Predrag Točilovac, Vukasov srcelomac: "Šta li ti je učinilo vreme" (PLEJLISTA)

 
 ≫ 
  • 0

Predrag Točilovac, za prijatelje Toči, je izraziti sentiš tip, i u pesmi i u životu

"Sećanje na naše dane dovelo me da te tražim,

prepoznajem stare staze, ali tebe ne nalazim.

Šta li ti je učinilo vreme od kada si otišla od mene,

kome li si ljubav dala, da li si se pokajala?

Stara kuća oca tvoga s jablanima sve do neba,

ima li u kući koga kome moja ljubav treba.

Želim da mi tvoje oči, opet budu ogledalo,

one će mi jasno reći - šta je prošlo, šta ostalo".

(Predrag Vuković Vukas - Ljubica Mrgić)

"Šta li ti je učinilo vreme" je evergrin narodne muzike i ulaznica Predraga Točilovca u Muzičku apoteku. Pevao je Točilovac dugo i pre saradnje sa velikim Vukasom, peva i danas, najavljuje i neke nove pesme, ali ovakav hit se ne snima dvaput.

- Kada smo je snimili u čuvenoj RTS-ovoj "Šestici", Vukas je ugasio svetla, seo za miksetu, zažmurio, stavio slušalice, odslušao pesmu i rekao: "Ovo je veliki hit". Bio bi i mnogo veći hit kod nekog većeg imena - iskreno primećuje Predrag Točilovac.

Predrag Točilovac, za prijatelje Toči, je izraziti sentiš tip, i u pesmi i u životu. U diskografiji je od 1986. godine, a u muzici otkad zna za sebe.

- Rođen sam ispod Golije. Odrastao sam uz Safetove pesme, sandžački i bosanski sevdah, pevušio i učio da sviruckam harmoniku. Prva pesma koju sam naučio da pevam i sviram bila je tipična ženska - "Ciganka sam lepa vitka kao bor". Otac mi je bio guslar, a ja sam postao prvi harmonikaš u mom kraju. Posle srednje škole odlazim u Kraljevo, gde učim od pravih majstora. Sedam godina sam nastupao sa svojim bendom u hotelu u Vrnjačkoj banji. U kafani sam pevao sve živo, od starograske do zabavne muzike. Jako verno sam skidao pesme, pa su slušaoci pomislili da imitiram starije kolege - priča Točilovac.

U pevačko jato Predraga Vukovića Vukasa ulazi sa reputacijom potkovanog kafanca i hotelskog pevača. Skućio se u Batočini, pevao po Evropi, otvorio kafić u centru Kragujevca. Plenio je i glasom i stasom, protutnjao kroz diskografiju, zavrteo se na najslušanijim radio stanicama, a ostao van estradnih tokova. Sve ga hoće, sem kamere.

- Moj prvi i najplodniji kompozitor, Predrag Vuković Vukas, insistirao je da pevam uglavnom sentiše, kako bih dobio jugoslovensku širinu i nadmašio zavičajne okvire. Vukas je bio prepoznatljiv po ekipi grlatih pevača, razbijača (Miroslav Radovanović, Miroslav Ilić, Zoran Jovanović, Aca Ilić, Rade Jorović, Boris Lazović, Nada Topčagić, Ana Bekuta). Vukasu se svidela moja boja glasa, tako da mi je komponovao najrazličitje pesme - dvojke, baladice, rumbice, orijentale - ističe Točilovac.

Predrag Točilovac, Muzička Apoteka Predrag Točilovac Foto: Promo

Od 1986. do 1993. godine snimio je šest LP-ija, pet sa Vukasom (40 pesama) i jedan sa Mišom Mijatovićem. I to je celokupna diskografija ovog vrhunskog, a neizvikanog pevača. Snimio je Točilovac nekoliko potencijalnih hitova koji samo čekaju trenutak eksplozije: "Ne brini za nene majko", "Ne piši po spomenaru", "Nije sreća dva dinara druže", ""Danijela", "Divlja jagodo", "Nema raja bez tvog zagrljaja", "Milion suza"...

- "Divlju jagodu" sam snimio kad je Vesna Zmijanac bila zvezda broj jedan. Vukas je pesmu ponudio Vesni, a ona mu preporuči da je da Zdravku Čoliću. Na kraju sam je ja snimio, i to tako što sam rekao Vukasu: "Ako ode "Divlja jagoda", ne trebaju mi ni ostale - kaže tumač Vukasove emocije.

Na pločama Predraga Točilovca svirali su vrhunski muzičari, ansambli Ratka Ravića, Miše Mijatovića, Bobana Prodanovića. Laza Ristovski je svirao klavijature i postavio ritam sekciju na Točilovčevim prvim pesmama.

- Na mom najnovijem albumu iz 1993. godine svirao je Rođa Raičević, tada klavijaturista u ansamblu Miše Mijatovića. Žao mi je što je otišao tako mlad, a tek smo počeli saradnju - kaže Toči, i najavljuje novu ploču posle 30 godina.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA