Dva velika Safeta bosanskog sevdaha: Isović peva Kafedžićeve stihove (PLEJLISTA)

 
 ≫ 
  • 4

Za "kolege" zatvorenike pravio je pozorišne predstave, a za svoju dušu pisao poeziju

Safet Isović je, po sopstvenom kazivanju, počeo da komponuje iz čista hira. Dugo je sumnjao u mogućnost komponovanja  nečeg novog, a boljeg od tradicionalnog bosanskog sevdaha. A onda je vanvremenski pevač Sajo  upoznao svog imenjaka, pesnika Safeta Kafedžića.

Na Ilidži 1966. pevao je i snimio Kafedžićevu pesmu "Kono Fato". Zaim Imamović je iste godine snimio Kafedžićevu "Kraj pendžera Jusuf stari". I Safetu i Zaimu bilo je jasno - dobili su najmudrijeg pesnika sevdaha, i to pravo sa robije, posle dvadesetogodišnjeg služenja kazne u Zenici zbog "saradnje sa okupatorom".

Elem, kada su se "oslobodioci" sa petokrakom na čelu spustili iz šuma u šeher sevdaha, počela je propaganda "besklasnog društva" u kome više neće biti bogatih. Kafedžić je, tim povodom, pitao jednog partizanskog oficira - je l' to znači da ćemo svi biti siromašni? Zbog ovog pitanja završio je na višegodišnjoj robiji uz optužbu, onako pride, da je za vreme okupacije radio drame i monodrame za okupatore. Srećom, duh slobode ovog ponosnog i mudrog sarajevskog sevdalije nije bio utamničen. Za "kolege" zatvorenike pravio je pozorišne predstave, a za svoju dušu pisao poeziju.

muzicka apoteka, Dva velika Safeta bosanskog sevdaha: Isović peva Kafedžićeve stihove Foto: Promo

Sredinom 60-ih, po izlasku na slobodu, Kafedžić pokazuje svoje pesme sarajevskim kompozitorima. Kažu da je Jozo Penava, kompozitor i šef tamburaškog orkestra RTV Sarajevo, pročitavši Safetove stihove rekao: "Zakasnio si 100 godina".

Safet je na stihove svog imenjaka snimio dvadesetak pesama: "Oči moje, kletvom bih vas kleo", "Kad bi znala šta mi srcu značiš", "Ja u klin, ti u ploču", "Ciganka sam lepa, vitka", "Sjaj, meseče žut", "Kada ti draga otruje ruže", "Hej, šoferi, znani i neznani", "Prijatelju moj", "Anđelija", "Doći ću ti, lepoto od žene", "Ah, te žene", "Na aleji staroj", "Sve što mine povratka mu nema", "Šta ćeš meni ti, šta ću tebi ja", "Niti s tobom, nit' bez tebe", "Obećanje ludom radovanje", Zašto stalno pijem", "U haremu Aziz-Abdulaha", "Kono Fato".

Muzička apoteka će predstaviti i ostalih nekoliko stotina Kafedžićevih pesama, snimljenih sa brojnim kompozitorima i pevačima.

P.S. Umalo da zaboravim Kafedžićevu večitu poruku svim švalerima: "Nikad mi se ni u snu ne snilo što mi majka kad zadocnim sluti! Vazda meni od sudbine bilo što mi ženi oko suzom muti!".hit para

(Telegraf.rs)

Video: Paparaco: Jovan Memedović uhvaćen u kupovini

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Срб

    19. decembar 2019 | 09:33

    Толико пишете о овом србомрсцу Питајте Србе из сарајева како се понашао у рату Знате лепо је бити велики у свом послу али величина се огледа у људскости Е то ваш миљеник сајо није имао

  • Boža zemunac

    19. decembar 2019 | 17:27

    Svaka čast za pesmu i pevanje. A, što je mrzeo Srbe. Šta reći o tome ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA