"Ženski Šaban" o Šabanu, Barajevcu, estradi: Tako je pevala i pričala Branka Stanarčić

 
 ≫ 
  • 5

- Šaban je moj uzor, volela sam i Danicu Obrenić - pričala je u mikrofon Muzičke apoteke Branka Stanarčić (1953 - 2017)

"Odvedi me dragi od sveta daleko,

da nam ljubav opet ne zatamni neko,

negde u tišini, u miru kraj mora,

u tvom zagrljaju nek' me budi zora.

Dok zalazi sunce za pučinu plavu,

na tvoje ću grudi da naslonim glavu,

u kolibi maloj od pruća i blata,

lepše nem je nego u dvorcu od zlata.

Ti odvedi mene na ostrvo snova,

tamo gde nas čeka naša ljubav nova,

neka prošlost tužna ostane za nama

i da nikad više ne ostanem sama.

Gledaćemo more sa visoke stene,

ti ćeš uvek biti dragi pored mene,

poruku napiši nek' nose talasi,

da je prava sreća kad je ljubav krasi".

(Radoje Mitrović Barajevac - Ruždija Krupa)

Kad se spoje Barajvčeva kompozitorska mašta, pesnički genij Ruždije Krupe i Brankino pevanje, dobijete večiti hit "Ti odvedi mene na ostrvo snova". Doduše, ovaj hit iz 1979. poznat je po još nekoliko prelepih naslova. Skoro svaki drugi stih je potencijalni naslov ove pesme.

- Ja i da sam htela da promašim, nisam mogla sa takvim pesnicima. Pomalo mi smeta kada se Ruždija Krupa nazove tekstopiscem. U Barajevčevoj ekipi bile su sve same poete: Miodrag Ž. Ilić, Mirjana Bukovčić Trišić, Safet Kafedžić, Ruždija Krupa. Moje je bilo samo da pevam - pričala je u mikrofon Muzičke apoteke Branka Stanarčić (1953 - 2017).

- Mustafa Ezić je prvi narodnjak koji je primetio da pevam kao Šaban. Sećam se, Šaban je u svojoj kući uvežbavao neke svoje prve kompozicije na stihove Miće Bajraktarevića i majora Novice Kostića, letačke zvezde. Mustafa je uvežbavao "Tamo kod najdaljih brda", a Šaban "Jedina žena bila si za me". Meni se dopala ova druga pesma, počnem da je pevam, a Šaban će meni: "Mala, pa ti stvarno pevaš kao i ja". Zakazao je studio, snimili smo smo pesmu "Jedini čovek bio si za me", koja je i danas moja lična karta.

- Šaban je moj uzor, volela sam i Danicu Obrenić. Šabana znam iz dečačkih dana, on je muzički genije. Skoro svi pevači tokom godina promene i boju i visinu, a Šaban je uvek isti. Bio je najbolji i kao klinac, i danas mu nema premca. Komponovao mi je prve dve singlice, a trebalo je da snimimo i jednu duetsku. Mi počnemo da pevamo, a urednik PGP-a Mića Đorđević kaže: "Pa nema šanse, ovo kao da pevaju dva muškarca iste boje glasa".

Branka Sranarčić je zavolela muziku na pravom mestu i od pravih znalaca. U Srednjoj ekonomskoj školi u Šapcu postaje član KUD-a "Abrašević" i legendarnog hora "66 devojaka".

- Imala sam izuzetnu podršku mojih profesora Vlade Krastavčevića, Miće Pantelića i Živojina Jevtića. Zahvaljujući njima, na "Raspevanoj jeseni" Radio Šapca upoznala sam Radoja Mitrovića Barajevca. Priznajem, odmah sam se zaljubila. Bio je "retka zverka", izuzetan dasa, iako je bio pijan kao čep na našem prvom susretu.

- Probao me na Zaimovoj pesmi "Konja vodim peške hodim". Onako pijan, samo je procedio kroz zube: "Mala, pa ti otkidaš kao Šaban". To je bila moja prva audicija kod budućeg supruga. Ubrzo smo se venčali, i od 1977. snimala sam samo sa Barajevcem. Otac mi nikad nije oprostio udaju za Barajevca, čoveka koji je bio godište moje majke. S druge strane, Barajevac je bio kao moj drugi otac. Čuvao me od estradnog prljanja, zabranjivao mi da pevam u kafanama i po vašarima.

Branka Stanarčić Branka Stanarčić Printskrin: Youtube/PGP RTS - Zvanični Kanal

Od 1976. do 1987. snimila je Branka sedam singlova i tri albuma. Kada sam joj pokazao omote svih njenih ploča, usledio je šok:

- Bože, pa ti imaš i više nego što sam ja snimila! Za ovu singlicu i ne znam da je objavljena. Na nekim pločama ličim na Indijanku, a na nekim na Luisa. Najdraži mi je ovaj album sa izvornim pesmama. Ja sam jedan od prvih pevača koji je snimio album samo sa izvornim pesmama.

I pored šabanovskog glasa i vanvremenskih hitova ("Jedini čovek", "Kao blagi povetarac", "Vrati mi srećne dane", "Staro mesto", "Ti odvedi mene na ostrvo snova", "Sama sa sinom", "Jedna žena", "Dođi pod moj prozor", "Ne idi u proleće", "Dve sestre, dve sudbine", "Prošli su snegovi") ostala je van domašaja estrade i medija.

- Ja sam žena iz senke, a i nemam tu vrstu pohlepe za televizijom. Gledam ove moje navalentne kolege, pa se pitam da li su svesni koliko su dosadni i da li se stide svojih unuka. Dosadi i pečenje ako ga jedeš svaki dan.

- Mene nema, jer nema vrhunskih kompozitora i tekstopisaca. Tačnije, ima ih, ali su skrajnuti od strane klanova. Čula sam pesmu baš kod ovih glamuroznih: "Osećam se k'o da si me bacio sa mosta, pa me boli svaka koska". Prema takvom primitivizmu ja nemam milosti, bila bih gora od Staljina. To je zločin prema masovnom ukusu i zahteva reakciju države. Kod ovih glamuroznih ima plastike, a nema muzike.

Tako je govorila Branka Stanarčić u radio izdanju Muzičke apoteke 2008. Jedna slušateljka u živom uključenju u program reče: "Branka, kad slušam vaše pesme, ja se sita isplačem".

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zagor

    14. novembar 2020 | 09:26

    Glumci pjevaci starog kova poput Branke i mnogih drugih se jedanput radjaju a slusace se decenijama. Ovo danas je Sund, opa cupa i da se uzme kinta. zivot od danas do sutra.

  • Mira

    14. novembar 2020 | 08:21

    Branka,skromna žena,inače moja komšinica, Pevala je,prelepo,šteta što je preminula, Ove današnje pevačice ne mogu da se porede sa njom.Poslušajte samo textove tih pesama,samo da sedneš i plačeš,Glas poseban,teško je sada naći takvu pevačicu,sa takvim vokalom.

  • Bese nekad

    14. novembar 2020 | 15:24

    Produzimo vek ljubavi nase, makar samo za trenutak jedan. Taj trenutak, na starome mestu, kao zivot za mene je vredan.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA