Ovaj čovek je otpevao 30 Šabačkih vašara: Žika Rakić, "Šabački delija" i "Momak veseljak"

 
 ≫ 
  • 4

Žika je čovek čivijaškog duha, punokrvni Šapčanin. Pevao je ležerno i lako, bez napora i raspona

" Imam jednu želju što u srcu krijem,

želeo bih draga ćerku da dobijem,

da mi život srećno prođe u veselju,

rodi draga ćerku, ispuni mi želju.

Plavokosu devojčicu moje srce želi,

da se moja duša razveseli.

Pored našeg malog vragolastog sina,

želim draga ćerku sa plavim očima,

sa svilenom kosom kao što je tvoja,

rodi draga ćerku, to je želja moja.

Ako mi se nekad osmehne ta sreća,

u životu radost neće biti veća.

Pozvaću svirače iz celoga sveta,

da napravim slavlje za sreću deteta.

Plavokosu devojčicu moje srce želi,

sudbo, sudbo, ćerku mi dodeli".

(Mihajlo Milovanović Ciga - Ratomir Ivanović Šanko)

Ovo je prava pesma za dobre majstore, za novopečene tate i mame, idealna za "pozdrave, želje i čestitke" na narodnjačkim radio stanicama.

- "Rodi mi draga ćerku" je pesma sa moje prve ploče iz 1974. godine. Snimio sam je onako usput, vozeći kompozitora pesme Cigu Milovanovića do kafane u kojoj je svirao. Ciga uzme harmoniku, a iz futrole vadi dva teksta i kaže: "Pročitaj, pa ako ti se sviđa da snimimo" - priča Žika Rakić, unikat narodne muzike.

- Snimio sam i nisam se pokajao. Postao sam jedan od naslušanijih pevača u željama i čestitkama na svim radio stanicama. Tako je bilo - ja sam zarađivao po svadbama, kafanama, vašarima, a radio stanice na mom prvencu.

Žika Rakić je znameniti Šapčanin, retko obrazovan pevač i šoumen, majstor mnogih zanata.

- Ja sam rođen 1945. godine u Mrovskoj kod Šapca. Rano sam ostao bez majke, sa ocem policajcem i gluvonemom sestrom. Kada mi je bilo 12 godina, deda me dao na kovačko-potkivački zanat. Privlačila me tehnika i majstorija, pa sam u Šapcu pohađao tri škole: mašinsku, građevinsku i višu tehničku. Nastavio sam specijalizaciju u Nemačkoj, a po povratku, 1970. godine, otvaram u Šapcu prvu privatnu auto-školu u bivšoj Jugi.

- Sećam se, Šaban Šaulić je tih godina tesno sarađivao sa Milenom Plavšić i dolazio u Šabac u njenom "Stojadinu". Obučavao je u mojoj školi, ja sam mu potpisao dozvolu.

70-ih godina prošlog veka Šabac je bio najraspevaniji grad u bivšoj Jugi. Pevao je Žika na školskim priredbama i takmičenjima pevača amatera, lepo zarađivao u šatrama i kafanama, ali bez diskografskih ambicija.

- Tako je bilo sve dok u Badovincima nisam zapevao pred Radojkom Živković. Gostovala je sa svojim ansamblom i grupom pevača, ali bez onog udarnog - Nedžada Salkovića. Drugari me ohrabre da pred Cunetom i Radojkom otpevam pesmu "Ah, ljubav, ljubav". Dobio sam i aplauz i ohrabrenje od prisutnih velikana.

- Posle nekoliko godina rada, morao sam da zatvorim auto-školu. Prosto, država je tada imala monopol u tom poslu. Tako sam se latio mikrofona i nisam ga ispuštao tridesetak godina, od početka sedamdesetih do početka ovog veka. Pevao sam u stotinama kafana širom Juge, a najviše na Šabačkom vašaru.

Žika Rakić je živa legenda Šabačkog vašara, pravi specijalista za punjenje šatri. Govorilo se - kod Žike je gužva kao u Pekingu.

- Ja sam apsolutni rekorder po broju nastupa na Šabačkom vašaru - 30 puta, odnosno, 30 godina na najvećoj šatorskoj muziičkoj berzi! Šatori su bili kao hangari, sa nekoliko hiljada gostiju. Ja sa svojim mekanim glasom nisam imao šanse pored Šabana, Ljube, Marinka, Bilkića, Kvake, Safeta. Ali, ja sam punio šatre kao šoumen i voditelj. "Prodao" sam narodu duet sestara Jović, najavljujući ih kao sestre bliznakinje, samo je jedna starija deset godina.

- Uvukao sam pod šatru Ljubu Aličića i Vericu Šerifović. Sve su to moja dečurlija na koju sam ponosan. Od mene su naučili da nije sve u pevanju. Naučili su šta je posvećenost poslu i publici. Kad si najgladniji, jedeš s nogu kao trkački konj.

Žika Rakić Žika Rakić Printskrin: Youtube/Zavesa59 Radio muzickoblago

30

- Dešavalo se da mi priđu nepoznati ljudi i kažu: "Vi mora da ste Šapčanin". Moje kolege su nastupale sa čuvenim glumcima i zabavljačima: Čkaljom, Mijom, Minimaksom, Omoljcem, Ljubom Stepanovićem, Ratkom Sarićem. Tamo gde sam ja nastupao nije trebao glumac i voditelj.

U saradnji sa Radojem Mitrovićem Barajevcem snimio je 1977. svoju drugu i poslednju singlicu sa pesmama "Šabački delija" i "Sviđaš mi se, sviđam ti se". 1984. snima vrhunski i jedini album za produkciju "Suzi" iz Zagreba sa nekoliko skupih pesama Hasana Dudića: "Ja sam momak veseljak", "Blago onom ko ne misli ništa", "Pesma Šapcu", "Njivo moja neorana", "Našoj zemlji pozdrave odnesi".

- Pevao sam mnogo, snimao sam malo. Ipak, na tri ploče imam makar tri hita: "Rodi mi draga ćerku", "Ja sam momak veseljak" i "Šabački delija".

Deca, unučad, tri hita, 30 Šabačkih vašara, stotine koncerata, prijatelji širom sveta - dosta za jedan život.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran Petkovic

    8. novembar 2020 | 10:36

    Zika Rakic je u velikoj zabludi. Kada je rec o slusanosti njegovih pesama. Uopste ne spominje dve svoje prelepe pesme, koje su se svakodnevno vrtele u "zeljama i cestitkama" na talasima, mozda najslusanije radio stanice u to vreme u Srbiji, Radio Sumadije iz Arandjelovca. Rec je o pesmama sa B strane njegovih singlica : "Ne mogu bez tebe"(iz 1974.godine) i "Svidjas mi se, svidjam ti se"(1977.godine). Te koje spominje su mozda bile slusane u Sapcu i okolini. Dakle, to su bile i ostale pesme lokalnog karaktera.

  • Boža zemunac

    8. novembar 2020 | 08:03

    Bravo Gorane za izvanredan tekst i lepu priču ( kao i uvek).Veliki pozdrav za Žiku Rakića. Živ bio i Bog te čuvao.

  • Bata raka

    8. novembar 2020 | 07:38

    Svaka čast gospodine miloševiću za muzičku apoteku. Leci dušu. A raka je majstor.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA