Miki Jevremović u narodnjačkom elementu: Emocija sa nebeskih visina, od Ane i Mile do Lihnide

 
 ≫ 
  • 2

- Miki je snimio jedno dva sata muzike sa mojim notama i rimama - kaže Boris Bizetić za Muzičku apoteku

"Mislio sam da je život dve tri čaše rujna vina,

bačen cvetak sa prozora i jecaji violina.

Proveo sam mnoge dane, mnoge noći nisam spav'o,

ulica me odgojila, a kafana dom mi bila.

Oprosti ljubavi, oprosti draga, zanavek idem, ne plači sada.

Sada moja pluća trunu, ne tišti me zato java,

ljubavi sam život dao i uveo tako mlad." (Dragutin Ilić)

Skoro na svim diskografskim izdanjima ova pesma je potpisana kao tradicionalna, starogradska pesma. Pre dvadesetak godina saznadoh, od spikerske ikone Drage Ilić Jonaš, da je pesmu napisao njen rođeni brat Dragutin Ilić (1910 - 1933). Pesmu je napisao u rodnom Valjevu između dva svetska rata, opraštajući se od jedine ljubavi i kratkog života. Postala je sveopšti kabaretski hit na ovim prostorima. Doživela je desetine vrhunskih izvođenja, od šlagera do romanse. "Mislio sam da je život" snimio je i Miki Jevremović 1980. godine uz aranžman i orkestar Žarka Petrovića.

Miki Jevremović, poeta i poliglota, šahista i mašinac, rusofil i grkofil, boem i ženskaroš, ima i te kakav narodnjački pedigre.

- Mnogo pre gitare i zabavnjaka pevao sam teške narodnjake. Na prvim poratnim slavama razvlačio sam harmoniku i pevao "Mujo kuje konja po mesecu". Znao sam kao klinac da se popnem na dud i da pevam narodnjake i partizanske pesme - pričao je Miki o svojim ćiriličnim počecima.

I kada je postao velika zvezda zabavne muzike, pevao je i snimao starogradske pesme i romanse, meksikanske, ruske, grčke, makedonske pesme. "Biljana platno beleše" (Lihnida) pamte milioni baš po Mikijevoj interpretaciji.

- Tek negde od petnaeste godine, kada mi je sestra za rođendan nabavila gitaru, opredelio sam se za zabavnjake. Sa prvacima Beogradske opere radio sam na "proširenju" glasa, makar na tri i po oktave - sećao se Miki poeta.

I zaista, te najveće Mikijeve visine, tako neuhvatljive za mnoge, nisu smanjivale nego su pojačavale emociju. Večito gladan lepe muzike i diskografskih izazova, snima pre 40 hodina za Jugoton album sa 12 starogradskih pesama i romansi: "Ana služi, al' za Milom srce tuži", "Pogledaj me nevernice", "Izađi iz moje čaše", "Zašto smo se sreli", "Ja te neću zvati", "Devetnaest vam je leta", "Da smo se ranije sreli", "Zakleću se ja pred Bogom", "Nebo je tako vedro", "Kada jesen opet dođe", Mila", "Mislio sam da je život".

- Miki je snimio jedno dva sata muzike sa mojim notama i rimama. Od "Marije", "Narcisa", "Kad bih znao da je sama", "S kim si sada kad je tužno vreme" do "Crvenog vina", "Jovane"... Danas se toliko priča o etno varijantama, a eto, još pre 40 godina Miki je snimio moju pesmu "Da sam tvoje zlato oko vrata", možda i prvi pop sa etno motivima - kaže Boris Bizetić za Muzičku apoteku.

Miki Jevremović (1941 - 2017) je tokom poluvekovne karijere snimio oko 500 pesama. Makar stotinak Mikijevih zabavnjaka miriše na narodnjake, mnogo više od današnjeg folka.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    25. april 2020 | 08:21

    Kao klinac bio sam njegov najmlađi Mikista. Miki je bio pevačka gromada. Mnogo hitova i lepih pesama koje se i danas slušaju. Laka mu crna zemlja.

  • Idžan

    25. april 2020 | 12:35

    Veliko poštovanje za čoveka i umetnika! Bio je jedan od najvećih profesionalaca estrade! Slava mu!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA