Pesme o majci: Najplemenitija emocija (PLEJLISTA)

 
 ≫ 
  • 0

Tozovac je ceo album iz '83. nazvao "Majci na dar", snimio deset pesama u čast svoje majke

"Kraj ognjišta naša majka, kao senka povijena,

vatru žari, al' je gasi, iz očiju suza njena.

Otišli smo, ti ostade majko, da se greješ kraj ognjišta sama.

Znamo da je tvome srcu hladno, ne zbog zime, već što nisi s nama.

Dok lagano suton pada, kraj prozora stojiš sama.

Želje su nam iste majko, da smo s tobom i ti s nama.

Pred nama su dani dugi, mnogo smo te poželeli.

Doći ćemo u proleće kad procveta jasmin beli." (M. Radosavljević - B. Cvetinović)

Ovu pesmu, jesenjinovskog žara, napisao je pesnik plemenite emocije Branislav Cvetinović Laki, najplodniji Milančetov tekstopisac.

- Pesma se rodila u mojoj rodnoj kući, u selu Dragojevac kod Šapca. Mnogo puta sam zaticao majku, kao senku povijenu, dok loži vatru. Ostala mi slika tužnija od svake studeni - soba hladna, drva vlažna, a nepodešen odžak vraća dim. Kada sam je napisao, a Milanče iskomponovao, otpevao, odsvirao i otplakao, rekoše mi znani i neznani: "Ti kao da znaš moju situaciju!" - priča za Muzičku apoteku pesnik, srcelomac, Branislav Cvetinović Laki.

Milioni se pronađoše u ovoj tužno istinitoj priči. Tako biva kad deca odu, a majka ostane sama. Takvu majku ništa ne ogreja.

Milanče je snimio još nekoliko pesama o majci: "Ustala je majka rano", "Želela si majko srećan da ti budem", "Zašto su ti majko oči pune suza", "Oprosti majko, oprosti".

Tozovac je ceo album iz '83. nazvao "Majci na dar", snimio deset pesama u čast svoje majke. "Sve ove pesme volela je i moja majka Budimka i pevala ih zajedno sa mnom. Mojoj majci, mom učitelju, mom drugu u dobru i zlu, toj divnoj duši, kao i svim majkama sveta, na ovaj način se odužujem" - napisao je Tozovac na omotu ploče.

Sličan koktel album sa 12 pesama o majci izdao je '77. i Meho Puzić: "Tebi majko misli lete", "Volim majko siroticu", "Ne plači majko", "Srećan sine put", "O, majko, majko", "Zašto majko pitaš sina", "Pišite majci sinovi moji", "Da l' ću više moći da zavolim majko mila", "Budila majka Mehmeda", "Bol za majkom", "Moliću je da se vrati", "Salko se vija, previja".

Toma Zdravković, "estradni Karamazov", u desetak pesama pominje majku. I Kvaka je ovekovečio majku u pesmi "Zašto majko nisi večna".

Majka je jedna od najopevanijih tema u narodnoj pesmi. Nije svaka pesma o majci hit, ali, teško je naći lošu pesmu o majci, teško je naći plemenitiju emociju.

(Goran Milošević)

Video: Paparaco: Jovan Memedović uhvaćen u kupovini

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA