Bosanac i njegovi antologijski aranžmani (1): Harmonika me najbolje sluša, svira kako ja hoću

 
 ≫ 
  • 0

- Ja sam uspeo sebe da pronađem u tim instrumentalnim uvodima, tzv. foršpilima - rekao je Dragan Stojković Bosanac

Umetnik na harmonici, Dragan Stojković Bosanac, priča o svojim predgrandovskim danima, kada su se zvezde rađale bez pompe i opservacija stručnog žirija.

- Bosanac je i geografska i mentalna odrednica, a u mom slučaju i umetničko ime. I dan-danas mešam ekavicu i ijekavicu, a osećam se predratnim Beograđaninom. Svi smo mi došli u Beograd pre nekog rata - ističe maestro Dragan Stojković Bosanac.

- Ja sam došao u Beograd 1974. godine, da studiram i sviram. Kad sam već počeo da sviram na RTS-u, legendarni režiser Jovan Ristić Rica me upita: "Je l' se nećeš ljutiti da te zovem Bosanac?" Ja mu rekoh: "Zovi me kako hoćeš, samo me napravi popularnim".

Svaka čast i Rici, i RTS-u, i Grandu, ali, Bosanac je samog sebe podigao na nivo narodnjačke institucije, svojim svirkama, maestralnim foršpilima i aranžmanima.

- Ja sam uspeo sebe da pronađem u tim instrumentalnim uvodima, tzv. foršpilima. Stvarao sam foršpile po kojima su prepoznavane i pesme i pevači. Najveće zadovoljstvo sam doživljavao kad kolege kažu - imaš dežurni foršpil. Koja god je pesma u tom tempu i ritmu, oni sviraju moj foršpil, bez obzira na onaj originalan.

Skoro svako diskografsko izdanje Dragana Stojkovića Bosanca (preko 200 albuma sa kompozitorskim i aranžerskim potpisom) propraćeno je nekom zanimljivom pričom, pravim dokumentarcem.

- Na turneji po Nemačkoj, Šaban je pred zoru pevao, uzeo neki papirić, a ja uzeo harmoniku. Malo on, malo ja, i mi sastavismo pesmu "Viđaš li mi staru ljubav". Kad smo je snimili, Šaban je odnese kod pokojne Vide Pavlović da je pita za mišljenje. Čim je pustio, Vida reče: "Ništa bez Buce". Prijalo mi je poređenje sa Šabanovim muzičkim ocem Bucom Jovanovićem, koji je u mojim počecima bio nedostižna mera.

Bosanac je jedan od najpismenijih aranžera u istoriji novokomponovane narodne muzike. Jedan je od prvih koji je u studio uneo note, posle Dragana Aleksandrića i Dragana Kneževića.

- Aranžer oblači pesmu u ruho instrumenata koji je sviraju. Aranžman može da upropasti, a može i da nadgradi pesmu. Za jednog aranžera i šefa orkestra je vrlo velika provokacija kad dođe među kolege koji su ravni njemu. Kad saberete takve muzikante (u najpozitivnijem smislu te reči), treba od svakog izvući i znanje i umenje. Kad radiš sa majstorima, kakvi su Bata Kovač, Stjepko Gut, Boki Milošević, Mića Marković, Tomica Miljić, Aca Šišić, Bora Dugić, pa pogrešiš, oni ne reaguju burno. Dovoljno je da vidiš kiseo osmeh i da znaš da si pogrešio.

Bosanac je prošao mnoge stepenice u svom napredovanju na harmonici, od skidanja Šerbe i Jovice, do druge harmonike i šefa orkestra

- Svirao sam drugu harmoniku kod Tomice Miljića, Ace Stepića, Dragana Kneževića u ansamblu "Romalen". Veliko iskustvo su i hotelske svirke, pre svega u "Jugoslaviji" sa Darom Ružić i klavijaturistom Duletom Jovanovićem. Malo je poznato da sam ja prvi harmonikaš "Južnog vetra".

Dragan Stojković Bosanac Dragan Stojković Bosanac Foto: Nikola Tomić

Srbija je puna harmonikaša, i to onih ovenčanih titulom "Prvog harmonikaša" na raznoraznim festivalima i takmičenjima. Paradoksalno, što je više harmonikaša, sve je manje harmonike u aranžmanima novih narodnih pesma.

- Ne smatram ja pežorativno kad se kaže harmonikaš. To je isto kao kad bih ja rekao - inženjer, pfuj! Pa, nisam ja džeparoš. Rogobatno je reći "instrumentalista na harmonici". Ja jesam harmonikaš po vokaciji i zanimanju, a sve drugo je moja nadgradnja moje harmonike. Meni je najugodnije sa mojom harmonikom, pogotovo što je ženskog roda, pa se ne opire. Svira kako ja hoću.

Draganova harmonika može mnogo, može da bude i najmodernija i najtradicionalnija. Mogao je i Dragan da se pozabavnjači, ali to bi bilo foliranje.

- Ja sam rođen u Konjicu gde nije bilo puno harmonikaša. Više je bilo guslara. Ja sam jednostavno voleo narodnu muziku, pa sam upijao pet, šest radio stanica:. Sarajevo, Beograd, Titograd, Zagreb, Skoplje. To su moji počeci i uzori i ja ih se ne stidim. Mogao sam i ja da slušam "Indekse" i "Dugmiće", al' sam više voleo Jovicu i Šerbu.

- Grozim se nekih velikih zvezda kako brišu tragove prošlosti. Dragana Mirković se hvali kako je odrasla na rok muzici. Jeste, odrasla je na Patalu i Meneki, kao najvećim rokerima u Požarevcu.

Upitah maestra kako je pravilnije - virtuoz ili virtouz?

- Virtauz!

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA