik i producent, kompozitor prvog i poslednjeg Tominog hita. Preminuo je 24. novembra 2013.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    8. januar 2021 | 10:05

    Gorane, šta reći ? Hvala na još jednoj izvanrednoj priči. Neka je laka crna zemlja Tomi i Blagoju. Amin.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA