Sećanje na Jordana Nikolića: Čuvar lepote izvornog melosa sa Kosmeta (PLEJLISTA)

 
 ≫ 
  • 3

- Nisam pevao da bih zaradio pare. Živeo sam od plate, nemam ušteđevinu, a jednu devizu nosim u sebi: otmenost obavezuje, ko oltaru služi od oltara i živi - govorio je Jordan u mojoj radio emisiji

"Razgranala grana jorgovana, oj lane, Milane, grana jorgovana.

Pod njom sedi lepa Julijana. Oj lane, Milane, lepa Julijana.

A pred njom je đerđef od merdžana. Oj lane, Milane, đerđef od merdžana.

Na đerđefu svilena marama. Oj lane, Milane, svilena marama.

Na marami svila đulđulija. Oj lane, Milane, svila đulđulija.

U ruci joj igla od biljura. Oj lane, Milane, igla od biljura. (izvorna narodna)

Eto, to je jedna od najlepših i najstarijih narodnih pesama. Pevala se u Prizrenu pre mnogo godina kao svatovska igra sa pevanjem. Pesmu je ovekovečio legendarni Jordan Nikolić (1933 - 2018) uz VNORTS-a pod upravom maestra Ljubiše Pavkovića.

Rođen je u carskom Prizrenu, gde je propevao kao dete, završio osnovnu školu, gimnaziju, muzičku školu i solo pevanje. U Beogradu je završio Filološki fakultet, odsek za srpskohrvatski jezik i književnost. Suvereno je vladao svim dijalektima i narečjima ovdašnjeg jezika, naročito prizrensko-timočkim.

- Kao solista Radio Beograda i Radio Prištine pevao sam isključivo izvornu narodnu muziku. Na prvim pločama, međutim, snimao sam napolitanske i grčke pesme. Ispisnici me zbog toga prozvaše "Napolitanac" - pričao je Jordan u Muzičkoj apoteci.

Ovaj neponovljivi tumač kosovsko-metohijskih pesama živeo je skromno i neprimetno. Kad je snimao trajne radio snimke i gramofonske ploče, samo su povlašćeni pevači mogli na tadašnju jedinu televiziju. A kad su se namnožile televizije i jurnule u trku za rejting, u toj trci, ovaj gospodin aristokratskog duha nije želeo da učestvuje.

- Nisam pevao da bih zaradio pare. Živeo sam od plate, nemam ušteđevinu, a jednu devizu nosim u sebi: otmenost obavezuje, ko oltaru služi od oltara i živi - govorio je Jordan u mojoj radio emisiji.

Sećam se, došao na radio emisiju u odelu sa kravatom. Uplašio se mikrofona kao dugih cevi. Upali se lampica, ja ga najavim, postavim pitanje, a on ni da bekne. Tonac pusti jednu pesmu, pusti drugu pesmu, a Jordan u znoju lica svog šapnu: "To je zbog treme. Ja tako zaribam pre svakog nastupa". Srećom, drmnuo je dve šljivovice, otkravio se i počeo da peva na suvo, ne primećujući da je u programu.

Preminuo je pre dve godine, 26. aprila 2018. Bilo je i pre i posle Jordana vrhunskih pevača kosmetskih pesama. Jordan je imao nešto posebno - glas plemenite lirske boje, trubadursko-renesansnog stila, koji nas vraća u doba Nemanjića.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JS

    28. april 2020 | 13:35

    Predivan čovek, čistog srca i duše. Pun onog lepog, svega onoga za poštovanje, koje bi svakome poželeo. Uzor po mnogo čemu, je bio GOSPODAN JORDAN NIKOLIĆ. Njegova porodica ima čime da se ponosi. Predivan glas , divne pesme koje nam je ostavio u amanet, trebalo bi da nauče ovu današnju mladost, istinskim vrednostima jednog naroda. Prelepe pesmeje ostavio u fonoteci, hvala mu.

  • vračar

    28. april 2020 | 10:37

    Da, I takav talenat srpske spletke su u poslednjim godinama njegovog života uspele da udalje od slušalaca. Pojavili su se lažni pevači kosovske muzike. On je to Imao u damarima. Veličina.

  • Boža zemunac

    28. april 2020 | 18:27

    Gospodina Jordana sam upznao u radiju Bgd. Kasnije smo pevali humanitarne koncerte. Čovek je imao lepu boju glasa i mislim da je retko ko mogao da otpeva Kosovske pesme kao on. Laka ti crna zemlja Jordane.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA