Vaskrsle pesme i pevači (1): Dobra pesma je kao dobar čovek, vaskrsne kad-tad (PLEJLISTA)

 
 ≫ 
  • 1

I u vreme singlica, i u vreme LP-ija, i u vreme piratskih kaseta, i u vreme "Jutjuba" - oživi i ostaje dobra pesma

"Još pamtim svoje detinjstvo rano, bezbrižne dane, prepune sreće.

Davno sam za njima prestao da žalim, al' tebe srce prežaliti neće.

Dao bih ovo malo života, što će mi proći u čežnji za tobom.

Dao bih ovo malo života, bar na trenutak da sam sa tobom.

Često se setim mladosti svoje rane, što beše lepa, lepa k'o proleće.

I nju je srce prebolelo davno, al' tebe srce prežaliti neće.

Dolazi jesen života moga, davno je moje uvelo cveće.

Ni život draga ne žalim više, al' tebe srce prežaliti neće" (Milanče Radosavljević - Stevica Spasić)

- Verovao sam u ovu pesmu i pre nego što sam je snimio 1984. Taj album je bio totalno dvojkaški ("Magla pala", "Ti odlaziš bol ostavljaš meni", "Šta mi vredi što sam s drugom", "Ispred škole čekaću te sine", "Da li sanjam", "Tiho teče Sava") i želeo sam da ga popunim jednom stilski drugačijom i maksimalno urbanom pesmom. Dopao mi se tekst Stevice Spasića, angažovao sam i solo trubu u svoj orkestar. Snimio sam je, al' se nije čula 15 godina, kao da nije snimljena. Jednostavno, od mene su tražene samo dvojke, i to uglavnom na lokalnim radio stanicama. A onda su došle krizne devedesete, kada su pirati preduhitrili internet i "Jutjub". Snimili su i preprodavali sve moje pesme, koje su tako došle i na privatne radio stanice: "Ritam", "Bonton", "BN"... U stvari, kad je život pojeftinio, moje pesme su poskupele - kaže Milanče za Muzičku apoteku.

Tako je Milanče postao najveći primer vaskrsnuća u narodnoj muzici. Izgleda da je "Dao bih ovo malo zivota" živnula i ostale Milančetove siročiće. Zbog ove pesme klinci su prihvatili i "Sećaš li se kad smo klinci bili", "Za ljubav sam mladost dao", "Ženu plave kose", ali, i "Anđeliju", "Ustala je majka rano" i ostale Milančetove dvojke.

Pesmu "Šeherzada, Šehrzada, ti si uzrok mojih jada" prvi je snimio 1978. Aca Matić. Dve godine kasnije snima je i Ljuba Aličić na svom prvom LP-iju. Nije se čula ni jedna, ni druga verzija. Početkom 21. veka pesmu presnimava Esad Plavi. Ubrzava je, daje joj zdraviju dinamiku i vaskrsava u balkanski hit.

"Ja je zovem meni da se vrati" je, verovatno, jedini teški narodnjak koji je zalutao na zabavnjačkom albumu. Bilo je to 1985. na LP-iju grupe "Idoli" sa muzikom iz filma "Šest dana juna". Pesmu je komponovao i reči napisao Vlada Divljan, a otpevao Jahija Gračanlić uz ansambl Ace Stepića. I ova pesma je živnula kada se pojavila na CD koktelu i dospela na narodnjačke radio stanice u Beogradu.

Pesmu "Kad umoran budem pao" prvi je snimio Nedeljko Bilkić 1978, a presnimio Novica Negovanović 1986. Ćutala je godinama i kod jednog i kod drugog, a onda, poistija, kako to biva sa gospodsko-filozofskim temama, vaskrse u himnu miliona. Tekst je još pre sto godina napisao Jova Zmaj, uz doradu sarajevskog pesnika Safeta Kafedžića.

Ljubomir Đurović je u svom kratkom veku stekao status ikone crnogorske muzike. U 21. veku naglo je živnula pesma Ace Stepića na stihove Mladena Nikolića "Još me peku suze tvoje". Opet je sentiš pobedio zavičajke.

U nedostatku novih sentiša, oživljavaju pesme iz prošlog veka. "Jutjub" ima i dobrih strana. Tamo nema uskogrudog i lenjog, ili potkupljivog muzičkog urednika, pa da ga mrzi da presluša celu ploču. Nema više "A5" i "B4". Kad je muzika dostupna svima, startne pozicije su slične.

I u vreme singlica, i u vreme LP-ija, i u vreme piratskih kaseta, i u vreme "Jutjuba" - oživi i ostaje dobra pesma. Dobra pesma je kao i dobar čovek - vaskrsne kad-tad.

(Goran Milošević)

Video: Milica Pavlović se pojavila na ogromnom ekranu na koncertu Karleuše u Skoplju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • blingaro

    19. april 2020 | 11:35

    Ja bih dodao i "Voleću te do kraja života" od Miroslava Ilića, koja je bila B4 i "Kaluđeru moj" Snežane Đurišić.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA