15 godina od smrti kraljice bola i tuge (1): Vida Pavlović u pesmama Buce Jovanovića (PLEJLISTA)

 
 ≫ 
  • 5

Od 1972. ulazi u pevačko jato Buce Jovanovića i postaje ekskluzivac PGP-a

"Ako ti nekad misli u prošlost krenu,

ne krivi mene bila sam mlada.

Mladost me ponela životu ludom,

koliko greših nisam znala tada.

Ne zovi me u snovima, ne traži me međ' srećnima.

Traži me gde tuge venac pletu, potraži me u tužnome svetu.

Čujem da pitaš često gde živim sada,

i kako srce često lečim od tuge.

Snage za novi život ja nemam više,

ostaše mi uspomene i noći duge.

Nemoj da žališ više što nisam tvoja,

jer tebi život još mnogo nudi.

Nisi ti jedini ostavljen bio,

i pored uspomena tužnih srećan budi." (Buca Jovanović - Zorica Đuđić)

Ovo je zadnjih godina najskuplja pesma iz repertoara Vide Pavlović (1945 - 2005). Nežureća dvojčica koja prelazi u rubato, na neponovljiv način Buce Jovanovića. Pevaju je i neke nove zvezde, koje nisu bile ni rođene kad je pesma snimljena. Doduše, pesmu je 1973. prva snimila Mirjana Bajraktarević, al' se pesma nije čula, sve dok je 1981. nije snimila "majka Vida što kad peva srce kida". Ni kod Vide se nije slušala na prvu. Tako uvek biva sa ovakvim sentišima - tu su negde, žive neprimetno kao i duša.

Vidin život je tužan kao i njene pesme. Iz rodnog Futoga odlazi u šeher Sarajevo kao raspevani devojčurak golemog kafanskog iskustva i nemarne spoljašnjosti. U prestonici sevdaha i legendarnom "Hamam baru" upoznaje Jozu Penavu i Ismeta Alajbegovića Šerbu sa kojima snima i svoj prvi veliki hit "Gledala sam sa prozora". Narodna muzika je dobila ženskog srcelomca, glasa naprslog k'o granata.

Od 1972. ulazi u pevačko jato Buce Jovanovića i postaje ekskluzivac PGP-a.

Sa ocem srceparajuće pesme snima dva singla i jedan LP. Buca je za Vidu komponovao 10 pesama: "Teku časi bola", "Nikada više, nikada", "Usamljena žena", "Život teče, život huji", "Došli dani tugom rasplakani", "Pusti majko na prozor da stanem", "Ne spremaj majko darove", "Verovah mu i što nisam smela", "Kad sunce zađe", "Ne traži me u snovima".

- Kad sam snimala Bucine pesme u studiju, više sam plakala nego što sam pevala. Ponavljali smo neke pesme i nekoliko puta, ne zbog grešaka, nego zbog mojih suza. Zato me i ne čudi što su ljudi razbijali flaše, lupali glave i sekli vene uz moje pesme. Neki su se i ubijali, ali, verujte, ni meni nije bilo lako - izustila je kraljica bola i tuge u mojoj radio emisiji.

Presnimila je sa Bucom i svoj prvi hit, pesmu Joza Penave "Gledala sam sa prozora". Uz Bucinu narodnjačku simfoniju snima i dve romske pesme Milana Vasića "Romano ilo" (Romsko srce) i "Mor dej inđerdaman" (Ostala sam sama) i tri stare izvorne pesme "Sanak me mori", "Siroče sam na sve mi se žaluje" i "Snijeg pade drumi zapadoše".

- Volela sam Bucin prst i taj spoj šumadije i sevdaha. Naročito sam zavolela pesmu "Sanak me mori". Pričao mi je Buca da je tu pesmu prvi put čuo negde u Sandžaku. Posle koncerta prišla mu jedna dama i otpevušila pesmu na uvce. Buca je zapisao, ubrzo i snimio za radio sa jednom mladom pevačicom (Javorkom Urošević). Drago mi je da se ta pesma i danas sluša i presnimava - govorila je Vida.

Za kraljicu bola i tuge kompnovali su i Dragan Aleksandrić, Mića Nikolić, Ljubo Kešelj, Žarko Pavlović Valjevac, Hasan Dudić, Ilija Spasojević...

Sutra ćemo predstaviti desetak pesama koje je za Vidu komponovao Šaban Šaulić.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Niki

    10. maj 2020 | 08:34

    Eee ovo je bila pevacica

  • Kokosav

    10. maj 2020 | 10:32

    Razliku tad i sad je ogromna:Evo jedan žalostan tekst iz novijeg perioda, pa uporedite.Dobar zivot imam ja, al ga sadZbog tebe ne bih kvarilaOsmeh od milion dolaraBas sam te nasamarilaAl uvek sam se grozila od tihSto se razmecu i hvaleSamo da ih ne zaleMoje rane su nevidljive,Te su rane uvek najgore,Dobar mi je život al' nisam ja,Kao lutku su me imali,Kao lutku su me gledaliA ja sa lutkamaNikad nisam zaspalaTotalni poremećaj sistem vrednosti! Sve se svodi na kvantitet ispred kvaliteta!

  • JS

    10. maj 2020 | 14:16

    Carica. Pustiš neku njenu pesmu i rastužiš se, rasplačeš. Sećam se kako smo se grabili za mesto u kafani, kad ona zapeva. Ostanemo do kada je raspoložena za pesmu. A uvek je bila. Puna života i neke tuge i sete. Neka joj je većna Slava. A pesme će se pevati i slušati, dugo, dugo. Ostavila ih je nama, za sećanje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA